Obstacle run, goede voornemens
Persoonlijk

Goede voornemens? Niet aan beginnen!

Morgen is het zo ver! Op naar de sportschool voor een les bodypump, want extra beweging kan ik wel gebruiken. En het is natuurlijk eeuwig zonde dat ik op dit moment een sponsor ben van de sportschool in plaats van sporter, al scheelt het niet veel letters. Maar goed, gewoon weer aan de bak dus. Het liefst meerdere keren per week, gewoon gaan ook al lig ik liever in bad. Of zullen we 2018 misschien wat realistischer beginnen? Zonder goede voornemens?

Goede voornemens, elk jaar weer

Het is mij nog geen één jaar gelukt om mij aan mijn gestelde goede voornemens te houden. En eerlijk gezegd heb ik ze al jaren niet meer, precies om die reden. Aan het begin van het jaar gaan veel mensen vol goede moed bezig met goede voornemens.  Wat dacht je van 10 kilo afvallen dit jaar? Stoppen met roken? Op zoek naar een nieuwe baan of misschien wel op zoek naar de liefde van je leven. Maar waarom? Waarom spreken we dit uit? Of waarom zeggen we dit aan het begin van een nieuw jaar? Zeg je dan eigenlijk niet dat je het afgelopen jaar toch iets niet goed hebt gedaan? Zeggen we het om het zeggen? Ik weet het niet meer, maar ik doe het niet meer.

Waarom goede voornemens hier niet werken

Op dit vlak heb ik aardig wat zelfkennis opgedaan de afgelopen jaren. Motivatie en wilskracht is heel belangrijk voor het laten slagen van bepaalde voornemens (bijv. afvallen, sporten, stoppen met roken, etc.). Maar in het geval van sporten is mijn motivatie ver te zoeken. Wij vonden dat we moesten sporten, dus sloten we een gezinsabonnement af bij de sportschool. Manlief gaat het aardig af, maar ik vind het gewoon niet leuk. Heb het nooit leuk gevonden en het goede voornemen om elke week twee keer te gaan sporten, heb ik dus niet behaald. Ik kan er een tijdje de motivatie voor vinden maar uiteindelijk ontbreekt de wilskracht. En als je iets niet leuk vindt en je er niet volledig achter staat, dan is de kans op slagen klein.

Wat werkt dan wel?

Liever stel ik gedurende het jaar bepaalde doelen aan de hand van mijn interesses/passie, zo wil ik graag nog een obstakel run lopen in de lente/zomer. Dan is het een kwestie van inschrijven, trainen (met een doel voor ogen) en iets doen wat ik leuk vind! Het doel is concreet, stok achter de durf (inschrijven kost geld) en iets doen waarvoor ik mij kan motiveren en waar ik energie uit kan halen. Waarschijnlijk ga ik binnenkort eens bekijken welke run het wordt, hoeveel kilometer en met wie.

Je zult nu misschien denken maar wat is het verschil tussen een voornemen en een doel? In mijn geval is mijn doel al vrij concreet, waarbij een voornemen als ‘meer sporten’ vaak nogal vaag is. Doelen stel je vaak ook op omdat je gemotiveerd bent om iets te behalen, voornemens zijn voor mijn gevoel vaak dingen die moeten, geen dingen die we ook heel graag willen. Maar wellicht denken jullie hier anders over? Hebben jullie goede voornemens voor 2018?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Persoonlijk
Persoonlijk | De ziekte van Graves (stoppen met titratie)

Hoe gaat het met je? Een vraag die regelmatig wordt gesteld, ook door lezers van mijn blog. Super lief dat...

Sluiten