Azijn
Vrije tijd

Azijn – een wondermiddel in het huishouden

Stond ik daar, in onze caravan, in de keuken met een waterkoker vol kalkaanslag in mijn handen. Ontkalken dat is wat de waterkoker te wachten stond, maar wat moest je daar nou ook alweer in gooien? Gelukkig kwam daar de reddende engel (mijn moeder) met het verlossende antwoord: (schoonmaak)azijn. Laten we het maar houden op zwangerschapsdementie die nooit meer is verdwenen, want natuurlijk wist ik het wel. Als er iets vaak voorbij komt dan is zijn het schoonmaaktips waarbij dit wondermiddel wordt gebruikt.

De voordelen van (schoonmaak)azijn!

Azijn heeft een aantal eigenschappen waardoor het meer dan geschikt is voor diverse huishoudelijke taken. Zo is het allereerst erg goedkoop (altijd een voordeel toch!), maar belangrijker is dat het een natuurlijk middel betreft dat bacteriën doodt en daarnaast is het ook nog eens milieuvriendelijk. Drie vliegen in één klap!

Waarom het een wondermiddel is!

1. Weg met kalk

Je kan het dus voor heel veel schoonmaak klusjes zowel binnen- als buitenshuis gebruiken! Om maar even terug te komen op de waterkoker, deze ontkalk je heel makkelijk door even wat azijn te koken. Na één kookbeurt is de hele waterkoker weer kalkvrij en als nieuw! En dit kan je dus ook doen met je koffiezetapparaat, strijkbout, de badkamer, de wc, de vaatwasser, de magnetron/oven en andere aangekoekte dingen!

2. Weg met roest

Voor (lichte) roestvlekken werkt (schoonmaak)azijn prima! Laat het verroeste object een dag of nacht in azijn liggen en de roest zal verdwijnen. Simpel en effectief.

3. Weg met schimmels

Je kent ze vast wel, de schimmelplekken in bijvoorbeeld de badkamer. Deze kun je dus eenvoudig bestrijden door witte azijn op de plekken aan te brengen. En het helpt dus ook tegen schimmelnagels, geen huishoudelijke tip, maar toch ook handig om te weten.

4. Weg met onkruid

Een tuin vol met onkruid of groene aanslag? Hier gooi je even wat (schoonmaak)azijn overheen en je laat het intrekken. Grotendeels zal de groene aanslag al verdwijnen en mocht het niet helemaal weg zijn, dan is het alsnog vrij gemakkelijk weg te krijgen met water en een bezem, ideaal.

5. Weg met mieren

Lokdoosjes of poeder tegen mieren? Het is niet nodig, want ook hier kan je het wondermiddel voor gebruiken. Was ik daar maar eerder achter gekomen, ik kocht laatst nog mierenpoeder bij de Action!

6. Weg met stekende en jeukende insectenbeten

Wordt je ook altijd gestoken door die ellendige muggen? Probeer dan eens wat azijn op de muggenbulten te smeren.

7. Weg met stickers

Geen gepeuter meer aan stickers die niet los willen. Je hebt zelfs geen (dure) stickerverwijderaar meer nodig, stickers laat je voortaan gewoon even weken in azijn.

8. Weg met nare geurtjes

Allesreiniger? Sop je huis eens met wat azijn gemengd met water. Dit zorgt voor een frisse geur. Let hierbij uiteraard wel op, niet overdrijven met de hoeveelheid die je toevoegt aan het water.

9. Weg met dure wasverzachter

Geen wasverzachter meer? De eerste keer sloef de twijfel toe, maar wees niet bang. Azijn functioneert prima als een natuurlijke wasverzachter. Mocht je allergisch reageren op zeep dan is azijn een prima vervanger!

Nog niet getest, maar wellicht het proberen waard!
Heb je last van brekende schillen bij het koken van eieren? Azijn schijnt het breken te voorkomen, even wat toevoegen en koken maar.

Kenden jullie al deze tips al? Of heb je misschien nog een andere super handige tip? Laat dan hieronder een reactie achter.

Ook leuk:
5x handige huishoudschema’s
5x hoe het huishouden/schoonmaken leuk maken
12x handige huishoudtips die je niet mag missen

Dit artikel heeft 6 reacties

 1. Merel

  Kende de meeste niet, echt handig! Ga ze ergens opslaan. Vooral schoonmaak van de badkamer en dat onkruid.
  Merel onlangs geplaatst…‘Smartphones? Ja op de middelbare misschien…’My Profile

 2. Simone

  Ik wist dat het eerkt tegen kalk, maar daar hield het ook wel op haha. Handige tips dus.

 3. Nicole

  Wij gebruiken alleen schoonmaakazijn in de tuin! Werkt prima!
  Nicole onlangs geplaatst…WINACTIE! Win een Rituals-pakket uit de collectie Laughing Buddha!My Profile

 4. Vlijtig Liesje

  Ja, ik ken de wondere werking van schoonmaakazijn dankzij mijn tante Marietje! Zij heeft me er van alles over geleerd.

  Ik had er toevallig vandaag zelfs een post over, en dan hoe je het ook in de tuin kunt gebruiken zelfs.

 5. Shannon Sheila

  Ik wist niet dat het zelfs als onkruidbestrijder te gebruiken is. Handig middeltje. Bedankt voor de tips!

 6. Pingback: Nieuw: de muggenradar + 10 handige tips! - SoMama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Vrije tijd
Week in foto’s #20 – Barbecue, Camping & de Kermis

Zo, we begonnen eindelijk weer aan een wat rustigere week! Tenminste dat is wat ik dacht na de verjaardagsdrukte voor...

Sluiten