Kinderopvang zandbak
Kinderen

Het leed dat kinderopvang heet!

Jamie gaat sinds hij twee jaar oud is naar de zogenaamde peuterspeelschool. Eigenlijk gewoon een peuterspeelzaal, maar dit zit al bij de basisschool in waar hij met vier jaar naartoe gaat. Helaas zit er een kinderopvangorganisatie achter de peuterspeelschool en niet de basisschool. Erg jammer, want bij deze organisatie vinden ze het nogal moeilijk om zich te bekommeren om de kinderen en hun veiligheid!

Peuterspeelschool7 verschillende begeleiders
Jamie is 3,5 jaar oud, dus inmiddels gaat hij al 1,5 jaar elke maandag naar de peuterspeelschool. Hij begon daar met twee vaste juffen, oftewel twee juffen die slechts een korte tijd samen waren, want er kwam een nieuwe juf bij en dus werden de dagen verdeeld. Geen probleem denk je dan, ik bedoel kinderen moeten ook leren om zich aan te passen aan hun omgeving en daar hoort nou eenmaal verandering bij. Maar nu we 1,5 jaar verder zijn en hij inmiddels al een stuk of 5 verschillende juffen heeft gehad naast één vaste dan wordt het toch wel frustrerend!

Ik ben boos!
En frustratie is inmiddels omgeslagen in een kwade moeder! Afgelopen week kregen we namelijk de volgende mededeling, de huidige juffen zouden in het nieuwe jaar niet meer terugkomen. Twee nieuwe juffen gaan hun entree maken.  Nou, mijn eerste reactie was echt: ‘Wat? Dit is een grap?’. Twee weken voor de kerstvakantie moet je een kind vertellen dat na de vakantie zijn lieve vertrouwde juf niet meer terugkomt. De juf zelf vindt het verschrikkelijk dat ze wordt overgeplaatst maar het gebeurt ook nig eens zonder fatsoenlijke overdracht.

Het nieuwe jaar
In januari mag ik Jamie dus naar de peuterspeelschool brengen. Een plek dat Jamie omschrijft als een fijne plek, wordt een plek met onbekende juffen. Juffen die Jamie niet kennen, die Jamie zijn afscheidsritueel niet kennen en hem hier dus uit het niets in moeten gaan begeleiden. Ik voorzie dus helaas nu al problemen aangezien Jamie gewend is aan een ritueel samen met zijn vaste juf op het moment dat ik weg ga. Is de kans groot dat ik Jamie huilend achter moet gaan laten, absoluut! Had dit voorkomen kunnen worden, ik denk het wel, maar de kinderopvangorganisatie denkt er anders over. Ze claimen dat persoonlijke aandacht erg belangrijk is, maar hoe onpersoonlijk wil je dit hebben?

Mogen wij ook wat eisen?
Het herplaatsen van de begeleiders heeft alles te maken met de HBO-eis waar zij aan moeten voldoen, met betrekking tot de voorschoolse educatie en het sluiten van andere peuterscholen Maar mogen wij als ouders dan alsjeblieft ook eens een keer wat eisen stellen? Veiligheid en geborgenheid bijvoorbeeld of een fatsoenlijke overgang voor de kinderen naar de nieuwe situatie? Nee, dat mogen wij niet! Diverse klachten en een petitie, het doet de organisatie helemaal niks en dit frustreert mij!

Ga ik in januari Jamie naar school brengen en hem huilend achterlaten? Ga ik hem laten wennen aan twee nieuwe juffen en over een half jaar weer laten wennen aan een andere situatie als hij naar groep 1 gaat? En wie zegt dat hij het aankomende half jaar wel dezelfde juffen houdt zonder dit soort geintjes? Ik vind het een verdomd vervelende situatie!

Helaas weet ik dat dit in de praktijk veel vaker gebeurt. Dat wij niet de enige zijn in deze situatie en dat ik heel hard kan schreeuwen maar er waarschijnlijk vrij weinig mee bereik, maar toch lucht het op om het even met jullie te delen. Hebben jullie wel eens iets soortgelijks meegemaakt?

