Basisschool
Kinderen

Help?! Ons kind gaat bijna naar de basisschool!

Oké, heel eerlijk. Jamie gaat pas volgend schooljaar, in augustus dus. Toch werden we woensdag wel weer even met de neus op de feiten gedrukt, het was namelijk tijd voor de intake op de basisschool. De keuze voor deze basisschool maakte we al ruim voor Jamie’s tweede verjaardag, maar goed dan is alles nog zo ver weg. En nu komt het ineens heel dichtbij!

Basisschool samen lopen

Hoe kies je een basisschool?
Toen Jamie nog geen twee jaar oud was ontvingen wij een uitnodiging voor een scholentocht. Ondanks dat het erg vroeg was besloot ik mij er vast in te verdiepen, wat voor onderwijstype past bij Jamie, gaan we voor een openbare of katholieke school, etc. Wij zochten online naar rapporten en statistieken over bepaalde scholen en hebben op een rijtje gezet wat wij belangrijk vinden. Mocht je hier hulp bij nodig hebben kijk dan eens op de website van Scholenkeuze.

Bij ons in de buurt zitten drie basisscholen die wat ons betreft in aanmerking kwamen, dus besloten we tijdens de scholentocht alle drie de scholen te bezoeken. Van te voren hadden we een lichte voorkeur maar we besloten ons verstand op nul te zetten en te kijken waar wij ons het beste bij voelden. Uiteindelijk werd dat de school van onze eerste keuze, maar het was wel grappig dat onze tweede keuze uiteindelijk eerder een tiende keuze zou worden. Gevoelsmatig paste dat totaal niet bij Jamie of bij ons.

De intake op de basisschool
Jamie hebben we meteen ingeschreven, hadden we dat maar vast gehad. Vanaf toen konden we het ook laten voor wat het was, kop weer in het zand en voorlopig geen basisschool. Tot er een afspraak werd gemaakt voor de intake. Afgelopen woensdag gingen we dus op pad, voor Jamie geen onbekende weg want hij gaat elke maandag naar de peuterspeelschool. Dit zit in hetzelfde gebouw naast de kleuterklassen en Jamie is daar dus al bekend. Maar de directeur ontmoeten dat was toch wel even spannend voor Jamie. De intake bestond verder  uit een kort gesprek waarin al Jamie’s gegevens werden genoteerd, denk hierbij ook aan belangrijke zaken zoals allergieën of andere belangrijke informatie zoals de kans op dyslexie. Vervolgens liet de directeur het klaslokaal in waar Jamie naar de zomer zijn dagen gaat doorbrengen en hij heeft één van de juffen ontmoet. De juffen van de peuterspeelschool waren ook nog aanwezig en Jamie had alleen maar een mega grote glimlach op zijn gezicht, hij vond het prachtig!

Maar nu?
Binnenkort gaan we afspraken inplannen voor een aantal dagen/ochtenden om te wennen. Spannend, maar ik heb er wel vertrouwen in! Ze hanteren hier nog niet het continurooster dus het wordt waarschijnlijk overblijven en een middag buitenschoolse opvang. Een rugzak en een broodtrommel zijn aanwezig, dus zouden we er klaar voor zijn?

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, hoe was de eerste schooldag voor jullie kinderen? En waar moet je als moeder zijnde allemaal rekening mee houden?

Dit artikel heeft 12 reacties

 1. Charlotte

  Ik kan me helemaal voorstellen dat het spannend is! Lijkt me ook zo gek, ook voor Fenna. Je hebt gelukkig nog een paar maandjes om eraan te wennen 😉

 2. Nicole

  Wat lijkt me dat spannend zeg! Hier in het dorp zit maar 1 school en ik stuur haar liever niet naar een ander dorp omdat hier al haar “vriendjes en vriendinnetjes” wonen. Maar als de school niets zou zijn geweest dan had ik dat wel gedaan. Maar volgens mij is dit een prima school 🙂 Ben benieuwd naar de verhalen straks!

