Stoppen met een speen
Kinderen

‘Als je zonder speen slaapt, mag je een cadeautje uitkiezen!’

Het is alweer 5 maanden geleden dat ik het artikel: ‘Help, hoe komen we van de speen af?‘ heb geschreven. En eigenlijk zijn we hier al die tijd nog wel druk mee geweest, slapen zonder speen was hier best wel een dingetje zeg maar! Maar sinds afgelopen vrijdag zijn wij van de speen af. Oké, af en toe vraagt Jamie er nog wel naar, maar hij ligt mooi ergens op een kast te verstoffen!

Waarom een speen?
Eigenlijk wilde Jamie in het begin helemaal geen speen hebben. Hoewel hij naar mijn idee wel de zuigbehoefte had, bleef hij deze maar uit tuffen. Dus eigenlijk was dat best fijn, hoefden wij ook niet na te denken over het afleren. Helaas kreeg Jamie een flinke buikgriep, hij wilde drinken maar gooide het er constant uit. We gaven hem kleine slokjes en lieten hem daarnaast dus maar even zuigen op een speen, dat is waar het fout ging. Sindsdien wilde hij constant zijn speen. Ik dacht altijd liever een speen dan een duim want dat leer je makkelijker af, maar helaas hield het ons wel even bezig!

Alleen nog bij het slapen
Toen wij besloten dat het tijd was om afscheid te nemen van de speen begonnen we met minderen. Jamie mocht alleen zijn speen nog wanneer hij zijn middagdutje deed of wanneer hij in de avond naar bed ging. Dat ging ons eigenlijk vrij makkelijk af, dus we zagen het positief in. Langzaam aan probeerden wij het verder af te bouwen, hier trapte hij net in.

Stoppen met foppen boekHet ‘Stoppen met foppen’ boek
Toen kwam ik het boek ‘Stoppen met foppen‘ tegen. Een boek met een kalender en stickervel, iets waar wij een aantal dagen zoet mee waren. Jamie vond het een leuk boek en wilde elke avond lezen! Tot het moment dat de zogenaamde ‘Tuttiefee’ in beeld kwam. De bedoeling van het boek is dat je een speen opstuurt naar de Tuttiefee en er vervolgens iets voor terug krijgt. Denk maar niet dat Jamie dit van plan was, hij wilde het boek niet meer lezen!

Jamie, ben je een baby?
Het volgende wat wij probeerden was het ‘grote jongen’ verhaal of beter gezegd de discussie. Jamie je bent een grote jongen, zusje heeft ook geen speen, ga jij ook proberen te slapen zonder speen? Ook dit hielp niet, hij kon niet slapen zonder zijn speen, aldus Jamie!

Sinterklaas
Eén van de tips die jullie op het vorige artikel gaven had te maken met Sinterklaas. De speen in zijn schoen zodat Sinterklaas deze mee zou nemen. Nou, niet gelukt dus! Sinterklaas kocht er zelf maar eentje was zijn antwoord. Op pakjesavond kwam er een dvd met een boodschap voor de kinderen, een boodschap die wij zelf iets konden sturen, dus Sinterklaas vertelde Jamie dat hij toch echt te groot was om nog een speentje te hebben. Nou, ook Sinterklaas maakte weinig indruk, zijn speen mocht niet mee naar Spanje.

Cold Turkey
Het volgende idee was het cold turkey principe, dan maar een aantal avonden/nachten een strijd voeren om er vanaf te komen. Maar aangezien Jamie net bezig was met zindelijk worden en nog wel eens een ongelukje had in de nacht, leek het ons niet verstandig om dit al uit te proberen. Het leek ons teveel, dus we lieten het even gaan.

Toen ik afgelopen vrijdag dacht laten we eens iets anders proberen, toen gooide ik er al vrij snel het volgende uit:

Als je zonder speen gaat slapen dan mag je morgen een een cadeautje uitkiezen!

Heel eerlijk gezegd dacht ik dat het weinig effect zou hebben. Hij wilde zijn speen naast zijn bed leggen en gaan slapen. Nou, oké vooruit dan maar! Die avond kwam hij nog een keer naar beneden (zonder speen) en ook in de ochtend kwam hij zonder speen naar beneden. Hij beweerde bij hoog en laag dat hij geen speen had gebruikt, dus we bezochten de speelgoedwinkel en hij zocht een cadeautje uit. Overigens stelde wij wel de voorwaarde dat zijn speen zou logeren op de slaapkamer van papa en mama. Zo gezegd, zo gedaan! Beide nachten heeft Jamie zonder problemen geslapen (en nog steeds) en ligt zijn speen nog op onze slaapkamer.

