Augmented reality
Kinderen

Albert Heijn brengt dino’s tot leven met augmented reality!

Je hebt het inmiddels wellicht al voorbij zien komen, de dino stickers van de Albert Heijn. Ook hier zijn ze inmiddels in huis, samen met het stickerboek want Jamie is helemaal gek van dino’s. Maar ik ben zelf net zo enthousiast en dat heeft eigenlijk niks te maken met de dino’s zelf, want daar heb ik helemaal niks mee. Het gedeelte augmented reality vond ik dan wel weer heel bijzonder om terug te zien, want laat ik daar nou zo’n 6 jaar geleden mijn afstudeerscriptie over geschreven hebben.

Wat is augmented reality?

Zes jaar geleden alweer, ik studeerde af aan de Hogeschool van Utrecht en moest hiervoor een afstudeerscriptie schrijven. Geboeid door de ontwikkelingen van toen koos ik al vrij snel het onderwerp augmented reality. En wat is dat nou eigenlijk, hieronder een korte uitleg:

Toegevoegde realiteit (TR) (eng: Augmented reality) is een vakgebied dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met het zo realistisch mogelijk toevoegen van computergemaakte beelden aan rechtstreekse, reële beelden.

Zelf onderzocht ik zes jaar geleden de meerwaarde van augmented reality. Waarbij één van mijn conclusies was dat de ‘wauw-factor’ een meerwaarde is van augmented reality. Aan jullie om te concluderen of het klopt!

Hoe gebruikt Albert Heijn augmented reality?

Albert Heijn maakt dus gebruik van dino stickers, een stickerboek en daarnaast VR (Virtual Reality) brillen (hier kom ik zo nog even op terug). Het augmented reality gedeelte betreft het tot leven wekken van de dino’s middels de ‘Dino app’ van de Albert Heijn. Heb je een sticker waar ook een telefoon op afgebeeld staat dan kan je aan de slag. Je scant de sticker met de app en vervolgens zie je een dino op je scherm lopen. In het onderstaande filmpje zie je hoe het werkt.

Jamie is sinds het scannen van de eerste dino helemaal onder de indruk (absoluut de wauw-factor ;)). Iedereen die binnen komt moet zijn dino’s zien. Prachtig om te zien!

Maar wat is virtual reality dan?

Nu denk je misschien maar wat is virtual reality dan? Die uitleg is net even wat anders. Bij augmented reality worden de dino’s in onze omgeving geplaatst, zo zie je de dino door de winkel vliegen waarin jij staat of misschien wel door je huiskamer. Bij virtual reality krijg je een zogenaamde VR-bril op en wordt jij in de omgeving van de dino’s geplaatst. Een soort omgekeerde wereld dus! Je kan je bewegen door bijvoorbeeld je eigen woonkamer, maar ziet de wereld van de dino’s. Deze bril gaan wij binnenkort maar eens aanschaffen, want ik heb zo’n vermoeden dat de zogenaamde wauw-factor daar ook wel geldt!

Zijn jullie kinderen al druk geweest met de dino plaatjes van de Albert Heijn? En ik ben stiekem ook wel benieuwd of je al eerder van de termen augmented en virtual reality had gehoord?

Dit artikel heeft 4 reacties

 1. Merel

  Handige uitleg, wist het verschil niet. Wel ongeveer wat het moest inhouden, maar niet helemaal dus. Leuk dat je scriptie daarover ging!

 2. Vlijtig Liesje

  Ik heb die plaatjes ook gekregen, maar verder eigenlijk niet goed op gelet. Mijn kinderen zijn al wat ouder. Maar het klinkt erg leuk. Dat heeft de AH weer goed gedaan.

 3. Nathalie

  Goede uitleg, dank je!
  De meiden zijn er (nog) helemaal niet in geïnteresseerd!

 4. Volgmama

  Superleuk deze AH actie!
  Volgmama onlangs geplaatst…Boek Review: LEGO Ninjago – Verhalen van de geestenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Gooien met vrolijk gekleurde Smackies!

Heb je af en toe wel eens de neiging om van alles door het huis te gooien? Of beter nog,...

Sluiten