Gevecht tussen moeders
Kinderen

Het oneindige gevecht tussen moeders

Een gevecht tussen moeders? Dat klinkt eigenlijk wel heel heftig, maar goed het betreft in dit geval geen fysiek gevecht. Wel een gevecht dat de nodige gevoelens en onzekerheid kan oproepen. Mocht je nog geen idee hebben waar dit naartoe gaat, denk maar eens aan alle Mommy Wars: borst- of flesvoeding, dragen of kinderwagen, verse groente of uit potjes. Allerlei onderwerpen waar heel veel moeders hun mening over hebben en met de opkomst van sociale media worden deze ook zeker niet meer onder stoelen of banken gestoken. Evenals de mening, lijkt het tegenwoordig ook wel een gevecht om het meest zielige verhaal te hebben.

Het begint al tijdens de zwangerschap

Verloopt jouw zwangerschap op rolletjes, heb je geen kwaaltjes en kan je alles nog. Dan mag je van geluk spreken, want het kan altijd veel erger. En of het de hormonen zijn, ik weet het niet, maar het lijkt wel alsof iedereen elkaar probeert te overtreffen. Heb jij last gehad van ochtendmisselijkheid? Dat is dan heel vervelend, maar ik had er bekkeninstabiliteit bij! Bekkeninstabiliteit? Wat dacht je van mij dan? Bedrust vanaf 22 weken?!

Het zal mij niks verbazen als je ook wel eens zo’n gesprek gevoerd of gehoord hebt. Waarom moet iedereen elkaar toch overtreffen? Voor iedereen voelt elk kwaaltje anders en dat betekent niet dat het van jou automatisch erger is als dat van een ander. En heb je wel eens stilgestaan bij het feit dat sommige vrouwen helemaal niet zwanger kunnen worden? Waar zeuren we dan nog om?

De bevalling

Dan volgt uiteraard de bevalling. En daar precies hetzelfde verhaal! Jeetje, ik had wel 14 uur weeën? 14 uur maar? Mijn weeën duurden wel 26 uur en vervolgens kwam de vacuümpomp er aan te pas. Allemaal heel vervelend, maar waarom gaat het gesprek niet eens een keertje anders. Wauw, 14 uur weeën, kon je ze wel goed opvangen? Dat is alweer een heel ander gesprek, waarbij je ook interesse toont. Geen gesprek waarbij je benadrukt hoeveel erger jouw bevalling wel niet was!

En dan de rest nog

Het gevecht gaat vervolgens nog door! Want nu is het tijd voor de Mommy Wars. Borstvoeding, als je het niet probeert is het niet goed. Als je het wel probeert en het lukt? Dan moet je er natuurlijk niet te lang mee doorgaan want dat is ook raar. Slaapt jouw kindje vanaf 3 weken al door? Dan moet je dat natuurlijk wel even benadrukken als iemand anders vertelt hoe moeilijk het slapen wel niet gaat. Of wat dacht je van de locatie waar je baby slaapt? Niet te lang bij jou op de slaapkamer toch? Dat is echt niet handig hoor!

Het moederschap brengt al zoveel met zich mee, is het dan echt nodig om er een competitie van te maken? Een gevecht tussen moeders is wellicht een te heftige verwoording, maar een competitie kunnen we het zeker wel noemen! Als ik wederom een discussie tegenkom dan kan vraag ik mij af waarom we het niet kunnen houden bij een goed advies, een onderbouwd advies. Zorg ervoor dat je andere moeders niet onnodig onzeker maakt, laten we met zijn allen gewoon wat gezelliger maken!

Dit artikel heb ik geschreven nadat ik mij wederom begon te irriteren aan diverse discussies op Facebook. Misschien ervaren jullie bovenstaande helemaal niet zo, dus ik ben benieuwd naar jullie ervaring. Worden jullie ook gek van het gevecht tussen moeders?

