Zwangerschapsdementie
Persoonlijk

Hoe ga je om met zwangerschapsdementie?

Je sleutels terugvinden in de koelkast? Afspraken vergeten of te laat komen. Boodschappen gaan doen en met tassen vol weer naar huis om alsnog de helft te vergeten. De deur achter je dicht trekken terwijl de sleutels nog binnen liggen. Klinkt het herkenbaar? Dan is het wellicht weg te schrijven onder de noemer: zwangerschapsdementie. Een zwangerschap verandert je niet alleen lichamelijk maar het heeft in sommige gevallen ook invloed op je geheugen. Zelf dacht ik er geen last van te hebben totdat we een keer een week te vroeg bij de tandarts zaten voor een controle. Dus, ontkennen had weinig zin meer!

Tijdens en na mijn zwangerschappen
Toen ik zwanger was van Jamie viel het naar mijn idee allemaal wel mee. Ik raakte geen spullen kwijt en ik was nog steeds een lopende agenda. De zwangerschap van Fenna veranderde dit wel degelijk. Sleutels uit de koelkast halen? Nee, van dat soort fratsen had ik geen last. Als het echter ging om afspraken dan was ik echt de weg kwijt. En als je gewend bent geen agenda te gebruiken omdat je alles toch wel onthoudt dan is dat best frustrerend. Op het moment dat dit bijna twee jaar na mijn laatste zwangerschap nog steeds het geval is, dan is dat toch lichtjes vervelend!

Wat is zwangerschapsdementie?
Afgelopen week schreef ik nog een artikel over zwangerschappen en de fabeltjes als het om het geslacht van een baby gaat. Bij zwangerschapsdementie is echter uit onderzoek gebleken dat dit echt geen fabel is. Al vanaf veertien weken zwangerschap kan je te maken krijgen met zwangerschapsdementie, aanstaande moeders blijken vergeetachtiger te zijn en dit is niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook nog 32 weken na de bevalling.

Hoe komt dit?
De vergeetachtigheid, maar ook een verslechterd concentratievermogen is te danken aan de hormonale veranderingen in het lichaam in combinatie met slaaptekort.Het hormoon progesteron wordt gezien als de boosdoener, dit hormoon heeft een ‘verslappend’ effect.

Ook bepaalde vetzuren schijnen een rol te spelen, deze worden gebruikt voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby, je hebt hier tijdens je zwangerschap dus meer van nodig om de vetzuren in je bloed op peil te houden.

Wat doe je er tegen?
Eigenlijk doe je er vrij weinig tegen. De ene vrouw heeft er last van de ander totaal niet. Bij de ene vrouw gaat het over en bij de andere vrouw lijkt het te blijven. Het enige wat je eigenlijk kunt doen is het accepteren en jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Leg bijvoorbeeld je sleutels (en/of andere belangrijke producten) op een vaste plaats neer. Koop een agenda waar je belangrijke afspraken in bij kunt houden. Gebruik eventueel post-its om dingen op te schrijven die je echt niet mag vergeten of moet doen. En verder is het belangrijk om voldoende rust te nemen en het schijnt te helpen als je tweemaal per week vette vis eet.

Hebben jullie last (gehad) van zwangerschapsdementie? Wat is het raarste, domste of gekste wat je hebt gedaan?

Dit artikel heeft 7 reacties

 1. MamaOnderneemt

  Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje was ik vergeten dat er nog een koekenpan op het vuur stond. Gevaarlijke taferelen

 2. Kimberley

  Ik ben nu 37 weken zwanger van de derde en dit is de derde zwangerschap waarin ik het heb, haha. Ik vergeet halverwege mijn zinnen wat ik ging zeggen en ik loop naar de woonkamer om iets te doen, maar ik weet bij God niet meer wat en als ik dan terug loop, weet ik het weer. Ach, het gaat weer over, haha.

 3. demallemolenmoeder

  Herkenbaar. Julia is 16 maanden en ik heb er nog steeds zo nu en dan last van. Vraag mij dan ook af of het ooit helemaal weer weg zal gaan.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Onder de loep..Lovely momentsMy Profile

 4. Charlotte

  Ik had er toch ook wel last van hoor! Maar het is ook nooit meer helemaal over gegaan helaas…

 5. Lilian

  Van andere mama’s hoor ik dit wel vaker. Ik mag denk ik mijn handen klappen dat ik hier niet zoveel last van had. Wel heb ik eens een afspraak gemist, hier bleef het dan ook bij!

 6. Nathalie

  Tijdens de zwangerschappen heb ik dat ook wel gehad, helaas bij de laatste zwangerschap is het iets geworden wat blijft.

  Het gekste.. of eigenlijk meer het stomste?
  Tijdens de eerste zwangerschap hebben wij het huis heel goed en grondig opgeruimd, iets te grondig! Ons trouwboekje hebben we tot de dag van vandaag niet terug gevonden!

  Verder, sleutels en telefoon op plekken waar je ze niet zo verwachten 😉

 7. Nicole @ Everyday-Life.nl

  Gelukkig heb ik hier geen last van gehad (of ik ben het vergeten hahaha ;-)), maar het lijkt me heel vervelend!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Persoonlijk
Waarom ik persé in het ziekenhuis wilde bevallen!

Vanaf het moment dat ik zwanger was wist ik het zeker, ik zou in het ziekenhuis gaan bevallen. En waarom?...

Sluiten