Vrije tijd

Het huishouden: zo doen wij dat!

Het huishouden, niemand ontkomt eraan! Wassen, stofzuigen, eten koken, opruimen, poetsen en ga maar door. Niet mijn favoriete bezigheid maar sinds de kinderen er zijn moet daar nog meer tijd aan besteed worden. Op Little Wonder World kwam ik een leuke tag tegen: de Domestic Goddess TAG – This or That. Je komt door deze tag wat meer te weten over onze taakverdeling binnen ons huishouden.

De was
In de droger of aan de waslijn?

Wij hebben eigenlijk nooit een droger gehad. Al de was gaat netjes op twee wasrekken in onze ‘waskamer’. Ik hoor vaak dat handdoeken vaak lekker zacht uit een droger komen, bij ons is dat niet het geval. Maar goed wij weten niet beter!
Sorteren/alles bij elkaar
Hier wordt gesorteerd. De witte/lichte was gaat altijd apart. Kleur en donker wordt nog wel eens bij elkaar gegooid maar proberen we toch ook wel te scheiden.
Één soort wasmiddel/verschillende soorten wasmiddel
Hier gebruiken we één soort wasmiddel. Heel soms ook apart voor de witte was, maar heel eerlijk, ik merk geen verschil!
Een wasdag/elke dag een wasje
Hier staat de wasmachine bijna elke dag wel aan. Wie een leeg wasrek en een volle wasmand ziet gooit de wasmachine vol. We hebben dus geen droger en doen het met twee wasrekken. Als we maar één dag zouden wassen dan zouden we de was niet droog krijgen.
Kleding strijken: ja of nee?
Zullen we het maar houden op: zelden? Ik vind het verschrikkelijk!

Koken
Makkelijk of culinair?
Makkelijk, omdat dit gewoon makkelijker is als je moet werken en kinderen op tijd naar bed wilt hebben. Ik zou best wat langer in de keuken willen staan, maar is er nog niet van gekomen. Overigens kookt manlief het het meest.
Weekboodschappen of meerdere keren per week?
Hier meestal één keer in de week voor de grootste hoeveelheid. En tussendoor wat kleine en vergeten dingen. Als we druk zijn bestellen we via Picnic en anders bekijk ik alle folders voor de beste aanbiedingen. De grote boodschappen doen we of met zijn allen of ik doe ze alleen, ligt er net aan hoeveel tijd we hebben.
Vaak hetzelfde per week of veel nieuwe dingen proberen?
Hier hebben we een aantal standaard dingen, op maandag vaak soep of pasta omdat dat qua werk het beste uitkomt. Daarnaast probeer ik toch ook nog wel eens wat nieuws, de variatie is wel fijn en ook goed voor de kinderen.
Eten bewaren of weggooien?
Pasta bijvoorbeeld bewaren we, dat wil manlief nog wel eens meenemen naar zijn werk. Maar veel wat we echt invriezen verdwijnt hier uiteindelijk alsnog in de prullenbak. Slecht, maar het lukt ons nog niet om dat goed op orde te krijgen.
Aan tafel eten of op de bank eten?
Aan tafel! Grotendeels dan, heel af en toe eens voor de televisie.

Week in foto - pasta

Poetsen
Stofzuiger of swiffer
Allebei! Stofzuigen is makkelijk voor de vloeren, maar Swiffer gebruiken we hier ook voor op de kasten, etc.
Kant-en-klare natte doekjes of zelf sopje maken
Gewoon een zelfgemaakt sopje. Gootsteen of emmer vol en aan de slag.
Zelf ramen lappen of door de glazenwasser?
Tijd geleden de glazenwasser afgezegd. Het was makkelijk, helemaal op de tweede verdieping. Echter leek het niet veel uit te halen. Nu alleen nog een ritme krijgen zodat we het ook echt zelf gaan doen.

