Huishoudschema's
Vrije tijd

5x handige huishoudschema’s

Zo, het is een tijdje rustig geweest als het gaat om de huishoudtips. En dat komt eigenlijk omdat we hier ontzettend druk zijn geweest. En zoals gewoonlijk hebben we het één en ander weer laten verslonzen. Al een aantal keer heb ik het zinnetje ‘Een huishoudster zou toch wel handig zijn.’ laten vallen. Maar het is eigenlijk manlief die het nog steeds niet noodzakelijk vind en aan de ene kant heeft hij ook wel gelijk. We hebben de tijd wel om schoon te maken, we moeten het alleen even wat gestructureerder en efficiënter inplannen, ik ging dus maar op zoek naar wat handige huishoudschema’s.

Waarom werken met huishoudschema’s?

Bij ons is het af en toe een geval van chaos in huis, maar ook chaos in ons hoofd. Waar te beginnen en waar te eindigen is de belangrijkste vraag. Met het gebruiken van een schema hoop ik wat meer rust te creëren, maar tevens wat structureler de standaard maar vervelende klusjes zoals bijvoorbeeld het ramen lappen op te pakken. Op zoek naar huishoudschema’s kwam ik eigenlijk al snel op Pinterest terecht.

5x Handige huishoudschema’s

Het eerste schema is een handig schema als het gaat om de klusjes die je niet regelmatig doet. Daarmee bedoel ik klusjes die je slechts een aantal keer per jaar doet. Tenminste dit zijn klusjes die wij een aantal keer per jaar doen, wat dacht je van ramen lappen, je matras opfrissen, de vaatwasser grondig reinigen, de keukenkastjes leeghalen en schoonmaken en ga maar door. Het lijstje is ingedeeld per maand, zo kan je zelf aangeven in welke maanden je welk klusje wilt doen.

Dit tweede schema helpt je per kamer alle klusjes uit te voeren. Mocht je altijd door het hele huis rennen om vervolgens uiteindelijk alles maar half gedaan te hebben, dan is dit een heel handig schema. Je sluit jezelf op, hangt het lijstje op de deur en je mag de kamer pas verlaten als het schoon is. Handig toch?

Het derde schema is handig voor diegene die het liefst niet teveel doen, oftewel elke dag een beetje! Met deze indeling doe je elke dag wat en ben je niet meteen een hele dag aan het poetsen.

Het vierde schema is van alles wat! Dagelijkse taken, wekelijkse taken en maandelijkse taken. Zo heb je meteen een schema dat je met alles helpt. Heel handig.

En het laatste schema is lekker leeg! Helemaal zelf in te vullen zodat je alles wat jij belangrijk vindt kan opschrijven. Want ieder huis is natuurlijk anders, iedereen heeft een andere manier van schoonmaken en iedereen heeft behoefte aan een eigen huishoudschema!

Ik ben benieuwd wie van jullie al gebruikt maakt van een huishoudschema? En bevalt dat?

Ook leuk:
5x Hoe het huishouden/schoonmaken leuk maken!
9x waarom azijn een wondermiddel is in het huishouden
12x handige huishoudtips die je niet mag missen

Dit artikel heeft 12 reacties

 1. Heleen M

  Ja, ik gebruik een schema! In een app… Je stelt zelf de frequentie van de schoonmaakklus in en zo houd ik het huishouden bij. Als alles is afgevinkt van vandaag, ben ik klaar. Ik ben groot fan van mijn app (chore list), zo heb ik alles onder controle!

 2. Nicole

  Bedankt voor de lijstjes daar heb ik wat aan want wilde zelf ook al meer volgens schema werken..

 3. Joyce

  Ja handig zo’n huishoudschema. Ik neem mezelf elke keer voor er een te maken, maar ik hou me er dan toch niet aan. Momenteel lukt het huishouden mijzelf ook even niet, maar ik hoop dat ik er na de bevalling toch echt eens een keertje handigheid in ga krijgen. Ik heb zo’n hekel aan het huishouden..

 4. Desiree | Sweet Happinez

  Wat een handige schema’s! Zelf maak ik per week een to-do lijstje! Ik ben van de lijstjes, hetzelfde idee een beetje maar dan net anders 🙂

 5. Hanna

  Ik zal zo’n schema is onder de neus van m’n vriend duwen, wellicht dat het helpt haha.

 6. Charlotte

  Zo’n schema werkt voor mij niet, ik moet in een bui zijn en als ik echt totaal geen zin heb of onverwachts moet helpen op de hoeve dan valt het schema al in het water. Mijn beste schema is elke week visite krijgen haha. Dan zorg ik wel dat alles netjes en schoon is 😉

 7. Vlijtig Liesje

  Ik gebruikte een tijdje Flylady, en op een gegeven moment had ik mijn eigen ritme gevonden. Nu gebruik ik dat.

 8. Merel

  Zo’n app lijkt me een handig hulpmiddel, want ik ben – net als Charlotte ook zegt – vooral van het schoonmaken als er visite komt. Ik heb er gewoon een hekel aan en doe het liever als de kinderen van huis zijn, omdat je dan in één keer door kunt.
  Misschien als ze allemaal wat ouder zijn… En tot die tijd gewoon zoveel mogelijk bijhouden, dat het op het oog in elk geval allemaal netjes is.
  Merel onlangs geplaatst…‘Ik heb het voor haar uitgemaakt’My Profile

 9. Channah

  Super handig die schema’s! Mijn huis probeer ik altijd echt super schoon en opgeruimd te houden (beetje dwangmatig zelfs haha), maar er zit niet echt een logische volgorde in.. Ik heb hier echt wat aan!

 10. Eline

  Handig! Ik heb eigenlijk vaste dagen waarop ik bepaalde dingen in het huishouden doe (of wanneer ik er tijd voor heb zoals de keukenkastjes schoonmaken).

 11. Pingback: 12x handige huishoudtips die je niet mag missen! - SoMama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Vrije tijd
Avonturenpark Hellendoorn: Baba & Bella en de Berenboom

Deze week blikken we terug op afgelopen zaterdag. De dag waarop wij een bezoek brachten aan Baba en Bella in...

Sluiten