Workshop IJs Meester - In een ijsbad
PersoonlijkVrije tijd

Waarom ga je in godsnaam in een ijsbad liggen?

Mocht je ons op Facebook volgen dan heb je het wellicht al voorbij zien komen. Afgelopen zaterdag ging we al vroeg op pad richting Meppel, waar wij een workshop IJs Meester gingen volgen. En simpel gezegd betekende dat in een bad vol ijs gaan liggen. Na diverse keer de vraag gehoord te hebben ‘Waarom in godsnaam?’, ga ik het jullie vandaag kort toelichten waarom wij in een ijsbad zijn gaan liggen.

Een workshop IJs Meester cadeau

Een vriendinnetje van ons was al eens zo gek geweest en manlief wilde ook graag deze workshop volgen. Voor Kerst deed ik hem dit dan ook cadeau en om weer eens wat met zijn tweeën te doen besloot ik mee te gaan. Eigenlijk niet volledig op de hoogte van wat we precies gingen doen. Al vond ik de omschrijving wel prima.

In deze training leer je praktische en makkelijk toepasbare technieken om jouw gezondheid te optimaliseren. Je krijgt aangereikt op welke manier je ademhaling en mindset kunt gebruiken voor meer energie, focus en beter omgaan met kou. Door de technieken één keer eenvoudig en goed aan te leren kun je met een korte, dagelijkse beoefening veel meer uit je lichaam halen dan je eigenlijk dacht. Peter Bouma (instructeur Wim Hof Methode) en ik leggen je graag uit wat het ijsbad te maken heeft met het dagelijkse leven!

Bron:  Haptonomie en meer

Wat houdt de workshop IJs Meester nou precies in?

Even simpel een workshop volgen was het niet, voorafgaand kreeg je de opdracht nuchter te verschijnen tijdens de workshop. En dan uiteraard nuchter in de zin van niks eten en (enkel water) drinken. Maar dat was niet alles, er werd geadviseerd om koud af te douchen. Nou, ik kan jullie vertellen dat lekker warm douchen, de warme kraan dichtdraaien en vervolgens nog een hele minuut blijven staan een hele optie is. Het lukte mij maar liefst 10 seconden, haha. In de voorbereiding had ik dus al gefaald, ik begon zelfs al te twijfelen of ik als koukleum hier wel de geschikte persoon voor zou zijn. En ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het nut van koud afdouchen niet begreep.

Vol goede moed (en na wat bemoedigende woorden van jullie ) stapten we in de auto en gingen we op pad. Een 4 uur durende workshop om simpelweg in een ijsbad te gaan liggen.zo plat gezegd denk je waarschijnlijk helemaal die spoort niet, maar ik ben van mening dat je het alleen begrijpt als je het eens probeert. Wat ik nu ga vertellen klinkt namelijk best saai. Een groot gedeelte van de workshop bestaat uit theorie. Theorie over de werking van je lichaam, theorie over je ademhaling en het voelen van je eigen lichaam. Vervolgens een stuk praktijk waarbij je door bepaalde ademhalingstechnieken in de zogenaamde retentie (volledige ontspanning ) kan komen, een techniek bedacht door Wim Hofman beter bekent als the Iceman.

Maar hoe was het ijsbad dan?

 

Koud!! Ja, niet heel verrassend toch. De bedoeling was om in het ijsbad te gaan zitten en je te focussen op je ademhaling. De overgang van warm naar koud zorgt er vaak voor dat je anders gaat ademen, dat onder controle krijgen is stap 1. Wanneer je vervolgens je ademhaling onder controle hebt en je volledig kunt ontspannen dan voel je al snel de kou niet meer zo heftig. Voelde ik in eerste instantie de (pijnlijke) kou in mijn benen en voeten, na een poging om meer te ontspannen vlakte dit af. Eigenlijk zat ik best lekker en al vrij snel trok ik al de conclusie, in een ijsbad gaan zitten is een eitje als je het vergelijkt met een bevalling! Ook manlief vond het met behulp van de ademhalingstechnieken goed te doen!

Workshop IJs Meester - In een ijsbad

 

En waar is een ijsbad goed voor?

Natuurlijk is een ijsbad dus ook ergens goed voor. En dat is wat we tijdens de theorie onderdelen hebben geleerd. De overgang van warm naar koud en andersom stimuleert je bloedsomloop en de circulatie van je lymfe. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en voedingsstoffen en zuurstof worden beter aangevoerd. Door in een ijsbad te gaan zitten en je te focussen op je eigen lichaam ben je uiteindelijk beter in staat je lichaamstemperatuur te reguleren, dus je hebt het minder snel koud (echt iets voor mij!). Een ijsbad kan zelfs helpen bij het afvallen, dit heeft alles te maken met het bruinvet dat je creëert. Dit vet heeft als voordeel dat het sneller calorieën verband (even simpel gezegd). Tevens geeft het je een boost! Eenmaal uit bad geeft het je toch een gevoel van dit heb ik even geflikt en voor veel mensen blijft dit gevoel wel even hangen.

Uiteindelijk was het voor ons dus niet even een kwestie van in bad gaan liggen, maar we namen heel veel extra informatie mee naar huis. We leerden meer over ons eigen lichaam, want ik had werkelijk waar geen idee wat betreft de voordelen van een ijsbad of koud afdouchen, laat staan dat ik gebruik maakte van bepaalde ademhalingstechnieken om te ontspannen. Het was heel leerzaam, gezellig en een leuke uitdaging. Met meer kennis over je eigen lichaam kan ik het omschrijven als een leuke dag. En ik denk zelfs dat ik het koud afdouchen ga blijven proberen, uit onderzoek is gebleken dat mensen die koud afdouchen (al is het maar 30 seconden) minder snel ziek worden, nou dat klinkt toch als muziek in de oren!

Workshop IJs Meester - In een ijsbad

Dus waarom ga je in godsnaam in een ijsbad liggen? Gewoon omdat het kan! Het een leuke uitdaging is, het goed voor je is en het dus ook nog eens leerzaam is.

Dus ik ben nu benieuwd, zouden jullie het eens willen proberen?

Dit artikel heeft 4 reacties

 1. Marguerita

  Stoer hoor! Ik weet niet of ik het zou durven, maar kan me voorstellen dat het na afloop een ontzettende kick gaf. Leuke foto’s ook!
  Marguerita onlangs geplaatst…Loedermoeder: I’m a loserMy Profile

 2. Anja

  Oei, dat ziet er wel heel koud uit 🙂 denk niet dat ik het je snel na zou doen hoor.
  Anja onlangs geplaatst…Weekendtips 27 – 29 januari 2017: evenementen, uitjes, festivalsMy Profile

 3. Volgmama

  Oh nee! Krijg er al rillingen van. Brrr jij liever als ik. Knap dat jullie dit durven. Ik ben van mijzelf al een koukleum dus dit zie ik echt niet zitten.

 4. De ChillFaktor

  Wat een mooi verslag van de workshop en leuk om je ervaringen terug te lezen!! Ook de theorie is goed blijven hangen lees ik. Bedankt dat je erbij was en nog een compliment voor hoe cool je het ijsbad hebt aangepakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Persoonlijk, Vrije tijd
Schminken (kindergrime) is leuk!

Heb je ook wel eens van die momenten waarop je uit het niets een nieuwe hobby verzint? Zoiets, gebeurde mij...

Sluiten