Hormonale anticonceptie
Persoonlijk

Het leed dat hormonale anticonceptie heet #deel1

Anticonceptie, uiteraard niet geheel onbelangrijk. Zeker wanneer je geen kinderen wilt, dan zul je er toch aan moeten geloven! Je hebt de keuze uit diverse varianten: condooms (voor mannen of vrouwen), de pil, een spiraaltje, de prikpil en ga maar door. Keuze genoeg, dus je zou denken dat er voor iedereen wat tussen zit. Na mijn zwangerschappen werd dat echter wel een probleempje!

Voor mijn zwangerschappen slikte ik de pil, in eerste instantie niet zo zeer als anticonceptie maar tegen die helse onregelmatige ongesteldheid eens in de zoveel tijd. Toen ik een relatie kreeg met Mike kreeg het natuurlijk een dubbele functie. De pil deed prima zijn werk, toen we wilden proberen zwanger te raken stopte ik met de pil en na drie maanden hadden wij een positieve test in onze handen. Na de zwangerschap, met best heftige bevalling, stond de verloskundige alweer vrij snel aan mijn bed. Denk je wel aan de anticonceptie? Nou geloof mij, ik moest echt niet aan seks denken! Toch besloot ik de pil weer in huis te halen en te gaan slikken. Twee baby’s zo snel achter elkaar zagen we niet zitten.

Hormonale anticonceptie

Toen begon de ellende. Toen ik de pil weer een tijdje slikte begon ik te veranderen. Ik kreeg enorme stemmingswisselingen en kon gerust zeggen dat ik een heks werd. Schoot uit mijn slof op momenten dat het echt niet nodig was en ik herkende mijzelf niet meer. Toen een kennis vertelde dat ze dit ook had na haar zwangerschap toen ze weer aan de pil begonnen was, toen ging er pas een lampje branden! Ik bezocht de dokter en kreeg te horen dat het inderdaad door de hormonen uit de pil kon komen, ik ben toen per direct gestopt. En langzaam aan werd ik mijzelf weer!

Toen het allemaal weer lekkerder liep besloten we om te kijken of ons een tweede kindje gegund was. En dit was het geval, een maand later had ik weer een positieve test in mijn handen. Helaas dit keer met een hele rottige zwangerschap, maar een fijnere bevalling! Dit keer was ik voorbereid op het anticonceptie verhaal van de verloskundige. Ik had er over nagedacht en na overleg met de dokter liet ik de mirena plaatsen, we wilden namelijk geen derde. Door de Mirena spiraal zou ik hopelijk geen last hebben van mijn ongesteldheid (wordt bij een koper spiraal juist erger) en de hormonen zouden plaatselijk verspreid worden in plaats van door je hele lichaam zoals bij de pil. Het plaatsen stelde hier trouwens niks voor, wat kramp en paar weken gebloed naar dat was het! En eigenlijk was ik heel blij met het spiraaltje.

Na 6 maanden werd ik minder enthousiast. Ik kreeg steken in mijn buik, die soms wel uren duurde, mijn libido daalde naar het vriespunt en ook dit keer was mijn humeur niet om over naar huis te schrijven. Ik bracht een bezoek aan de dokter, het spiraaltje zat nog goed, de conclusie dus toch dat ik wederom last had van de hormonen. Hormonale anticonceptie is hier geen optie, één bak ellende helaas. Wat is jullie ervaring met hormonale anticonceptie?

Dit artikel heeft 20 reacties

 1. Nicole

  Toevallig heb ik een blog ingepland staan met “Waarom ik gestopt ben met de pil”. Het is gewoon troep. Ik word er zo extreem moe van en heel veel hoofdpijnen. Weg met die meuk.

 2. Linda

  Ben gelukkig nooit met de pil begonnen maar ik had ook echt mega ellende van een Mirena met idd dat vriespunt libido. Het is allemaal zooi!

 3. Wilmaaa

  Hier helemaal geen last van de pil, ik slik het en dat is dat. Voor een spiraal ben ik zoiezo niet. Ik kan wel geloven dat het veel met je doet en dan moet je idd op zoek naar wat de mogelijkheden zijn. Misschien toch maar laten steriliseren, je man 😉 ;P En dat kan je altijd weer terugzetten, dusja.

 4. MamaOnderneemt

  Ik had toen ik de pil slikte heel vaak last van migraine. Ik lees hier dat ik niet de enige ben. Ik ben vorig jaar overgestapt op het spiraaltje en mijn migraine is weg. Ik gebruik liever niets, maar ik wil geen gezinsuitbreiding. Als het spiraaltje er over een paar jaar uit gaat, dan laat ik of mijn vriend zich steriliseren. Qua humeur, libido en gevoel weet ik niet hoe het is zonder anticonceptie. Sinds mijn 16e ben ik al onder invloed van hormonen die in anticonceptie zitten, dus ik zou niet weten hoe ik zonder hormonen zou zijn. Daar zal ik eindelijk over een paar jaar achterkomen haha!

 5. Simone

  Ik kreeg ook bijwerkingen van de pil. Maar dat was voordat ik zwanger werd. Na mijn zwangerschap ook niet weer opnieuw begonnen.

