Consternatiebureau
Kinderen

Consultatiebureau & Consternatiebureau!

Voor de meeste moeders is het consultatiebureau niet onbekend. Na de geboorte van je kindje komt er in eerste instantie iemand langs, maar daarna is het de bedoeling dat je zelf om de zoveel tijd een bezoek brengt aan het consultatiebureau. De ene keer bij een verpleegkundige, de andere keer bij een arts. Ze monitoren de groei en ontwikkeling van je kindje, op zich best fijn zou je denken! Toch zijn onze ervaringen niet alleen maar positief.

Consultatiebureau
Eén van de eerste keren toen wij het consultatiebureau bezochten werd Jamie grondig onderzocht. Hierbij kwam vrij direct de vraag: ‘Wisten jullie dat één van zijn balletjes niet is ingedaald?’. Uhhh, nee dat wisten we dus eigenlijk niet! De bevalling van Jamie was nogal heftig geweest en in het ziekenhuis is het toen dus ook helemaal niet gecontroleerd. Dus of zijn balletje daar ooit heeft gezeten wisten we niet. Na dit een tijdje afgewacht te hebben werden we doorverwezen en dat werd uiteindelijk een operatie. Super fijn dus dat dit op het consultatie werd opgemerkt. Hoewel dit in de familie voorkomt hebben we er zelf eigenlijk nooit op gelet, dus bedankt consultatiebureau!

Jamie in het ziekenhuis

Een aantal maanden geleden mocht Jamie opnieuw richting het consultatiebureau voor o.a. de ogentest. De test verliep prima, dus daar waren we heel blij mee. Minder blij waren we met het nieuws dat de arts een hartruis constateerde. Ze gaf aan dat het onschuldig was en dat we drie maanden later terug moesten komen. Maar goed, ik werd hier heel zenuwachtig van, iets bij het hart van mijn kindje, iel! Ik bezocht dus in de tussentijd ook maar even de huisarts die de ruis hoorde maar het ook onschuldig noemde. De tweede controle op het consultatiebureau, door een andere arts, resulteerde in het advies om toch nog maar een keer bij de huisarts langs te gaan. Toevallig troffen we een andere huisarts die het ook hoorde en het als onschuldig bestempelde, maar gezien de hartproblemen in de familie toch een doorverwijzing gekregen naar een kinderarts. Hier gaan wij dus binnenkort maar eens een bezoekje aan brengen voor de zekerheid. En om ons als ouder zijnde gerust te stellen! Hopelijk is er niks aan de hand en is het echt onschuldig, maar zonder het consultatiebureau hadden wij überhaupt nooit geweten dat hij een hartruis zou hebben, dus bedankt consultatiebureau!

Consternatiebureau
Consultatiebureau - GroeiZoals ik al vertelde zijn niet al onze ervaringen positief! Zo, is Jamie toen hij een maand of 8 was ziek geworden. Een flinke buikgriep waardoor hij in 5 dagen maar liefst een kilo afviel. Dit resulteerde in diverse bezoeken aan het consternatiebureau want hij zat op de -2 lijn en dat kon absoluut niet. Dat hij inmiddels netjes zijn eigen lijntje volgde en gewoon groeide deed hun niks. Nou, na drie extra bezoeken waren wij er wel klaar mee. Hij groeide gewoon en je kan toch niet verwachten dat zo’n kleintje de kilo’s er zo snel weer aan eet?

Helaas blijft het ‘te klein’ zijn ons achtervolgen. Tijdens het bezoek van de ogentest werd geconstateerd dat hij toch nog wel vrij klein was, hij zou ‘maar’ 1.70 m worden? Met een moeder van 1.68 m en een vader van 1.84 m valt dat toch best mee? Maar, nee we moesten terugkomen. Sowieso voor de hartruis maar ook voor  zijn lengte. Jamie bleek in drie maanden 0,8 cm gegroeid te zijn, zijn lijntje vlakte nog meer af. Nog voor de bespreking met de arts had ik de verwachting dat dit dus weer ‘gezeur’ zou opleveren, maar niks was minder waar! Hij zou nu 1.83 m worden?? Uhh, ja maar natuurlijk?! Snappen ze het daar zelf allemaal wel?

Dit soort dingen zijn dus zwaar vermoeiend, even als de vragenlijsten die ingevuld moeten worden. Of de overhaaste conclusies die vaak worden getrokken. Maar het consultatiebureau constateerde hier ook zaken die wel van belang waren. In mijn ogen is het dus een consultatiebureau maar soms ook een consternatiebureau. Het is altijd weer een verrassing wat we daar beleven!

Wat is jullie ervaring? Consultatie of Consternatieburea?

Dit artikel heeft 10 reacties

 1. Anouk

  Zelf nog nooit nare ervaringen gehad met het consultatiebureau. Ik merk uit verhalen om me heen dat het per plaats ook heel verschillend is en dat het ene cb erg gehamerd is op bijvoorbeeld spraakontwikkeling bij een peuter, terwijl het andere cb dit helemaal niet controleerd.
  Ikzelf kijk er al helemaal naar uit om over een paar daagjes weer langs te mogen gaan met mn jongste zoontje.

 2. Nicole

  Ik ben groot voorstander van het CB wij hebben dan een ook een superleuke kinderarts daar die ons altijd heel serieus neemt en echt naar het kindje kijkt en niet naar alle lijntjes en grafiekjes. Daar heb je wat aan!

 3. Charlotte

  De laatste keer was bij ons eigenlijk de eerste keer dat ik met een fijn gevoel naar huis ging. Verder ben ik er ook niet zo’n fan van…

 4. Bregje

  Ik ben van team consternatie, voel me altijd erg betutteld daar, niet fijn.

 5. Lilian

  Ik snap dat je nu geen fijne Ervaring meer hebt. Misschien moet je dat ook een beetje loslaten. Jay vonden ze altijd te zwaar, maar ik gaf hem gewoon te eten volgens hun lijstje. Dus wat wil je dan nog meer. Dan zou dat lijstje ook verkeerd moeten zijn. Vind zo onzin allemaal. De tijd maakt het vanzelf goed! Succes met het onderzoek van de hart ruis. Ik hoop dat het niks is!

 6. Liess

  Ik vond het altijd vreselijk om er heen te gaan met dochter, voelde me altijd heel klein en werd alleen maar onzeker van ze.
  Dit keer zal ik er toch heel anders in staan, en wie zien wel.

 7. Wilmaaa

  geen fan hier, de prikjes zijn nodig, maar het gaat hier dan verder wel goed 😉

 8. Vandaagismooi.nl

  Fijn dat je ook goede ervaringen hebt! Hier is het alleen maar een doffe ellende geweest, iedere medewerker gaf tegenstrijdig advies op die van haar collega en als je dat zei konden ze zich echt niet voorstellen dat de collega dat gezegd zou hebben…
  Een huilbaby hebben en totaal geen hulp, steun of advies krijgen…
  Iedere keer weer gezeur over die verdomde curve… mooi dat hun boekje zo lekker gemiddeld is… zijn kinderen ook altijd, toch?!

  Ik heb ze vriendelijk gebeld om door te geven dat wij niet meer komen, alleen nog maar voor de prikjes. Ok. Doei.

 9. Pingback: Help, onze 3-jarige heeft een hartruis! – SoMama

 10. Pingback: Het consultatiebureau: het moet niet gekker worden! - SoMama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Mijlpalen: jongen vs. meisje! #tag

Soms dan denk ik bij mijzelf, ben ik nou eigenlijk een ontaarde moeder, ben ik gewoon te lui of ben...

Sluiten