Pascal Emotioneel
PersoonlijkSyndroom van Down

Mijn broertje heeft Down: de band tussen broer en zus

Een band tussen een broer en zus, iets wat heel mooi kan zijn en soms helaas ook minder mooi. De band die ik met mijn broertje heb kan ik denken ik wel vrij bijzonder noemen. Door zijn Syndroom van Down is onze band anders dan bij anderen. Wat bij een normale band tussen broer en zus van toepassing is, ligt bij ons vaak wel net even anders!

Jullie worden ouder en dus volwassen

Klinkt logisch, alleen heeft Pascal dan dus het Syndroom van Down. En hoewel hij lichamelijk ouder wordt, is het geestelijk een ander verhaal. Het blijft eigenlijk altijd mijn kleine broertje, want naast zijn huidige hobby’s zoals bijvoorbeeld quad rijden kijkt hij nog graag naar films en serieus die ook mijn kinderen leuk vinden!

Je leert dat je elkaar nodig hebt

Je familie heb je altijd nodig, tenminste laat ik voor mijzelf spreken, ik kan niet zonder mijn familie! Zo, ook niet zonder Pascal. In ons geval heb ik echter geen broertje waar ik op kan bouwen, die ik om hulp kan vragen als we bijvoorbeeld verhuizen of een barbecue organiseren. Het is helemaal omgekeerd, Pascal is juist diegene die hulp nodig heeft en op mijn ouders en mij moet kunnen bouwen.

Met Pascal

Je leert dingen van elkaar

Grappig, dit punt is in zekere zin toch ook van toepassing op ons. Pascal leert natuurlijk nog steeds dingen van zijn ouders, verzorgers en van mij. Maar nog steeds ben ik van mening dat wij ook heel veel kunnen leren van mensen met het Syndroom van Down. Hun kijk op het leven kan je eenvoudig noemen, maar aan de andere kant zou dit heel veel onzinnige discussies voorkomen. Pascal heeft mij geleerd om meer van het leven te genieten en mij niet druk te maken over onnozele kleine dingen!

Je komt voor elkaar op

Dit heb ik van jongs af aan al geleerd, een broertje met het Syndroom van Down zorgt nou eenmaal voor vreemde blikken. Van kinderen, maar ook nog steeds van volwassen. Bij kinderen is het vaak onwetendheid, maar ze kunnen ook gewoon heel gemeen zijn, zo roepen ze gerust stomme mongool. Gelukkig hebben mijn ouders ons dit vanaf het begin af aan al verteld, als je tegen Pascal stomme mongool zegt, dan roept hij terug dat ben je zelf! Niemand die dan nog weet wat ze moeten zeggen, hihi.

Jullie zijn sterren in het bewaren van elkaars geheimen

Haha, ik kan al mijn geheimen wel bij Pascal kwijt. Hij begrijpt er toch geen snars van! Nee, alle gekheid op een stokje, dit is iets wat ik in onze relatie wel mis. Geheimen delen gaat gewoon niet met iemand met het Syndroom van Down, ook het vragen van advies op bijvoorbeeld relatie gebied is iets wat voor ons niet is weggelegd.

Pascal

Jullie hebben andere interesses

Dat hebben we zeker. Zijn liefde voor bepaalde televisieseries, neem bijvoorbeeld Ernst & Bobby, tja die deel ik niet met hem. Maar toch hebben we ook wel dezelfde interesses gehad, zo ging ik vroeger graag naar een hardstyle feestje. En geloof mij, ook Pascal kan helemaal los gaan op die muziek, haha. Daar heb ik altijd zo om kunnen lachen!

Je bent trots op ze

Trots ben ik zeker! En dat al om de kleinste dingen, want voor iemand met het Syndroom van Down kan iets kleins al een hele overwinning zijn. Zo zwemt Pascal elk jaar de zwem 3 daagse, nou en of ik trots op hem ben! Ik ben ook trots op hem als oom, want hij is echt de liefste als het gaat om Jamie en Fenna. En daarnaast ben ik ook gewoon heel trots op mijn ouders die ons beide groot hebben gebracht, ons hebben zien groeien tot wie we nu zijn en altijd voor ons klaar staan!

Hebben jullie broers en/of zussen? En hoe is de band tussen jou en je broer/zus?

Dit artikel heeft 6 reacties

 1. Nicole

  Ik heb een broertje en onze band is ook heel sterk. We hebben wel beide een totaal ander leven, maar kunnen wanneer nodig altijd bij elkaar terecht. Plus hij is echt de leukste oom die er is voor mijn dochter.

 2. Charlotte

  Ah mooi geschreven! Ik heb een oudere zus maar die zie ik niet zo heel veel. Maar als we elkaar zien dan is het altijd gezellig!

 3. Nicole

  Wat bijzonder! Zelf ben ik enig kind.

 4. Shannon Sheila

  Heel mooi geschreven! Interessante vergelijking ook. Ik heb zelf een zus van bijna dezelfde leeftijd als ik. We verschillen qua karakter als dag en nacht, maar zijn toch echt twee handen op één buik.

 5. Volgmama

  Bijzonder! Ik had vroeger vaak ruzie met mijn broertje. Nu we volwassen zijn gaat het stukken beter.

 6. susanne vermeulen

  ik denk dat niet iedereen met downsyndroom op eenvoudig niveau denkt en voelt sommigen zijn verrassend pienter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Persoonlijk, Syndroom van Down
Wat doet het krijgen van kinderen met je relatie?

Kinderen, waarschijnlijk een stap in je relatie waar je goed over hebt nagedacht. Dit was in ieder geval bij ons...

Sluiten