 6. Charlotte

  Toen ik de eerste keer stopte met de pil merkte ik (voor mijn gevoel) weinig verschil. Ik was daar ook niet echt mee bezig. Nu merk ik wel degelijk verschil, eigenlijk wil ik er ook nooit neer mee beginnen!

 7. Mona - Vandaagismooi.nl

  Nou hier dus exact hetzelfde! Ik ben een 3 maanden terug ook gestopt met de pil om precies dezelfde reden. Wij gebruiken nu gewoon condooms van MySize. Daar zweren we bij. Durex zijn echt naar en stinken als een malle! BAH!

  Helaas dus wel wat afval wat ik als eco-hippie minder vind… maar andere alternatieven spreken me niet aan. Dit gaat prima. Als we geen kinderwens meer hebben (na een 2e) gaat de knoop er gewoon in.

 8. Sabine

  Interessant om jouw ervaringen te lezen. Ik ben 4 jaar geleden gestopt met de pil nadat ik ook precies zulke klachten had. Al een tijdje trouwens. Ik had ook heel erg het gevoel dat mijn gevoel totaal was afgezwakt, ik nergens meer blij om kon zijn. Pas toen ik stopte met de pil kwam mijn eigen ik weer terug. Inclusief stemmingswisselingen voor mijn menstruatie, die ik nog steeds heb. Maar liever dat dan geen gevoel hebben 🙂 Ik heb ooit ook een spiraal overwogen, maar vond het idee echt veel te eng. Zoveel verhalen over dat ook dat klachten geeft… gewoon naturel dus maar.

 9. Lifesabout

  Ik mag alleen een mirena spiraal, maar ik ben er ook niet blij mee. Inderdaad mijn stemming en veel buikpijn. En libido….haha ik zet een amber alert uit om hem te zoeken. Helaas geen andere keuze dan de mirena, dus we moeten er maar mee dealen.

 10. Nathalie

  Zelf heb ik ook last van de pil…. wij hebben dus wel gekozen voor sterilisatie van de man, bijkomend daarbij is dat ik een volgende zwangerschap niet zou overleven. Voor hem was heel duidelijk dat hij dit keer de sjaak zou zijn en niet ik 😉

 11. Volgmama

  Ik ben bij mijn eerste zwanger geraakt door de pil!

 12. Pingback: Mijn tweede zwangerschap #Fenna – SoMama

 13. Rosie - Lifebyrosie.nl

  Wat ontzettend vervelend dat het zoveel invloed heeft op je gemoedstoestand. Voor mij is het heel herkenbaar, alleen dan op een ander vlak. Bizar maar waar, zodra ik de pil weer slik heb ik chronisch last van schimmelinfecties! En als iets verschrikkelijk is… Voor mij geen pil meer maar nu mijn baby 4 maanden is weet ik ook niet goed wat ik nu wel moet. Een spiraal staat me tegen door de vele negatieve verhalen en verder.. Ik ben er nog niet over uit!

  • SoMama

   Nu je dat zegt, daar had ik ook last van! Nooit in verband gebracht met anticonceptie, maar nu al tijden geen last meer van gehad inderdaad! Het is inderdaad allemaal maar lastig qua keuzes…

 14. Brechje

  Ja die hormonen. Ik had ook last van migraine met de pil. Mijn eerste mirena was prima, mijn tweede (na eerste zwangerschap minder). Afgelopen twee jaar, na de tweede zwangerschap een koperspiraal gehad, dat beviel op zich uitstekend, maar ik wil echt nooit meer kinderen. Dus vorige maand een essure sterilisatie gehad. Procedure viel erg mee, ik vond het vergelijkbaar met het plaatsen van de koperspiraal. Helaas moet je met essure drie maanden overbruggen voordat de veertjes in je eileiders zijn dichtgegroeid. Nu dus de pil, maar af en toe explosiegevaar… Nog even volhouden en dan hormoonvrij. Behalve dan nog de BV hormonen, want zoonlief is niet van plan te stoppen voorlopig!

 15. Roos

  Hier precies zo! De mirena vind ik nog erger dan de pil. De afgifte van hormonen gaat zo llangzaam dat je niet direct merkt dat je verandert en je moodswings krijgt. Tel daarbij die vreselijke buikpijn op. Wat een sluipmoordenaar! Ik heb de nuva ring ook geprobeerd maar ook dit vond ik niet fijn. Nu ben ik zwanger dus nu even niks. Maar hiervoor heb ik een jaar het koper spiraal gehad. En echt hoor…. het enig nadeel is dat de eerste twee dagen van de menstruatie behoorlijk heftig zijn maar daar houd ik gewoon rekening mee ! Verder ervaar ik hier alleen maar voordelen aan. Geen hormonen dus gewoon je normale cyclus alleen geen zwangerschap!

  • SoMama

   Fijn dat een koperspiraal helpt! Hier wordt deze afgeraden omdat mijn menstruatie normaal gesproken al erg heftig is en dat nog erger kan worden. Lekker lastig allemaal!

 16. Romy

  Na alle reacties op jouw artikel ben ik alleen maar meer overtuigd van mijn eigen beslissing om te stoppen met de NuvaRing. Dank daarvoor! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Persoonlijk
Met de billen bloot: wat je nog niet over mij wist!

Regelmatig lees je hier heel veel verhalen over Jamie en Fenna, soms over manlief of mijn broertje, maar eigenlijk maar...

Sluiten