Speen
Kinderen

Help, hoe komen we van de speen af?

Als ouder zijnde ken je wellicht de uitdaging wel (ik noem het liever een uitdaging dan een probleem). Jamie heeft sinds kleins af aan de speen, eigenlijk moest hij er niks van weten totdat hij een keer flink de buikgriep te pakken kreeg. Sindsdien is zijn speen hem heilig. Zelf noemt hij het zijn tut en hij wil hem het liefst de hele dag in zijn mond hebben. Inmiddels hebben we het beperkt tot alleen bij het slapen en eventueel in de auto, maar hoe komen we hier vanaf?

Inmiddels hebben we natuurlijk al het één en ander geprobeerd. We kochten een boek met een stickervel om Jamie bewust te maken van zijn speen en waar hij wel en niet voor nodig is. Het begon met de uitleg over dat een speen niet goed is voor je tanden. De uitleg is heel goed overgekomen want als we vragen waarom de speen eigenlijk niet goed is, dan weet Jamie dit heel goed te vertellen. Een klein detail is dat het hem dus werkelijk niks doet. De volgende stap was het ‘spenenbed’, een zelf gemaakt papieren bakje moet een bed voorstellen. Dit ging een tijdje goed, elke dag dat het goed ging mocht hij een sticker plakken.D e speen lag daar overdag en mocht alleen in de avond mee naar bed. Vervolgens introduceerden we langzaam aan de spenenfee, waar we de spenen naar op zouden sturen. Helaas leek het hier nogal vast te lopen, dit ziet meneer echt niet zitten want hij kan absoluut niet zonder zijn speen, aldus meneer zelf.

Ik ben nu eigenlijk heel benieuwd naar de succesverhalen van anderen. Is het een kwestie van volhouden en afbouwen. Of is er een andere manier om van de speen af te komen zonder dat dit een grote strijd wordt? Ik ben in ieder geval van plan dit binnenkort is even goed aan te pakken, dus alle tips zijn welkom!

Dit artikel heeft 6 reacties

 1. Linda

  Op fb zag ik eens voorbij komen dat ze de speen aan een ballon knoopte en deze dus de lucht in lieten gaan om afscheid te nemen.
  Succes!

  • SoMama

   Wellicht dat we hier naartoe kunnen werken, leuk idee! Op dit moment zie ik alleen een woedende Jamie voor me als ik dat doe, haha.

 2. Valerie

  Ik ken het verhaal van een speen aan een ballon ook. Schijnt te werken al moet je wel bewust het kind afscheid laten nemen van de speen. Er is ook zoiets als de speen “opsturen” naar een ver land waar een klein kind (want jij bent al groot) de speen heeeeel erg nodig heeft. Hopelijk werken deze tips later bij mijn eigen kind ook!

 3. Suzanne

  waarschijnlijk is hij nu wel van de speen af maar hier heeft het geholpen door te zeggen dat de speen kapot was en er niets meer te koop was… En hij heeft meteen goed geslapen toentertijd … Niets geen gehuil voor een speen oid..

 4. Pingback: ‘Als je zonder speen slaapt, mag je een cadeautje uitkiezen!’ – SoMama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
De clichés na 3 jaar moederschap! #Jamie3jaar

Wanneer je zwanger bent van je eerste kindje krijg je te maken met ontzettend veel informatie die voorbij komt. Zo...

Sluiten