Pascal
Syndroom van Down

Wat we van Pascal kunnen leren! #downsyndroom

‘S avonds hang ik lekker op de bank als ik een pushbericht krijg over een schietpartij in Parijs. Een bericht waar ik direct een naar gevoel bij krijg, een bericht dat zorgt dat de rillingen over mijn rug lopen. Mike roept waar ik ook meteen aan denk, het komt steeds dichterbij… Maar dat is uiteraard niet het belangrijkste, onschuldige slachtoffers, vaders, moeders, opa’s, oma’s en ga maar door. Mensen met nog een heel leven voor zich, uit het leven gerukt en waarom?

De volgende ochtend word ik wakker, het eerste wat ik lees is wederom een pushbericht waarin aangeven wordt dat er inmiddels 120 doden zijn gevallen, mensen die een theater bezochten, een leuke avond dachten te hebben, uit het leven gerukt, verschrikkelijk. Maar weinig tijd om er bij stil te staan wat het dagelijks leven gaat door. Hier was het de dag van de logeerpartij. Pascal komt een nachtje bij ons slapen en o.a. de intocht van Sinterklaas en een bezoek aan de bioscoop staan op het programma.

Vanaf het moment dat we Pascal hebben opgehaald was het eerste wat ik dacht, waren we maar allemaal ‘anders’, waren we allemaal zoals Pascal. Pascal staat zo heerlijk in het leven. Belt mijn moeder op omdat hij een verassing heeft, hij mocht bij ons komen logeren en hij was zo ontzettend blij. Blij met zoiets kleins, zoiets eenvoudigs. Thuis kijken we eerst de intocht en met zijn 24 jaar is hij als een kind zo blij, als ik vertel dat we later doe dag naar de bioscoop gaan kan zijn dag niet meer stuk. We sluiten de dag af met het eten van patat en en ik heb een broertje dat me bedankt voor al deze leuke verassingen, prachtig.

Pascal

Maar aan de andere kant heb je dus mensen die het nodig vinden om andere van het leven te beroven. Mensen die het nodig vinden om anderen te traumatiseren. Mensen die het nodig vinden om hele families uit elkaar te laten vallen. Hartverscheurend 🙁 Zouden we allemaal alsjeblieft positief in het leven kunnen staan, elkaar kunnen respecteren en kunnen genieten van alle mooie momenten die het leven bied. Misschien moeten we allemaal de wereld eens bekijken door de ogen van iemand met het Syndroom van Down, dat maakt het leven volgens mij heel anders!

Dit artikel heeft 4 reacties

 1. Bregje

  Mooi om er zo naar te kijken! De positieve, onbevangen en open blik van Pascal is zeker leerzaam voor velen! ❤
  En wat een feest was de logeerpartij als ik t zo lees! X

 2. Hanna @ eenbezigbijtje.nl

  Als we allemaal wat blijer zouden zijn met de kleine dingen in het leven zal dat al een hoop ellende schelen!

 3. Eline

  Mooi verwoord.

 4. Fenna

  Mooi verwoord en wat fijn dat Pascal blij is met (voor ons gezien) kleine dingen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Syndroom van Down
Broer & Zus Tag #Downsyndroom

Afgelopen woensdag was het natuurlijk de nationale broers en zussendag. Ooit in het leven geroepen door Chiel Beelen van 3FM....

Sluiten