Dit artikel heeft 10 reacties

 1. Annika

  Toen Milan op peuterschool zat kregen we ineens te horen dat 1 van de 3 juffen, ook rond de kerstvakantie, werd overgeplaatst naar een andere peuterschool (zelfde wijk) en iemand van daar zou naar ons komen. Dankzij fb waren zo alle moeders op getrommeld en hingen we met z’n alle bij de organisatie aan de telefoon. Dat heeft toen gewerkt, ze mocht blijven! Nu zit op dezelfde school de oudste van m’n vriendinnetje en die hebben 3 weken terug te horen gekregen dat de kinderen na de kerstvakantie maar naar een andere peuterschool moeten want ze sluiten die locatie. Dus dat word na de vakantie èn nieuwe juffen èn nieuwe omgeving…

 2. Neelke | The Dutch Chronicles

  Wat stom zeg, je zou toch denken dat ze eerst aan de kinderen denken, en dan pas aan de rest. Maar blijkbaar niet. En masse actie voeren lijkt me het beste, er zullen vast meer gefrustreerde papa’s en mama’s zijn.

 3. Romy

  Wat vervelend zeg! Bij de opvang van mijn dochter vindt de laatste tijd ook veel wisseling van de wacht plaats.

  Nou kan zij hier op zich redelijk mee om gaan en is het een fijne opvang, maar ik krab me ook wel eens achter de oren als ik invaller nummer zoveel de hand schudt. Ik denk dat het bij het huidige tijdsbeeld past, veel kdv’s hebben het nu lastig doordat veel meer ouders de opvang anders regelen en du eisen ze meer van hun personeel.

 4. Mariette

  Zie dat je op de peuterschool in mijn woonplaats zit. Wat een waardeloze organisatie, jeetje! Is er geen tussenvariant mogelijk? Dus alvast 1 leidster overplaatsen? Sterkte! Er zijn helaas zoveel regeltjes in Nederland dat iets organiseren bijna altijd ten koste gaat van de kinderen.

  • SoMama

   Er viel weinig te bespreken met ze. Er staat de eerste maandag een andere juf bij, die momenteel de overige dagen werkt. Dus dat heeft voor Jamie helaas weinig effect want die juf kent hij ook niet heel goed. Jammer dat de regels inderdaad vaak ten kosten van de kinderen gaan.

 5. Vandaagismooi.nl

  Goh wat gigantisch herkenbaar!
  Ik zit hier zelf met een hoog sensitieve peuter en ze gaat nu 1,5 jaar naar de kinderopvang. Ik ben al 1,5 jaar een zeurende mama omdat ze de luiers niet tijdig verschonen waardoor mijn dochter gigantisch rood en pijnlijk wordt onder. Voor de zomer weer een flink gesprek gehad en toen ging het goed. Tot er WEER nieuwe leidsters en stagiaires kwamen… Weer hetzelfde gezeur, weer moeten uitleggen hoe alles werkt bij mijn dochter en waar net even wat aandacht aan besteed moet worden. Ik was het zo beu dat ik een externe klachtencommissie heb ingelicht over de gang van zaken. Dat heeft de boel wel even flink opgeschud en ze lopen nu weer op hun tenen…

  Ik baal er vreselijk van want door dit flinke verloop continue kun je telkens weer iedereen er op wijzen hoe je kind ‘behandeld’ moet worden. Daarnaast is het inderdaad telkens een flinke verandering voor de kinderen wat in mijn optiek niet voor een stabiele situatie zorgt. Het ene kind is daar flexibel in en het andere kind (zeker met een vorm van autisme of hooggevoeligheid) heeft gigantisch veel moeite met het aanpassen. Ik vind het om te janken…

  Het ergste is dan nog dat ik haar niet naar een ander KDV durf te brengen omdat dat een NOG grotere verandering is… zucht… Nouja… mocht het bij het huidige KDV nog eens dusdanig escaleren stappen we wel op natuurlijk… want dit was écht te zot voor woorden.

  • SoMama

   Oh wat een ellende zeg! Wij brengen onze kinderen op andere dagen ook naar een gastouder dan heb je dat natuurlijk niet. Maar ter voorbereiding op school leek ons de peuterspeelschool een goede oplossing. Maar gezien de organisatie ben ik blij dat we verder met een gastouder te maken hebben!

 6. Sas

  Ik ben geen ouder maar werk in de kinderopvang. Helaas worden vaste contracten niet meer zo snel gegeven waardoor er erg veel wisselingen ontstaan. Zeker niet goed voor de kinderen maar ook niet voor de leiding..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Mama, ik wil winnen!!

In alle eerlijkheid kan ik jullie melden dat ik winnen ook erg leuk vind, maar mocht er iemand anders 'iets'...

Sluiten