Syndroom van Down

Broer & Zus Tag #Downsyndroom

Afgelopen woensdag was het natuurlijk de nationale broers en zussendag. Ooit in het leven geroepen door Chiel Beelen van 3FM. En uiteraard een hele leuke dag, altijd bijzonder om stil te staan bij de relatie met mijn broertje. Hoewel ik mijn hele Facebook zag volstromen met foto’s van broers en zussen dacht ik lekker eigenwijs om dit een paar dagen later pas te posten, valt het in ieder geval op (hoop ik ;)). Overigens is het voor mijn vaste lezers wel al duidelijk dat we een bijzondere band hebben, Pascal heeft namelijk het Syndroom van Down. Afgelopen week kwam ik de broer en zus tag tegen op MizFurry, blog van Fleur!

Chanpas2 (1)1. Hoe heten jouw broer(s) en/of zus(sen)? En hoeveel jaar schelen ze met jou?
Ik heb één broertje, Pascal. Hij is om precies te zijn 2 jaar en 50 weken jonger! De decembermaand is een drukke maand aan verjaardagen.

2. Hebben jullie speciale bijnamen voor elkaar?
Oooh, ja! Pascal liet ooit eens een plukje haar op zijn hoofd staan (de rest was kortgeschoren). Hier zat hij altijd heerlijk aan te plukken, dus tegenwoordig noem ik hem ‘Plukkie’ 😉 . Overigens noemt mijn vader mij trut (ja, series ja!) en dat doet Pascal nu dus ook. Enig of niet? Plukkie en Trut it is!

3. Wat is je leukste herinnering met elkaar?
Ik heb serieus zoveel mooie herinneringen, maar eentje is ook best grappig. Tijdens de zwangerschap van Jamie mocht Pascal mee naar de 4D echo. Ik had hem verteld dat hij mee mocht om de baby te bekijken en hij reageerde eigenlijk niet heel enthousiast. Dus ik vroeg hem wat er was, het was tenslotte toch heel erg leuk om de baby te gaan bekijken. Langzaam aan vertelde hij dat hij het een beetje eng vond. Ik begon een vermoeden te krijgen waarom dat was. Hij begreep natuurlijk niet wat een echo inhield. Pascal dacht dat ze in mijn buik gingen snijden om de baby te bekijken en dat zag hij toch niet zo zitten, hihi.

4. Wanneer hebben jullie elkaar voor het laatst gesproken?
Even kijken dat is ongeveer een week geleden op de verjaardag van onze moeder.

5. Hebben mensen wel eens gedacht dat je een tweeling vormde met je broer of zus?
Nee, dat niet! Ik hoor wel regelmatig de grap: ‘Mongooltjes blijven vaak klein, HE CHANNA!’. Oftewel mijn broertje is dus groter en vooral mijn moeder vind het heel leuk om mij daarmee te pesten, haha.

Chanpas2 (2)6. Hoe vaak zien jullie elkaar?
Dat verschilt enorm, soms zien we elkaar elke week. In de zomervakantie zagen we elkaar elke dag, maar er zijn ook periodes dan zien we elkaar een stuk minder. Overigens is het ook wel leuk dat Pascal af en toe op de dagbesteding via Skype mag bellen!

7. Noem een talent van je broer of zus. 
Pascal heeft natuurlijk heel veel talenten, waaronder quad rijden! Maar daarnaast heeft hij ook nog de hobby pyrografie, is hij ook heel goed in.

8. Wat zou je ooit graag doen met je broer(s) en/of zus(sen)?
Ik zou graag nog een keer met Pascal naar Disney Land Parijs gaan. Met het 25-jarig huwelijk van onze ouders waren we daar en we vonden het beide prachtig. Als Jamie en Fenna oud genoeg zijn, dan neem ik ze allemaal mee om een bezoek te brengen aan Disneyland. Kan Pascal eindelijk weer bezoek naar Assepoester, want daar kreeg hij toch wel beetje kriebels van in zijn buik! 🙂

Dit artikel heeft 6 reacties

 1. Bregje

  Wat een leuke tag en je liefde voor Pascal spat van het scherm ❤
  Bregje onlangs geplaatst…Flashback naar de kraamweekMy Profile

 2. Vlijtig Liesje

  Leuk om te lezen zeg! Ik heb zelf twee jongere zussen waar ik heel blij mee ben. Hoewel we elkaar de laatste tijd best weinig zien helaas.

 3. Nicole

  Altijd leuk zo’n band met je broer. En wat lief ook die kriebels voor assepoester! Wat is pyrografie trouwens?

 4. Saskia

  Wat grappig van die echo en ook een beetje eng. Mooie tag om te lezen en mooi om te lezen hoe je vertelt over je broer.

 5. Fleur

  Wat leuk om jouw antwoorden te lezen en dat je de tag hebt overgenomen 🙂 Ik hoop dat je Disneyland-droom binnenkort uitkomt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Syndroom van Down
Pascal was mijn getuige! #downsyndroom

Volgens mij weten de meeste van jullie inmiddels wel dat wij al een tijdje verloofd waren, maar uiteindelijk binnen drie...

Sluiten