 3. demallemolenmoeder

  Lijkt mij ook spannend hoor. Ik ben benieuwd hoe jij en Jamie het gaan vinden. Oh en laat ik Fenna niet vergeten. Zal voor jullie allemaal even wennen zijn.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…MonsterhormonenMy Profile

 4. Merel

  Ik vond het zo mogelijk nog spannender dan onze oudste. Waar je jezelf op kunt voorbereiden weet ik niet goed. Misschien de tranen onderweg naar huis (omdat ze ineens zo groot worden maar eigenlijk nog je kleine meisje zijn), dat ze het verrassend naar hun zin hebben (wat overigens de eerste week ook tijdelijk kan omslaan, maar dat komt vanzelf goed?) en hoe leuk zo’n klas eigenlijk is.

  Veel plezier en ook sterkte voor het geval je het even moeilijk krijgt.
  Merel onlangs geplaatst…Vieze mannetjes en korte rokjesMy Profile

 5. MamaOnderneemt / Mama Lifestyle Blog

  Dan zijn Jamie en mijn zoon even oud. Mijn zoontje wordt 1 juli 4 en gaat ook in augustus naar school. Heel spannend vind ik het niet, want mijn dochter zit ook al op die school. Het zal wel even wennen zijn. Ik vind het wel fijn dat ik niet meer naar school EN het kinderdagverblijf hoef te fietsen,, maar beide kinderen op hetzelfde adres heb. Wat wel erg sennen was bij mijn dochter was dat je s morgens niet bijkletst met de juf. Iets wat ik op het kdv wel doe. Ik sta gerust een kwartier te kletsen met de pm’ er. Een mijlpaal is het straks zeker wel, want die 4 jaar zijn echt voorbijgevlogen! Mijn zoontje “mag” /gaat trouwens niet wennen, omdat hij dan in een nieuwe klas komt. Het scheelt voor hem wel dat hij nu al dagelijks mee gaat met zijn zus wegbrengen. Dus de school is zeker geen onbekend terrein voor hem!

  Ps: Channa, kom je ook nog even je blog spammen op mijn nieuwe site?

 6. Diana

  De tijd vliegt! Bij ons duurt het nog een paar jaar voordat onze zoon naar de basisschool mag.. 😉

 7. Vlijtig Liesje

  Je moet vooral rekening houden met je eigen emoties is mijn ervaring. En van te voren goed bedenken hoe je gaat reageren als je kind het eventueel moeilijk krijgt.

  En je verder vooral niet te druk maken.

 8. kim

  Ik zat echt even te denken huh, school begint toch pas in september.
  Ga ik controleren zie ik dat ze hier in het zuiden pas als laatste zomervakantie hebben en pas 4 september weer starten.
  Marleen wordt 7juli 4 en die gaat dus in september naar de basisschool.
  Ze gaat naar dezelfde basisschool waar nu haar voorschool zit, dus voor haar veranderd er behalve een andere klas niet zo veel. Daar komt bij dat haar 2 beste vriendinnetjes ook tegelijkertijd mee naar dezelfde klas gaan. Ik heb er echt zin in

 9. buufs

  Leuk hoor, weer zo’n nieuwe fase. Ik ben zelf kleuterjuf en weet hoe het is om zo’n nieuweling in de klas te krijgen. Meestal is het even wennen omdat zij al een idee hebben hoe het zal gaan en meestal klopt dat niet met de werkelijkheid. Na een wen periode gaat het meestal heel goed!

 10. Yvonne

  Marc gaat sinds 1 februari naar school. Het was spannend voor ons allemaal. Het afscheid nemen was drama. Ik ging toch vrij vlug weg omdat het toch moet he. De juffrouw was zo lief: Ze belde mij 15 minuten later op. Marc zat intussen heerlijk te spelen en te kletsen. Vanaf dat moment vindt hij het fijn op school.

 11. Nathalie

  Leuk voor je mannetje! Die gaat vooral spelen, leren en plezier maken!

  Mijn ervaring is dat je vooral bij jezelf moet blijven, hoe ga je ermee om als… dat soort scenario’s heb ik wel in mijn hoofd gehad. Maar komt vast wel goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
EHBV: Eerste hulp bij verveling + WINACTIE (GESLOTEN)

Mama, mag ik televisie kijken? Mama, mag ik op de iPad? Mag ik dan misschien op de Playstation? Waarom nou...

Sluiten