Huishouden
Vrije tijd

9x Hoe je huishouden beter organiseren!

Schat, ik wil graag een huishoudster!‘ is iets wat ik hier onlangs thuis heb geroepen. Nou kan ik je vertellen dat manlief mij nogal vreemd aan keek en hier de noodzaak niet helemaal van in zag. Aan de ene kant heel erg goed, want voordat ik begon met het over de brug smijten van het geld wat je kwijt bent aan een huishoudster, begon ik andere oplossingen te bedenken. Hierbij heb ik eens gekeken naar onze huidige manier van het huishouden en wat er misschien wel anders kan.

Huishouden

Als werkende moeder is het af en toe al een hele planning om iedereen op de juiste tijd op de juiste plek te krijgen. Daarnaast is het de bedoeling om op het werk optimaal te functioneren en daarnaast nog een huis schoon en opgeruimd te houden, dus welke tips kunnen daar nou bij helpen? Ik speurde het internet af en ga aan de slag met de volgende tips:

1. Alles bijhouden en niet laten verslonzen
Over het algemeen gaat het bij ons op de benedenverdieping heel goed. Daar leven we uiteraard ook het meeste, maar de eerste en tweede verdieping worden soms aan hun lot overgelaten. Dat moet dus veranderen, want het is natuurlijk veel handiger om daar één keer in de week even grondig schoon te maken en niet één keer in de maand, want dan kan je schrobben tot je erbij neervalt!

2. Probeer het schoonmaken/opruimen leuk te houden
Ik vermoed dat velen met mij het er wel mee eens zullen zijn als ik zeg: ‘Schoonmaken en opruimen is helemaal niet leuk!’. Het is dat het erbij hoort, maar eigenlijk vind ik het vreselijk. Ik kan wel leukere activiteiten verzinnen om mijn tijd aan te besteden. Dus ik ga het leuk proberen te maken, muziek aan en swingend het huis door. Of er een spelletje van maken en het samen met de kinderen doen, want samen is toch veel leuker dan alleen!

3. Doe zo min mogelijk dingen waar je een hekel aan hebt
Deze hangt eigenlijk eigenlijk samen met de vorige, maar probeer de meest verschrikkelijke klusjes te verdelen met partner (indien mogelijk). Zo vind manlief het hier verschrikkelijk om de vaatwasser uit te ruimen, dat doe ik dus eigenlijk bijna altijd. Daarnaast is hij chef vuilnisbak, deze zet hij altijd aan de weg en daar hoef ik zelden mee te slepen.

4. Hanteer vaste plaatsen voor het speelgoed van de kinderen
Over het algemeen hebben wij dit netjes geregeld. Toch presteren de kinderen het om een netjes uitziende kast om te toveren in één grote chaos. Dit laten we vaak voor wat het is maar geeft natuurlijk een ongeorganiseerde indruk. Dus samen met de kinderen gaan we dit opnieuw organiseren en opgeruimd houden!

5. Zo efficiënt mogelijk werken
Efficiency is natuurlijk ook van belang. Zelfs tijdens de drukke ochtend spits in huis kan je al wat taken meepakken. Alvast een was in de wasmachine gooien, de vaatwasser leeghalen, etc. Zoveel mogelijk kleine taken tussendoor oppakken.

6. Laat de kinderen tussendoor zelf opruimen
Onze kinderen kunnen er echt een bende van maken en vaak ruim ik het zelf even snel op. Eigenlijk nergens voor nodig wat dat kunnen zij prima zelf. Dus we gaan de regel instellen, eerst iets opruimen voordat er iets nieuws tevoorschijn komt. Dit wordt overigens nog wel een uitdaging.

7. Doe niet alle overige taken samen
Wij willen nog wel eens samen met het eten bezig zijn, samen de kinderen naar bed brengen, samen de kinderen in bad doen. Moet uiteraard ook absoluut kunnen, maar het scheelt ook als één iemand bij de kinderen blijft en de anders even iets gaat opruimen/schoonmaken.

8. Breng er een routine in
Wij hebben hier wel eens gewerkt aan de hand van een planning. Zo zijn er taken die dagelijks, wekelijks of twee wekelijks uitgevoerd kunnen worden. Er komt een planning waar op staat wat op welke dag gedaan moet worden. Dit hoeft niet op de dag zelf, maar toch absoluut wel in die week. Eens even kijken of wij er een routine van kunnen maken.

9. Laat het los
Het is niet de bedoeling dat opruimen en schoonmaken je leven gaat beheersen. Natuurlijk is het fijn als alles op orde is, maar het moet ook een keer goed zijn. Een perfect huishouden bestaat niet, vergelijk je daarom ook niet met anderen!

Ik ben benieuwd hoe het met jullie huishouden gesteld is. Hebben jullie deze tips nodig of hebben jullie juist nog een goede tip?

Dit artikel heeft 9 reacties

 1. Simpel, met een snufje liefde

  Goede tips! De meeste doen wij al. Mijn tip: zorg voor minder spullen en maak je aanrecht helemaal leeg. Dat scheelt mij heel veel tijd en werk.

 2. Melanie

  Goede tips!
  Mijn man en ik werken allebei vier dagen en we hebben de afspraak dat de één de benedenverdieping en de ander de bovenverdieping doet.
  Daarnaast doe ik ‘s ochtends een wasje in de wasmachine en doet hij het in de droger als hij thuiskomt.
  Zo houden we de weekenden ook echt lekker vrij (op wat kleine opruimdingetjes en een strijkwasje na).
  Maar we hebben nu nog het geluk dat zoonlief nog lekker veel slaapt, waardoor we even aan kunnen poten..

 3. Charlotte

  Deze tips zijn zeer welkom haha. Ik weet het eigenlijk allemaal wel maar de uitvoering blijkt vaak toch wat lastiger…

 4. Nicole @ Everyday-Life.nl

  Goede tips. In theorie weet ik precies hoe het moet. Ik doe het gewoon alleen niet haha. Ik haaaaat het huishouden. Maar ja, weinig keus he 😉

 5. eline

  Leuke tips, bedankt! Wij proberen ook elke dag wat te doen in huis, maar soms lijkt het met een babytje helemaal ontploft te zijn. Ik zie er vaak geen beginnen aan 😉

 6. Janine

  De tip van dingen tussendoor doen en niet alles in een keer doe ik ook altijd maar af en toe alsnog een grote schoonmaak.

  Ook deed ik wel eens in een lege glassex fles water met schoonmaakmiddel en als ik dan ging schoonmaken schudde ik de fles en spoot ik over een oppervlak om vervolgens met een doekje over heen te gaan ipv hele huis Door sjouwen met een sopje.

 7. Linda

  Goede tips, maar ze gaan niets veranderen aan het feit dat je mij met een stofdoek het land uit kunt jagen vrees ik :’)

 8. Pingback: Week in foto’s #3 – Inbraak, Universiteit van Leiden & het krijspaleis! – SoMama

 9. Merel

  Handige tips!
  Ben er zo slecht in. Het ene moment pak ik van alles op en dan laat ik het weer wat dagen liggen… Ooit komt het goed, hoop ik 😀
  Merel onlangs geplaatst…Mama Challenge 2: Picknick in het park?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Vrije tijd
Want iedere moeder wil toch ‘Een goed begin’?

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat ik over de 9 maanden beurs liep, zwanger van ons eerste kindje....

Sluiten