Leren sparen Pinniemaat
Kinderen

Kinderen spelenderwijs leren sparen, zo doe je dat!

Sparen voor je kinderen, is iets wat de meeste ouders wel doen. Kinderen kosten namelijk een heleboel geld, zo heeft het CBS (Centraal Bureau voor de statistiek) berekend dat één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar inkomen kost. Twee kinderen 26%, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%. Wat geld achter de hand om later bijvoorbeeld de studie te kunnen betalen is heel handig. Zelf sparen wij ook al sinds de geboorten van de kinderen, maar vanaf wanneer laat je kinderen zelf sparen. En kinderen leren sparen, hoe doe je dat eigenlijk?

Sparen met de Pinniemaat?

Op welke leeftijd leer je kinderen eigenlijk sparen? Een vraag die ik mijzelf stelde toen ik een tijdje geleden de Pinniemaat (van ING) van een collega kreeg. Onder het motto leuk voor de kinderen nam ik het mee naar huis. En thuis werd de Pinniemaat heel enthousiast ontvangen! Niet gek, want dit is natuurlijk veel leuker dan een standaard spaarpot. Voorheen spaarden de kinderen in mijn oude spaarpot, wekelijks gaat daar zes euro in. Al eerder vertelde ik namelijk dat Jamie en Fenna zakgeld krijgen van mijn oma. Maar sinds we de Pinniemaat in huis hebben gaat het in deze kleine pinautomaat.

Leren sparen Pinniemaat

 

De Pinniemaat ziet eruit als een kleine pinautomaat en telt al het geld dat de kinderen erin stoppen. Je kan dus op elk moment zien hoeveel er gespaard is, heb je een spaardoel behaald dan kan het geld er met een pinpas uitgehaald worden. Net als bij een echte pinautomaat. De kinderen waren meteen enthousiast en begonnen al hun eerder gespaarde geld in de Pinniemaat te stoppen. Waar moet ik op drukken? Hoeveel geld hebben we nu gespaard? De vragen bleven maar komen. En dat was het moment waarop ik bedacht dat dit natuurlijk spelenderwijs een hele goede stap is om kinderen te leren sparen!

Een spaardoel bepalen

Met plezier gooien onze kinderen (3 en 5 jaar) de Pinniemaat vol en eigenlijk vinden ze dat wel prima. Dus heb ik ze uitgelegd, dat ze op deze manier kunnen sparen voor bijvoorbeeld een mooi cadeau. Daar wilde de kinderen meer van weten, dus hebben we afgesproken dat we in het nieuwe jaar een cadeau gaan verzinnen. Met de decembermaand in het vooruitzicht worden de kinderen al genoeg verwend. Maar op 1 januari zullen beide kinderen een spaardoel verzinnen. En dan zullen we steeds wat aandacht besteden aan het sparen, want leren sparen vinden wij absoluut heel belangrijk.

Zakgeld of klusjes?

Sparen gaat natuurlijk alleen wanneer er geld beschikbaar komt voor de kinderen. In ons geval is het door het zakgeld dat de kinderen van mijn oma krijgen. En wellicht zullen wij het binnenkort zelf wat aanvullen. Maar naast zakgeld zouden de kinderen natuurlijk ook geld kunnen verdienen door bepaalde klusjes uit te voeren. Zo leren de kinderen dat geld niet zo maar uit de lucht komt vallen. Dat is iets wat onze kinderen zich nog niet realiseren, want ze denken helaas nog dat onze pinpas onuitputbaar is.

Spelenderwijs leren sparen, zo doe je dat!

Kinderen spelenderwijs leren sparen is dus eigenlijk best eenvoudig. Volgens mij kan je het voor kinderen al heel interessant maken door de volgende stappen te doorlopen:

  • Zorg voor een leuke spaarpot, een Pinniemaat of iets anders om geld in te sparen
  • Bepaal samen een spaardoel (een leuk cadeau, een dagje uit, etc.). Maak duidelijke afspraken en probeer samen de voortgang in de gaten te houden. Bespreek het spaardoel wanneer kinderen tussentijds het geld aan iets anders uit willen geven.
  • Verzin leuke klusjes om de kinderen wat bij te laten verdienen. De bedoeling is dan uiteraard wel dat het verdiende geld ook wordt gespaard!
  • En tot slot is het natuurlijk een feestje wanneer het spaardoel wordt bereikt. Maak er een feestje van!

Hebben jullie kinderen al leren sparen? En op welke leeftijd hebben zij dit geleerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Sinterklaas cadeaus #2 – Favoriete spellen

Bam, een harde knal op de deurmat. Diverse speelgoedboeken zorgde hier weer voor een hard dof geluid, gevolgd door super...

Sluiten