Echt - de nieuwe waarom-fase
Kinderen

Mama, echt? De nieuwe waarom-fase!

Bijna alle moeders, maar wellicht ook de opa’s en oma’s, ooms en tantes zullen het wel kunnen herkennen. De waarom-fase! Kinderen die na elke vraag die je ze stelt vragen: maar waarom dan? Ook Jamie kwam in deze fase terecht, maar Fenna die doet het heel anders. Zij heeft de waarom-fase vervangen voor de echt-fase!

De waarom-fase

Wanneer kinderen tussen de 2,5 en 3 jaar oud zijn komen ze vaak in de waarom-fase terecht. Voor ouders soms misschien heel vermoeiend, want 100x op een dag de vraag waarom horen en antwoord moeten geven lijkt soms wel een dagtaak. Maar voor kinderen is het een hele belangrijke fase in hun ontwikkeling. En naast dat het soms vermoeiend kan zijn was Jamie zijn waarom-fase ook wel heel grappig. Zo kwamen bij voorbeeld de volgende vragen voorbij:

  • Waarom mag ik geen jam, worst én kaas op mijn brood?
  • Waarom ben ik een wijsneus?
  • Waarom mag ik niet in de auto rijden?
  • Waarom gaat papa sporten in een school?

De ‘echt?’ fase

Fenna doet het vandaag de dag heel anders. Ze komt heel af en toe met de vraag waarom? Maar daarentegen zegt/vraagt ze dagelijks wel 100x of iets echt waar is? Vertel ik haar bijvoorbeeld dat we over een uurtje gaan lunchen, dan hoor ik der al weer vragen: echt? En het grappig is eigenlijk dat deze vraag natuurlijk heel makkelijk af te doen is met het antwoord: ja echt! Maar toch merk ik dat ik al snel een extra uitleg ga geven, bijvoorbeeld door aan te geven dat het bijna lunchtijd is.

Maar ik moet ook meteen bekennen dat na de 100ste keer de vraag echt? Het antwoord ‘ja echt’ toch wel heel eenvoudig is. Het scheelt dat we niet worden opgezadeld met de moeilijke waarom-vragen, dus we hoeven ook geen moeilijke antwoorden te bedenken. Ik vind deze echt-fase eigenlijk dus wel heel fijn en ook nog eens heel schattig!

Ik ben benieuwd of de waarom-fase nog gaat komen. Hoe hebben jullie deze fase ervaren?

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Vlijtig Liesje

    Bij mijn kinderen viel die fase wel mee. Het is er wel eentje die je aan het werk en het denken zet : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Het verlanglijstje van onze (bijna) 3-jarige

Op zoek naar een verjaardagscadeau, iets wat eigenlijk steeds lastiger wordt. Dacht ik na de eerste verjaardag nog dat het...

Sluiten