Dit artikel heeft 13 reacties

 1. simpel, met een snufje liefde

  Yep! En ik doe er soms vrolijk aan mee. Juist omdat het bij mij dus echt alles behalve goed verliep kan ik niet tegen dat gezeur over een keertje overgeven en slapeloze nachten. Vaak zeg ik gewoon hoe het bij mij ging als ze er om vragen.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…To blog or not to blog……My Profile

 2. Merel

  Ja herken dit wel. Vooral het veroordelen van andermans aanpak. Laatst las ik in een besloten groep een vraag van een onzekere moeder, hoe de anderen dachten over dragen en inbakeren. Als ze niet al onzeker was, zou ze dat na afloop wel zijn. Niemand zei: “Joh meid doe waar je je prettig bij voelt, whatever works.” Wat mij betreft zou de toon ook vriendelijker en steunend mogen worden.
  Merel onlangs geplaatst…In het zonnetje: Bregje van Breg BlogtMy Profile

 3. Nicole

  Yep al heb ik het in mijn vriendenkring niet. Het is echt online. Daar trek ik me dan ook weinig van aan 😉
  Nicole onlangs geplaatst…Waar komen al die kinderen vandaan joh?My Profile

 4. 2momzs || Maria

  Heel herkenbaar, goed artikel!! Ik heb zelf ook al een blogpost klaar staan over het volgen van je eigen intuïtie.. Ik vind vrouwen onderling eigenlijk zo gemeen tegen elkaar. Nieuwe moeders zijn vaak onzeker en door alle opmerkingen die worden gemaakt wordt dit er niet beter op.

 5. Charlotte

  Ik heb er niet zo’n last van. Scheelt ook dat ik zelf niet zo competitief ben (en een prima bevalling had) dus ik doe er niet aan mee, maar het stoort me ook niet als anderen dat wel doen.

 6. Leonie van Mil

  Ik ervaar het heel erg. Ik ben sinds 3 maanden voor het eerst moeder en dan zijn er altijd mensen die het fijn vinden om ongevraagde adviezen te gaan geven. Zij “weten” het tenslotte beter, aangezien zij het allemaal al een keer hebben meegemaakt. Nou, dus niet met mijn kind!!! En het begon allemaal al tijdens de zwangerschap *zucht*
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Nominatie LiebsterawardMy Profile

 7. Nathalie

  Herkenbaar! En soms doe ik er gewoon bewust aan mee… omdat ik het gezeur om ‘kleine’ dingen wel eens zat ben!

 8. Volgmama

  Vind het buiten social media net zo erg…
  Volgmama onlangs geplaatst…Gender reveal: krijgt Milan een broertje of zusje?My Profile

 9. Ellen

  Heel vervelend, gewoon lekker en en laten leven. Natuurlijk denk ik ook wel eens wat, maar soms is het gewoon verstandiger om niks te zeggen. Als iemand om raad vraagt kan het altijd nog.

 10. Nicole

  Vind vooral dat wanneer je een keer iets zegt over iets kleins dat je dan zo afgebrand wordt. Alsof je niet gewoon even mag zeuren.. Alsof zij dat nog nooit gedaan hebben! Nee je moet relativeren en mag niet even een baalmoment hebben.. Grrr

 11. Magalie

  Wat een goed artikel en zo herkenbaar! Vaak ook tegenovergestelde, tijdens de zwangerschap overtreffen wie de minste kwaaltjes had! “ooh ik heb gewoon doorgewerkt tot 4 weken voor de bevalling…” grrr tja meer luisteren en minder oordelen, mee eens ! 🙂

 12. Burnout mama

  Ik herken dit zeker.. maar vaak doen we het ons zelf aan. Ik merk dat ik in het verleden vaak door onzekerheid door mijn eigen situatie alles me zo aantrok. Wat bedoelen ze daarmee of wat zullen ze daarvan zeggen. Het ligt in mij karakter dat ik graag goed wil doen, maar probeer mezelf en mijn gezin voorop te zetten en weleens te denken ‘zoek het uit’ als mensen anders verwachten bijvoorbeeld. Maar ja, dat is ook nog een zoektocht soms

 13. Esmeralda

  Ik krijg er niet zoveel van mee, maar ik heb dan ook al oudere kinderen. En waarschijnlijk sluit ik mij er voor af.
  Esmeralda onlangs geplaatst…Mijn tips voor een perfecte zondagMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
10x cadeausuggesties voor een 4-jarige!

Over iets minder dan drie weken is het alweer zover. Weer een enorme mijlpaal want Jamie wordt 4 jaar! Waarschijnlijk...

Sluiten