Buitenspelletjes
KinderenVrije tijd

7x de leukste buitenspelletjes (van vroeger)!

Buitenspelen, met het prachtige weer van de laatste dagen natuurlijk een must. Zo waren wij afgelopen weekend een dag op de camping en de andere dagen speelden de kinderen (onder toezicht) op straat en bij ons in de achtertuin. Glijden van de glijbaan, springen op de trampoline, stoepkrijten en voetballen, de kinderen waren er maar druk mee. Het deed mij weer even denken aan vroeger, de tijd van de buitenspelletjes waar je eigenlijk vrij weinig voor nodig had.

Samen met de buurtkinderen waren wij altijd op straat te vinden en speelden we de leukste buitenspelletjes. Uiteraard speelden we verstoppertje en tikkertje, maar er waren zoveel andere leuke buitenspelletjes. Kennen jullie ze nog?

Lummelen

Toevallig speelden we dit onlangs nog met Jamie, meer om hem te pesten, wat natuurlijk ook een prima benaming is. Bij dit spelletje zijn minimaal drie spelers nodig, waarvan eentje de ‘lummel’ is. Er wordt met een bal gegooid en de lummel moet deze af zien te pakken. Lukt dit, dan is diegene die de bal het laatste vast had de nieuwe lummel. Benodigdheden: één bal.

Hinkelen

Uren konden we ons vermaken, ons eigen getekende hinkelpad. Het liefst maakte we deze zo moeilijk mogelijk. En wat je nou eigenlijk deed, op één been van vakje naar vakje springen. Heerlijk! Benodigdheden: stoepkrijt/hinkelbaan.

Hinkelen

Elastieken

Volgens mij was dit wel echt iets voor meisjes, want hier wilde de jongens bij ons nooit aan meedoen. Erin, eruit, erin, erop! Het rijmpje wat vaak voorbij kwam, maar gewoon zoveel mogelijk trucjes doen met het elastiek was al leuk genoeg! Benodigdheden: Elastiek.

Touwtje springen

In spin de bocht gaat in, uit spuit de bocht gaat uit! Ken je het nog? Volgens mij wel het liedje dat het meest werd gesprongen tijdens het touwtje springen. Maar ook het volgende liedje kwam bij ons ontzettend vaak voorbij:

Beertje beertje draai je eens om
Beertje beertje raak de grond
Beertje beertje was je handjes
Beertje beertje poets je tandjes
Beertje beertje pluim op je hoed
Beertje beertje sta je goed?

Oh en ‘Tringelingeling de schoolbel gaat, waar kom jij zo laat vandaan…’, heerlijk om weer terug te denken aan vroeger. Dit is één van de buitenspelletjes wat binnen ook echt onmogelijk was, dus het springtouw ging heel vaak mee naar buiten. Benodigdheden: springtouw.

Touwtje Springen

Stand in de mand en de bal is voor

Een typisch buitenspelletje, want er is wel wat ruimte voor nodig! Ik hoor het ons nog door de straat schreeuwen: ‘Stand in de mand en de bal is voor ….’. Vervolgens gooide je de bal in de lucht en was het rennen geblazen. Diegene die zijn naam hoorde ving de bal en riep vervolgens ‘stand in de mand’. Kon hij/zij daarna iemand raken met de bal dan mocht hij de bal weer in de lucht werpen en een naam roepen. Zo simpel, maar het bleef leuk. Benodigdheden: een bal.

Knikkeren

Dit is natuurlijk al helemaal heel oud, zelfs mijn ouders liepen vroeger met hun knikkerzak rond! En wij uiteraard ook, knikkeren om de grootste en mooiste knikkers, wat waren we er druk mee! Overigens niet perse een buitenspelletje, maar werd door mijn ouders wel wat meer gewaardeerd. Benodigdheden: knikkers.

Knikkeren

Pokemon kaarten & Flippo’s

Toen ik laatst mijn mappen met flippo’s tegenkwam moest ik hier aan denken. Het was echt een rage om spelletjes met flippo’s en Pokemon kaarten te spelen. Wie het zo dicht mogelijk bij de muur gooide mocht dan de gegooide kaarten/flippo’s houden. Benodigdheden: flippo’s en/of Pokemon kaarten.

Welk van de buitenspelletjes van vroeger staat jullie nog het meeste bij?

Dit artikel heeft 7 reacties

 1. Merel

  Geweldig!
  Behalve deze ook verstoppertje (met de hele buurt) en spoorzoekertje. Heb dat laatste eens uitgelegd aan de oudste, die dat met een vriendinnetje ging spelen. Klasgenoot fietste voorbij, vroeg wat ze deden en haar antwoord wat: spoorzoekertje, dat is een spel van echt heel lang geleden toen mijn moeder nog klein was (was toen net 31 geloof ik)
  Merel onlangs geplaatst…Merel onderzoekt: seksuele voorlichting vanaf 2?My Profile

 2. Nicole

  Je vergeet de leukste! Blikkie trappen!

 3. Charlotte

  Ik vond lummelen echt vreselijk! Waarschijnlijk omdat ik altijd de sjaak was hihi

 4. Vlijtig Liesje

  Ik herinner me vooral knikkeren en elastieken!

 5. Jolanda

  Stoepranden! En de variant voor hele warme dagen: elkaars fles met water omgooien met een bal, als je de bal te pakken had mocht je pas je fles weer rechtop zetten.

  En ik deed ook altijd iets op het plein met een groep, getekende cirkels van stoepkrijt waar je in moest staan… Maar verder weet ik het niet meer…

  Leuke blog, leuke herinneringen!

 6. Volgmama

  Knikkeren en flippo’s whoohoo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen, Vrije tijd
Week in foto’s #15 – Camping, huisartsenpost & Moederdag

Wat een rare week was het weer. Niet zo zeer als ik kijk wat wij gedaan hebben, maar door de...

Sluiten