Hoe simpel kon de oplossing dus uiteindelijk zijn! Ik ben inmiddels van mening dat wij bij Jamie wellicht dingen op een speelse manier moeten stimuleren, maar hem dwingen als hij niet wil helpt dus voor geen meter. Het hielp niet met zindelijk worden en dus niet bij het gedag zeggen tegen zijn speen.

Wat is jullie ervaring met het gedag zeggen tegen de speen?

Dit artikel heeft 13 reacties

 1. Kim

  Wat een leuke tip! Wij stellen het momenteel maar uit bij xavi maar moeten er echt aan gaan geloven.. Jouw positieve verhaal geeft mij wel moed want ik zag er zo tegenop 😉

 2. Romy

  Wat goed dat het op deze manier gelukt is! Ik ga ook meteen de titel van het boek noteren want voor onze dochter zou dit in de toekomst wel eens kunnen werken. Ze is nog bijzonder gehecht aan haar speen (er zit een knuffeltje aan vast) en zit momenteel even in een lastige periode dus ik laat het nog maar even.

 3. Wilmaaa

  Hier mag mijn meisje daar nog even mee wachten. Mijn broertje had hem wel tot zijn vijfde, hij is toen cold turkey gestopt en kreeg een cadeautje, haha!

 4. Nicole

  Ons zoontje heeft nooit een speen gehad. En daar ben ik nu HEEL blij mee, lijkt me zo’n ellende om eraf te moeten komen!

 5. Vlijtig Liesje

  Ik weet het niet meer… Ik ben echt zoveel vergeten…

 6. Liess

  Lotte gooide de speen op gegeven moment onder t bed. En daar heb ik m gewoon niet onderuit gehaald en ze was m dus kwijt.
  Woeps.

  Ging trouwens prima!!

 7. Charlotte

  Oooo ik hik er ook nog tegenaan. Nu slaapt ze net in het grote bed, als ze daar helemaal aan gewend is dan gaan we ook aan de slag. Hoe weet ik nog niet precies…

 8. Josan

  Bij 2 jaar knip ik het ding door. Dan gaat ie in de prullenbak en koop ik geen nieuwe. Meestal kost het even een weekje voor dat ze er aan gewend zijn. Ik heb alle tijd.

 9. Iris

  Hahaha, ja het is een echte zoektocht soms. Wij hadden de speentjesboom geïntroduceerd en dat wist ons dametje dondersgoed en ze was er totaal op voorbereid en het er ook mee eens. Maar puntje bij paaltje viel het haar toch zwaar. Maar…….. de volhouder wint haha!

 10. Nathalie

  Heerlijk dat het op deze manier gelukt is!
  Onze jongste kregen we er echt met geen mogelijkheid af, niet met een belofte niet met afspraken maken.. niet als we hem meegaven aan een baby of klein kindje.

  Tot ze op een gegeven moment alle spenen kwijt was, ik heb geen moeite gedaan ze te zoeken. Heb haar even de tijd gegeven om te zoeken, ze vond ze niet en toen was het klaar! Geen spenen meer en toen we ze vonden gooide we ze weg zodat ze niet op een idee gebracht zou worden.

  Kortom, ze waren gewoon weg…. door haar zelf veroorzaakt, zaak speen opgelost!

 11. Bregje

  Wat fijn dat het gelukt is! Laurens spuugde toen hij een maand of 9, 10 was ineens zijn speen uit en daarna wilde hij hem niet meer. Op de creche zit er nog eentje aan zijn knuffeltje vast en daar speelt ie mee in bedje, maar hij doet hem niet meer in zijn mond. We hebben dus mazzel gehad!

 12. Volgmama

  Mijn oudste was echt een spenenkind maar toen hij 1 was hebben we hem de speen weg laten gooien. En dat ging goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
De grootste discussies tussen moeders (Mommy Wars) #tag

Al meerdere malen zag ik hem voorbij komen, de Mommy Wars-tag! Bedacht door Esther en Betty van mamazoektuit.nl en ontzettend...

Sluiten