18 maanden: praten
Kinderen

18 maanden: Praat ze nou nog niet?

Toen Fenna net 18 maanden was kwam de vraag voor het eerst. Praat Fenna nou nog niet? Ze zegt nog niet veel hè! Mijn antwoord was dan direct: klopt. En stiekem dacht ik nog je beantwoord je eigen vraag al en waar bemoei je je mee? Maar dat terzijde, want vaak is het onwetendheid of gewoon interesse. Maar inderdaad met 18 maanden zei ons meisje nog vrij weinig. Papa, mama, ja en heel enthousiast schudde ze nee, wanneer iets niet naar haar wens was.

Lichamelijke- en/of spraakontwikkeling
Fenna was veel te druk met haar lichamelijke ontwikkeling. Klimmen, rennen, kruipen, koprollen je kon het zo gek niet bedenken. Want alles wat gaar grote broer deed wilde zij ook, want dat is natuurlijk stoer. Praten vond ze hierbij niet noodzakelijk en wij eigenlijk ook niet, dat komt namelijk wanneer het komt. Fenna begreep werkelijk alles wat wij zeiden, luisterde prima en het maakte ons dus weinig uit. Hoort ze dan wel goed was de volgende vraag, want anders kwam het misschien daardoor dat ze nog niet zoveel zei. Maar ook dat geloofden wij niet, ze begrijpt namelijk alles en is heel pienter! Mocht je overigens wel vermoeden dat je kindje slecht hoort, altijd even langs de dokter gaan!

Praat een kind van 18 maanden al?
Als je meerdere keren de vraag of opmerking krijgt dat ze nog niet veel zegt dan maakt het je soms toch wat onzeker. Ik besloot op onderzoek uit te gaan en het leek allemaal wel mee te vallen. Als je namelijk eens gaat navragen en je laat informeren dan blijkt het allemaal helemaal niet raar te zijn! Met 18 maanden zeggen kinderen over het algemeen nog niet zoveel. Dit is juist precies het moment wanneer dit zich gaat ontwikkelen! Van 18 t/m 24 maanden gaat het over het algemeen sneller, ze leren meerdere woorden per dag en proberen zinnen te voren.

18 maanden: praten
Inmiddels zijn we drie maanden verder en brabbelt ze al veel meer. Grotendeels voor buitenstaanders nog onverstaanbaar maar wij zien haar groeien in haar ontwikkeling. Aan haar vocabulaire zijn inmiddels al worden als drinken, hondje, ijsje, poes, bal, Fenna, teen, oor, bah, sssst, opa en oma toegevoegd. Ze probeert slaap kindje slaap mee te zingen met Jamie en het is super leuk om deze spraakontwikkeling mee te maken!

Wanneer begonnen jullie kinderen te praten?

Ps. Ben je op zoek naar een praatschema (wanneer zegt je kind wat?), klik dan even hier!

Dit artikel heeft 13 reacties

 1. Charlotte

  Hier hetzelfde verhaal. Aukje praat ook nog niet zo goed maar er zit wel vooruitgang in en wij kunnen haar de meeste tijd begrijpen, dus dan is het goed toch. Komt vanzelf wel.

 2. Tips voor Papa's

  Heel herkenbaar ja; als ze zo druk met de lichamelijke ontwikkeling bezig zijn, komt het taalgedeelte gewoon wat later. J spreekt hier ook nog geen hele zinnen met z’n 22 maanden, maar probeert wel al woordjes te combineren en kan ook al duidelijk maken wat hij wil. Af en toe heb ik ook wel twijfels of het wel snel genoeg gaat, maar over de hele breedte van z’n ontwikkeling gaat het prima, dus dit komt ook wel. Alles op z’n tijd

 3. Kaatje krabbelt

  Ik ben een ontaarde moeder en weet de belangrijkste mijlpalen niet meer exact. Weet wel dat mijn zoontje vrij vlot was met praten tov andere kinderen.
  De een is vlot in het praten en het ander in het zindelijk worden (wat hier dus niet lukt)
  Als ze 18 jaar zijn en wellicht studeren is et niemand meer die vraagt wanneer liep je voor het eerst? Wanneer kon je goed praten ? Of wanneer was je zonder luier.
  Kortom als je je zelf geen zorgen maakt is het prima! Voor je het weet kletst ze de oren van je hoofd

 4. Nicole

  Ik zou me niet druk maken. Elk kind ontwikkelt zich op z’n eigen tempo. En anderen vragen altijd van alles. Bij ons vroegen ze met 10 maanden al of ons zoontje kon lopen. Ja hoor, hij rent morgen de marathon!

 5. demallemolenmoeder

  Ik word altijd zo moe van kan je kind dat al, mijn kind kon het al met..? Lekker belangrijk! Een kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. En mocht het echt niet opgang komen dan zijn er genoeg hulptroepen. Waarom moet een kind al zo veel?

 6. Barbara

  Zo lekker herkenbaar! Nu 19 mndn en zegt alleen mama. Ik vind het prima. Zijn zussen praten wel….

 7. Patricia

  Geen enkel kind is gelijk. Geniet van de rust, als meisjes eenmaal gaan babbelen zijn ze pas stil als ze op bed liggen, hihi. Mijn dochter was er vroeg bij met praten en babbelen, maar geen kind is gelijk en ze doen het op hun manier 🙂

 8. Judith

  Mijn kleinste is nu net 2, en haar praten verstaan alleen ik en mijn oudste dochter. Woordjes kan ze een beetje. Mijn oudste dochter sprak met 2. 5 als een 5 jarige. Dus tja. Niks aantrekken van wat mensen zeggen hoor

 9. Wilmaaa

  Ieder kindje op zijn of haar tijd, toch? Mijn vriendin haar zoontje is ook al 20 maanden en zegt ook niet super veel. Wel leuk dat ze nu al meer brabbelt 🙂

 10. Nathalie

  Onze jongste sprak héél vlot… taal was voor haar kennelijk erg vanzelfsprekend, met twee jaar kwamen er echt al flinke zinnen uit.

  De oudste is een ander verhaal! Zij maakte nooit of zelden geluid, van kleins af aan niet. Praten…. wat was dat? Bij twee jaar en geen “geluid” begonnen de zorgen, uiteindelijk werd ze bij 2,5 jaar bij een spraak/taal ontwikkelingsinstituut geplaatst. Vier dagen per week richting Amersfoort vanuit Wageningen. Niet leuk…. zij ging ‘echt’ praten met bijna vier jaar. Tussen haar 2,5 en 4 was het NmG, gebaren met woorden voor zover mogelijk.

 11. Yvonne

  Onze Marc praatte ook nauwelijks met zijn 18 maanden. Rare vraag eigenlijk van mensen. Ze zijn eigenlijk net baby-af. Sommige kindjes praten eerder. De ander loopt eerder. Die is sneller zindelijk. Elk kindje is anders. Geen zorgen dus. En heerlijk dat gebrabbel

 12. Reshma

  Mijn dochtertje was vrij snel met praten, ze is een echte kletskous. Maar ik zou me niet druk maken, elk kindje doet alles op zijn eigen tempo!

 13. karlien

  En zo is er altijd wat te vragen: kan hij/zij dit/dat nou nog niet? Met twee jaar hoeven ze pas een aantal woordjes te kunnen, dus jouw kindje ligt mooi op schema hoor 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
De eerste keer alleen met een baby. Help?!

Grappig, hoe je maanden kan toeleven naar de komst van je baby, de bevalling en alles wat daarbij hoort. Toch...

Sluiten