Pascal
Persoonlijk

Waarom wij niet voor de combinatietest kozen!

Eigenlijk is een positieve zwangerschapstest het begin van een hoop onzekerheid. Zo is het altijd maar afwachten hoe een zwangerschap verloopt, hoe is de eerste echo? Klopt het hartje wel? En dan heb je ook nog altijd de 20-weken echo. Is alles daadwerkelijk in orde of toch niet? Maar daartussen heb je ook nog de mogelijkheid om de combinatietest te laten uitvoeren. Je mag hier zelf de keuze maken, wel of geen test? Wij besloten deze test niet te laten uitvoeren, ondanks dat mijn broertje het Syndroom van Down heeft. Vandaag vertel ik waarom.

Wat is de combinatietest?
De combinatietest is een onderzoek dat in het begin van je zwangerschap wordt uitgevoerd. Met dit onderzoek wordt de kans berekent op een kindje met het syndroom van Down. Daarnaast wordt de kans berekend op het syndroom van Patau en het syndroom van Edwards. Het onderzoek bestaat uit twee delen, namelijk een bloedonderzoek (tussen de 9 en 14 weken zwangerschap) en een echo waarbij een nekplooimeting wordt gedaan (tussen de 11 weken en 3 dagen en 14 weken). Tijdens deze echo wordt de nekplooi gemeten. Dit is een dun laagje vocht onder de huid in de nek. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans op een baby met het syndroom van Down.

Wat komt er uit het onderzoek?
Voor de uitslag worden de uitslagen van beide onderzoeken gecombineerd. Hierbij wordt tevens gekeken naar de leeftijd van de moeder en de precieze duur van de zwangerschap. Het onderzoek biedt absoluut geen zekerheid, maar wel een kansberekening. Zo kan de conclusie zijn dat je een verhoogde kans (1 op 200 of hoger) hebt op een kindje met het syndroom van Down, maar de uitkomst kan ook gunstig zijn (bijvoorbeeld 1 op 1000). Bij een ongunstige uitslag wordt er een vervolgonderzoek voorgesteld: vlokkentest, vruchtwaterpunctie of een NIPT, meer informatie hierover lees je hier.

Knuffelen met Pascal
Mijn broertje heeft het syndroom van Down!

Wellicht hebben jullie het al wel eens voorbij zien komen. Mijn broertje Pascal heeft het Syndroom van Down. Hij is drie jaar jonger als dat ik ben, dus ik heb nooit beter geweten dan dat mijn broertje mijn broertje is. De vraag ‘Is dat nou anders een broertje met Down?’ is dus ook nogal lastig te beantwoorden, ik ben niet anders gewend. Mijn broertje is een vrolijke jongen met diverse hobby’s waaronder: pyrografie, quad rijden, zwemmen, etc. Maar goed Downsyndroom zit dus in de familie en heel dichtbij. Toch kozen we ervoor om geen combinatietest uit te voeren. En dit is waarom:

Niet erfelijk
Bij mijn broertje is aangetoond hij heeft de niet erfelijke variant van het syndroom dan Down heeft. Wij hadden dus net zoveel kans op een kindje met het Syndroom van Down als ieder ander.

Leeftijd
Bij mijn eerste zwangerschap was ik zwanger op mijn 23ste. Op zich nog redelijk jong, in ieder geval wel als je dit meeneemt bij de kansberekening. Naarmate de leeftijd van een zwangere stijgt is de kans namelijk groter op een kindje met een chromosoomafwijking. Dus ook de kansberekening is preciezer naarmate je ouder bent. Onze verloskundige vertelde ons dat het op mijn leeftijd een vrij onzekere berekening zou zijn.

GUO
De 20-weken echo kreeg bij ons de naam GUO (Geavanceerd ultrageluid onderzoek). Naast het feit dat mijn broertje het Downsyndroom heeft, was er ook sprake van aangeboren afwijkingen in de familie. In dit soort gevallen bepaalt een verloskundige of gynaecoloog of er een GUO uitgevoerd gaat worden. Bij een GUO worden alle organen van de baby in detail extra goed bekeken. Hierbij werd er dus al extra grondig gezocht naar afwijkingen, iets waar wij meer vertrouwen in hadden dan in een combinatietest, waarbij je een kans te horen krijgt en verder nog niks weet.

Kansberekening
Zoals al eerder gezegd is de uitslag van de combinatietest dus een kansberekening. Je hebt nooit 100% zekerheid. Bij een ongunstige uitslag kan je baby gewoon gezond zijn en bij een gunstige uitslag kan je alsnog een baby op de wereld zetten met een afwijking. Ook is het vreselijk moeilijk om dus een beslissing te nemen aan de hand van een kansberekening. Tevens veroorzaakt een uitslag dus vaak onnodig veel stress, wat ook niet ten goede komt aan een zwangerschap.

Pascal

We hebben er goed over nagedacht en in goed overleg met de verloskundige besloten om geen combinatietest uit te laten voeren. Een beslissing waar wij nu nog steeds achter staan.

Heb jij de combinatietest laten doen en waarom wel of juist niet?