Schoonmaken met Swiffer

Overig
Iedere ochtend je bed opmaken/laten voor wat het is
De laatste tijd maak ik het op, gewoon omdat het meer rust geeft en netter oogt!
Met de hand afwassen of een vaatwasser?
Vaatwasser, ideaal! Op de camping moeten we zelf afwassen en heel stiekem mis ik de vaatwasser dan toch wel. Manlief vindt het uitruimen verschrikkelijk dus dat doe ik elke ochtend.
Opgeruimd huis of een rommelig huis?
Opgeruimd in de avond en rommelig overdag. En dat heeft alles te maken met onze kinderen. Het lukt gewoon niet om het de hele dag opgeruimd te houden.
Wie doet het huishouden: jij of jouw partner?
Hier werken we beide dus hebben we besloten dat dit 50/50 is. Ik ben meer thuis en zal echt wel eens meer oppakken. Daarnaast draait manlief ook wel eens nachtdiensten en dan doet hij overdag weer veel meer.

Zo dat was weer een stukje meer inzicht als het gaat om het huishouden. Al eerder gaf ik een aantal tips om het leuker te maken en vertelde ik over mijn wens voor een huishoudster. Hier hebben we in principe gekozen voor een 50/50 verdeling. Maar eigenlijk komt het neer op: wie de tijd (of rommel) ziet, gaat aan de slag! Hoe hebben jullie het huishouden verdeeld?

Dit artikel heeft 5 reacties

 1. demallemolenmoeder

  Leuk om te lezen dat iedereen het toch weer anders doet. En wij zijn trouwens opzoek naar een glazenwasser. Het lukt mij echt niet om op een ladder de ramen te lappen, angsthaas haha. Hier ook minimaal een wasje. Blij dat het weer straks beter wordt en het straks lekker kan drogen in de tuin.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Een brief aan.. #7My Profile

 2. Kaatje Krabbelt

  Mijn man is nu doordeweeks thuis en neemt merendeel van het huishouden op zich. Hij haalt bijna alle boodschappen (meestal elke dag vers en soms slaat hij groot in voor de andere dingen). Hij zorgt ervoor dat het eten klaar staat als ik rond 18 uur thuis kom.
  Wassen doen we beide en we wassen 1 of 2 wassen per dag. Soms doe ik er 3 op mijn vrije dag. Handdoeken,beddengoed, sokken en hemdjes gaan in de droger de rest hang ik op op zolder. Nu weer proberen meer buiten te hangen.
  Glazenwasser doet de buitenkant en mijn man de binnenkant.
  Strijken heb ik echt weten te minderen aangezien de tieners toch alles in hun kast gooien en het weer gekreukeld is. Voor de kleine man strijk ik wel nagenoeg alles en voor mijn strijk ik zijn overhemden die hij gebruikt als hij optreedt.
  Hou van een super opgeruimd en schoon huis maar heb dat een beetje los gelaten. Lukt me niet met die sloddervossen om me heen en ik kies nu liever voor qualitytime met onze kleuter als schoonmaken (werk 4 dagen nl)

 3. Saskia

  Blijft een leuke tag dit 🙂 Wij hebben het huishouden redelijk verdeeld. Omdat ik het meeste thuis ben doe ik ook het meeste en mijn man helpt waar nodig 🙂

 4. Lilian

  Grappig om te zien dat het bij iedereen anders gaat! Als ik samen met mijn vriend de afspraak maak dat als we rommel zien het opruimen, dan denk ik dat ik het hele huishouden doe, haha hij ziet dat namelijk niet zo snel en ik ben daarin best perfectionistisch. Daarom hebben wij hier thuis de taken verdeelt.

 5. Nathalie

  Wat een leuke tag, leuk om te lezen ook!
  Ik heb de tag overgenomen en staat concept, wie weet binnenkort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Vrije tijd
Week in foto’s #9 – Peuterschool, Pascal & de Primark

Vorige week waren we natuurlijk nog heerlijk op vakantie, maar in het weekend kwamen we alweer thuis. Dit heb ik...

Sluiten