Zakgeld
Kinderen

Hoeveel zakgeld geef je een kind?

Afgelopen weekend zat ik in de auto en hoorde ik een radiocommercial over ‘De week van het geld’. Het heeft mij aan het denken gezet, want wanneer zijn kinderen eigenlijk in staat om met geld om te gaan? De week van het geld is een themaweek (van 14 t/m 28 maart 2016) waarin leerlingen leren omgaan met geld. Hierbij wordt geclaimd dat het belangrijk is om kinderen op jonge leeftijd te leren omgaan met geld. Hierdoor creëer je een basis voor een financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Iets waar mijn ouders altijd op gehamerd hebben, maar wanneer begin je hier eigenlijk mee?

Kan een 3-jarige omgaan met geld?
Als ik kijk naar Jamie, die op dit moment 3,5 jaar oud is, dan kan ik jullie vertellen dat hij absoluut te jong is om te leren hoe hij met geld om moet gaan. In de winkel neemt hij het liefste alles mee, van bakken druiven tot zakken snoep, want papa en mama hebben toch altijd wel centjes. Als wij vertellen dat wij hiervoor moeten werken dan vind hij dat prima, gaat hij ook wel even mee werken om te helpen. Daarnaast roept hij ook regelmatig dat hij bij de Ikea voor 6 euro een huis heeft gekocht! Uh, tja? Omgaan met geld zit er hier nog niet in. Hij vind zijn spaarpot volgooien prachtig, maar het besef is niet aanwezig.

Wanneer begin je dan met zakgeld?
Toen ik antwoord op deze vraag wilde krijgen kwam ik al snel op de website van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) terecht. Hier wordt verteld dat kinderen vanaf 6 jaar verschillende munten kunnen herkennen. Dat dit dus ook een goede leeftijd is om te beginnen met zakgeld. De kans is groot dat de kinderen dit op die leeftijd direct willen uitgeven, maar later zullen zij meer interesse krijgen in het geld en een beter besef van tijd.

Hoeveel zakgeld geef je dan?
Maar met welk bedrag begin je dan? Het zal natuurlijk te maken hebben met je eigen financiële situatie, maar uit onderzoek is gebleken dat de volgende bedragen (per week) worden gehanteerd: 5 jaar (0,50 euro), 6 jaar (1 tot 2 euro), 7 jaar (1 tot 2 euro), 13 jaar (3,50 tot 4,60 euro), 14 jaar (4,60 tot 4,95 euro), 15 jaar (4,95 tot 5,75 euro), 16 jaar (4,85 tot 5,95 euro), 17 jaar (5 tot 6,90 euro) en 18 jaar (5,95 tot 9,25 euro).

Persoonlijk vind ik het nogal wat. Ik kan mij niet precies herinneren hoeveel zakgeld ik kreeg. Wel weet ik dat die bedragen niet in de buurt lagen van boven genoemde bedragen!

Hoeveel zakgeld gaan wij onze kinderen geven?
Heel eerlijk? Eigenlijk krijgen zowel Jamie als Fenna al zakgeld. Niet van ons maar van mijn opa en oma. En dat bedraagt zo’n 2 euro per week (overigens krijg ik dit ook nog steeds, dus dat gaat in de spaarpot van de kinderen). Eigenlijk krijgen zij dus al zakgeld (3 euro per kind) wat in de meeste gevallen een kind tussen de 7 en 13 jaar krijgt. Met veel plezier gooien de kinderen het in hun spaarpot en storten wij het eens per jaar op hun spaarrekening. Ze beseffen het dus nog niet en hebben het ook nog niet in eigen beheer.

Wanneer wij hier zelf mee gaan beginnen? Ik denk dat  de 6 jaar een hele goede richtlijn is, maar ik denk ook dat wij zelf heel goed kunnen inschatten wanneer het moment daar is. Het zal met een laag bedrag beginnen en uitgegeven worden in goed overleg. Hopelijk kunnen wij onze kinderen zo al vroeg leren omgaan met geld, want jong geleerd is oud gedaan!

Wanneer ben jij begonnen (of denk je te beginnen) met zakgeld en hoeveel zakgeld geef je dan aan je kinderen?

Dit artikel heeft 8 reacties

 1. demallemolenmoeder

  Heel erg belangrijk. Al zal ik wel eerder beginnen dan met zes jaar. Mijn dochter is nu nog echt té jong maar toch zijn wij er op speelse wijze al mee bezig. Wij sparen voor haar maar ook in zo’n spaarpot. Deze brengen wij dan samen weg. Vindt ze geweldig.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Kinderfysiotherapie ( De Kinderpraktijk)My Profile

 2. Simpel, met een snufje liefde

  Hier krijgen ze soms wat zakgeld, echt maar een paar cent. Verder leren wij ze nu wel al dat ze echt moeten sparen voor dingen. Daar zijn ze nu dus ook volop mee bezig.

 3. Merel

  Onze oudste (9) krijgt het geld op haar rekening gestort (de spaarpot raakte thuis steeds voller). Wanneer ze iets wil kopen, kan ze erom vragen. Vooralsnog is die interesse er niet; haar beide oma’s kopen graag van alles, dus de noodzaak ontbreekt volkomen.
  Ik laat het maar even zo, over een (paar) jaar komt ongetwijfeld meer enthousiasme als ze met vriendinnetjes gaat ‘shoppen’ voor nagellak of sieraden, vermoed ik.

 4. Pam

  Hier krijgen ze geen zakgeld, wel geld voor een karweitje. We proberen ze te leren dat je geld ket verdienen en niet standaard krijgt.
  Mijn kinderen zijn 18, 17, 9 & 8

 5. Nicole

  Toevallig heb ik hier laatst wat over zitten lezen. Ik denk dat wij met een jaar of 6 gaan beginnen.

 6. Wilmaaa

  Nog nooit over nagedacht, ik kreeg vanaf mijn 12e gewoon 5 euro tot ik het huis uit ging. Ik vind het best oke dat ze eerder zelfstandig leren om te gaan met geld.

 7. Charlotte

  Ik stort elke maand een vast bedrag op Aukjes rekening. Daarnaast heeft ze een spaarpot voor extraatjes van inderdaad opa en oma bijvoorbeeld. Over echt zakgeld geven heb ik nog niet nagedacht, dat komt tegen die tijd wel…

 8. Nathalie

  Onze oudste krijgt vanaf haar 8ste en de jongste nu al vanaf haar 5de.
  De oudste krijgt € 2,– en de jongste € 1,–!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Action shoplog

Afgelopen week zijn wij op vakantie geweest, een heerlijke midweek Center parcs in Frankrijk! Hier ga ik nog uitgebreid op...

Sluiten