Kinderen

Daar gaan we dan: De ‘waarom-fase’

Eigenlijk al vanaf het moment dat Jamie begon te praten kwamen de opmerkingen: ‘Wacht maar af, straks komt de waarom fase ;)’. En op dat moment dacht ik, leuk toch! Ik was enkel en alleen maar trots op het feit dat hij begon te praten. Maar Jamie is nu inmiddels drie jaar en we zijn in de waarom fase beland. Ik kan jullie vertellen dat ik op dit moment niet meer denk ‘leuk toch’, ik denk nu veel vaker: ‘dat is eigenlijk best een goede vraag, hoe ga ik dit nu weer eens beantwoorden?’.

Het schijnt dat kinderen vanaf een jaar of drie in de waarom-fase belanden. Ze zijn nieuwsgierig en willen de wereld beter begrijpen. Het is belangrijk voor de taalontwikkeling van de kinderen, door o.a. de waarom vragen leren de kinderen verbanden te leggen. Ik moet zeggen dat de vragen zich nu voornamelijk beperken tot de simpele dingen. Waarom moet ik naar bed? Waarom mag ik geen snoepje? Waarom gaan we niet naar de speeltuin? Vragen waar je toch wel vrij simpel een antwoord op kan geven, je kan het toelichten en de vervolg waarom vraag blijft vaak uit. Maar er komen ook vragen langs, waarbij ik even achter mijn oren krab en denk: ‘Wat ga ik hier nu weer op antwoorden?’. Wat dacht je van: ‘Waarom ben ik geen meisje?’. Mijn antwoord was uiteraard: ‘Omdat je een jongen bent’. Maar dan komt dus wel de volgende waarom dan? En moet je dan aan een driejarige proberen uit te leggen waarom hij een jongetje is en hoe dat komt? Dat lijkt mij nog iets teveel van het goede.

Hoe beantwoord ik zijn vragen?
Wat ik nu eigenlijk doe is zijn vragen zo serieus mogelijk beantwoorden. Blijkbaar houdt het hem bezig en vindt hij het interessant, hij vraagt het namelijk niet zomaar. De uitleg probeer ik simpel te houden (al is dit soms best een uitdaging). De vraag: ‘Waarom ben ik geen meisje?’, heb ik dan ook beantwoord met: ‘Omdat jij een flip hebt, meisjes hebben dat niet.’. Ja, flip is dus de benaming voor zijn geslachtsdeel ;). Hij leek het te begrijpen, want hij begon iedereen op te noemen die geen flip had en dus wel een meisje was. Ik had uiteraard ook de vraag kunnen omdraaien, want dat is soms ook wel een handig, dan kan Jamie mooi zelf over de vraag nadenken. Hier komen overigens soms ook de leukste antwoorden naar voren. Overigens is het naar mijn idee ook niet erg om te zeggen dat mama het ook even niet weet. Ik ben van mening dat eerlijk- en duidelijkheid op den duur handiger zijn dan een verzonnen verhaal.

Een paar grappige waarom vragen op een rijtje:

  • Waarom mag ik geen jam, worst én kaas op mijn brood?
  • Waarom ben ik een wijsneus?
  • Waarom mag ik niet in de auto rijden?
  • Waarom gaat papa sporten in een school?

Hoe hebben jullie de waarom-fase ervaren? Wat was de leukste vraag die jullie werd gesteld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
De Watermeloen Pizza: Lekker & Gezond

Al heel lang geleden zag ik de watermeloen pizza voorbij komen. Natuurlijk een hartstikke leuk idee om kinderen te laten...

Sluiten