Geocaching - Schatzoeken
KinderenVrije tijd

Geocaching – het moderne schatzoeken

Op een prachtige dag een heerlijke wandeling door het bos maken. Dat is genieten geblazen toch? Of misschien toch niet? Want veel kinderen hebben geen zin in weer een lange wandeling door het bos. ‘Dat is saai, mama!’ Zij gaan liever naar het zwembad of naar een (indoor) speeltuin. Hier in huis niet meer, want geocaching geeft een leuke twist aan het wandelen door het bos!

Wat is geocaching?

De term heb je wellicht al eens voorbij zien komen. De afgelopen jaren is geocaching namelijk een stuk populairder geworden. Geocaching is eigenlijk simpelweg een andere benaming voor schatzoeken. Echter, wel de moderne versie van het schatzoeken. Bij geocaching ga je met een GPS in de handen op zoek naar een zogenaamde cache (schat). Aan de hand van ingevoerde coördinaten wijst de GPS je naar een bepaald punt, waar je op zoek gaat naar de schat.

Klinkt simpel, toch? En het is ook nog eens ontzettend leuk om met kinderen te doen. Afgelopen weekend zijn wij met Jamie en Fenna op pad geweest om de zogenaamde ‘Bob de Bouwer’ route te lopen op de Utrechtse Heuvelrug.

Wat is er zo leuk aan geocaching?

Eigenlijk zou iedereen het eens moeten proberen. Gewoon omdat het zo leuk is! Wij zochten dit keer een cache uit speciaal voor de kinderen. De ‘Bob (de Bouwer) en zijn vriendjes’ route bestond uit 10 coördinaten, waarbij je op elk punt een vogelhuisje moest zoeken met daarin één van de vrienden van Bob de Bouwer.

Geocaching - Schatzoeken

Elke vriend was gekoppeld aan een bepaald getal, deze had je nodig om de volgende coördinaat in handen te krijgen. Nadat we alle 10 de vrienden hadden gevonden gingen we op zoek naar de gereedschapskist van Bob, de eindcache. Wat maakt dit nou zo leuk?

Het spelelement – gaan we de schat vinden?

Jamie en Fenna wilden maar al te graag met de GPS lopen en een schat zoeken. Want zouden we de eindschat gaan vinden? En wat zou er in de schat zitten? Dat was de vraag! Het spelelement is voor kinderen heel aantrekkelijk. En stiekem voor ons als ouders ook wel.

Lekker naar buiten

Tegenwoordig is buitenspelen niet meer standaard. De televisie, computer en overige elektronische apparaten zorgen ervoor dat veel kinderen graag binnen blijven. En ondanks dat je een soort computer in de handen hebt (de GPS) ben je voor de rest lekker buiten.

Wandelen in prachtige natuurgebieden

Geocaching kan in heel Nederland, sterker nog, wereldwijd zijn miljoenen caches te vinden. En veel van deze caches liggen in de natuur. Natuurgebieden waar je normaal gesproken wellicht nooit zou komen. Deze moderne manier van schatzoeken brengt je op prachtige plekjes. Zo kwamen wij tijdens onze zoektocht een toren tegen. De kinderen wilden maar al te graag naar boven, waar we genoten van een prachtig uitzicht.

Geocaching - Schatzoeken

Wandelen is gezond

Het spreekt natuurlijk voor zich, maar een lang stuk wandelen is veel gezonder als op de bank zitten. Zo maakten wij een wandeling van 3,5 uur. Wij namen broodjes en wat te drinken mee, voor een kleine picknick onderweg. Helemaal in de lente en de zomer dus goed te combineren.

Starten met geocaching, hoe doe ik dat?

Ben je enthousiast en wil je ook gaan geocachen? Je hoeft er niet direct een GPS voor aan te schaffen. Zo kan je met de Geocaching app op pad naar een cache bij jou in de buurt. Er zijn tevens diverse organisaties waarbij je een GPS kunt huren om op pad te gaan. Wij kunnen niet anders zeggen dan: probeer het gewoon eens!

Zijn jullie wel eens wezen schatzoeken?

Ook leuk om te lezen:
De reis van onze travelbug #geocaching

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Nathalie - Volgmama.nl

    Oh wat leuk. Maar je hebt hier dus wel internet voor nodig op je telefoon? Ik heb namelijk alleen internet op wifi punten omdat ik geen tel abonnement heb. Lijkt me best leuk om eens te proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen, Vrije tijd
Gezinsuitbreiding bij SoMama

Het blijft toch altijd leuk om wat nieuws te vertellen. Iets waar wij hier in huis allemaal heel blij mee...

Sluiten