Dit artikel heeft 13 reacties

 1. Kaatje Krabbelt

  Wij hebben de combinatietest wel gedaan gezien mijn leeftijd. Ik ben bevallen op mijn 39ste.
  Gelukkig was er geen enkele aanleiding voor verdere onderzoeken.

 2. Kelly

  Wij hebben er voor gekozen om hem niet te doen aangezien we allebei nog geen 30 zijn, niets in de familie hebben en omdat het dus inderdaad maar een kansberekening is en geen 100% duidelijkheid gegeven zou hebben.
  Kelly onlangs geplaatst…‘Geboortepakje + sneak peek in Mini’s kast’My Profile

 3. demallemolenmoeder

  Nee. Dit in goed overleg met de gynaecoloog. Het is inderdaad maar een kansberekening. Ik wist ook niet wat ik er dan mee zou moeten. Het zou alleen maar voor stress zorgen. Wij hebben wel een uitgebreide 20 weken echo gehad.

 4. Nicole

  Ik heb hier onlangs ook over geschreven zoals je weet. Wij hebben de test niet laten doen ook. Het was ons zoontje en dat was genoeg voor ons. De rest zouden we accepteren zoals het kwam. Hij bleek kerngezond op wat opstartproblemen na gelukkig.

 5. Charlotte

  Wij hebben er ook niet voor gekozen. Mijn leeftijd was goed, niks in de familie en inderdaad het blijft een kansberekening. En wat doe je als de uitslag tegenvalt…? Wij waarschijnlijk niks dus dan had te test ook geen meerwaarde.

 6. Melissa

  Nee, wij hebben geen combinatietest gedaan, maar wel hebben we een NIPT laten doen in Antwerpen. Ondanks het feit dat er bij ons geen aanleiding was dat er iets mis zou zijn, omdat ik nog jong was (27) en er geen afwijkingen in de familie zijn, wilden wij toch weten of wij een gezond kindje zouden krijgen. Als dit niet het geval zou zijn, zou ik dit liever horen bij een termijn van 10-12 wkn dan bij 20 wkn.

 7. Wilmaaa

  Ik zou het ook niet doen 😉 Ik zou het toch houden (mede mijn christelijke standpunt) Ik heb ook stage gelopen op speciaal onderwijs en wat heb ik daar van die kinderen genoten, zo puur!

 8. Nathalie

  Ook wij hebben er voor gekozen om het beide keren niet te doen, onze wens voor een kindje was zo groot dat het kindje hoe dan ook welkom zou zijn. Daarnaast het feit dat het slechts een kansberekening is waarbij je eigenlijk nog alle kanten op kan, lieten ons besluiten het zo te laten zonder test.

 9. Ilse van Kreanimo

  Ik hen wel een trippel test laten doen bij de derde toen er een verhoogde hormoonwaarde werd vastgesteld.

  Er was niks mis en ik weet niet of ik het nog zou laten doen.
  De stress was echt niet leuk…

 10. Linda

  Wij hebben wel voor de combinatietest gekozen. Meer omdat vriendlief dit wilde. Ook gezien de kans dat Downsyndroom wel erfelijk is in mijn familie. Vriendlief vond dat als het kindje Down zou hebben hij voorbereid zou zijn op de komst. En dat snapte ik wel.
  Voor mij is het natuurlijk allemaal ‘normaal’ vanwege mijn broertje met Down en ook omdat ik in de gehandicaptenzorg werk. Ik respecteerde zijn keus in het doen van de combinatietest.
  Die leek me immers veiliger dan de vruchtwater punctie

 11. Nathalie

  Wij hebben dit ook niet laten doen. Ik denk vanwege de kosten en leeftijd.

 12. Jennifer

  Wij hebben ook geen combinatietest gedaan, hoewel die keuze niet door ons gemaakt is, maar dankzij verkeerde voorlichting van de verloskundige waren we al te laat om het onderzoek te laten doen (doordat wij onverwacht zwanger waren). Mede doordat de zwangerschap niet gepland was wilden wij graag zoveel mogelijk weten, ook als het kindje niet gezond zou zijn, want dat had eerlijk gezegd onze keuze voor het voortzetten van de zwangerschap wel beïnvloed. En ook voor een volgend kindje zou ik wel heel graag willen weten of het kindje wel of niet gezond zou zijn, omdat het niet alleen meer ons leven zal beïnvloeden, maar ook die van Melle, onze eerste. Ik weet niet wat ik met die kennis zou doen als het zover zou zijn, die keuzes kun je pas maken denk ik op het moment dat je zo’n keuze zou moeten maken. Dat is ook mijn ervaring bij het voortzetten van een ongeplande zwangerschap. Maar ik zou wel graag de keuze hebben, en ik hoop ook dat het geen taboe is om hiervoor uit te komen.

 13. Angela - Mama met passie

  Wij hebben hem niet gedaan en zouden hem bij een tweede kindje ook niet doen. Wij zouden het kindje sowieso houden en zo’n uitslag, wat het ook voor uitslag moge zijn, maakt onzeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Persoonlijk
Wat je niet zegt over het lichaam van een zwangere vrouw!

Zwanger zijn, de bevalling en het worden van een moeder, dit is hier absoluut de grootste verandering in mijn leven...

Sluiten