Moeders vroeger vs nu
Kinderen

Waarom onze generatie moeders niet moeten zeuren!

Heb je er ook wel eens last van? Het idee dat je overal over aan het klagen bent? Toevallig overkwam mij dit laatst, zuchtend verschoonde ik een poepluier. En zo kan ik mij herinneren dat ik een keer de flesjes van Jamie moest uitkoken, terwijl een magnetronsteralisator echt veel makkelijker is! Tot ik laatst ineens dacht, wat ben ik eigenlijk aan het zeuren. Want we hebben het nu al een stuk makkelijker dan vroeger! Vroeger hadden ze veel minder hulpmiddelen dan waar de moeders vandaag de dag over kunnen beschikken.

Zwanger worden
Het begint natuurlijk al bij het zwanger worden. Ga je hier mee aan de slag dan heb je nu de middelen om te testen wanneer je het vruchtbaarst bent, de ovulatietesten. Nou die had je vroeger dus niet! En wat dacht je van de zwangerschapstesten zelf? De testen bestaan al eeuwen, maar waren vroeger vaak testen op dieren. Het plassen over de welbekende zwangerschapstesten dat heeft wel even geduurd. Deed je geen test op dieren dan wist je waarschijnlijk pas dat je zwanger was als je buik begon te groeien of wellicht wanneer je last kreeg van ochtendmisselijkheid.

Als zwanger worden vroeger niet lukte, dan had je gewoon dikke pech. Dan moest je er maar mee leren leven dat je nooit moeder zou worden, tegenwoordig zijn ze natuurlijk in staat om toch hulp te bieden. Zwanger raken is dan nog steeds geen garantie, maar je hebt in ieder geval wel meer mogelijkheden.

De zwangerschap
Als je dan eenmaal zwanger bent, dan wil je natuurlijk van alles weten. Heel veel informatie met betrekking tot mijn zwangerschappen haalde ik van het internet, kreeg ik van familie en vrienden, zag ik tijdens bevallingsprogramma’s op televisie of las ik in een boek. Je voelt hem vast aankomen want vroeger ging dit wel anders. Had je al een televisie dan was dat al vrij speciaal, maar daar kwamen toch zeker geen bevallingsprogramma’s op voorbij. Er bestonden geen tijdschriften gericht op de zwangere vrouw en je had al helemaal geen internet, waar je de benodigde fora op kon doorspitten.

Zwangerschap Echo
Een echo? Vind je dat we er nu al weinig krijgen? Wees dan maar blij dat je überhaupt de mogelijkheid krijgt om je baby te zien, want vroeger kende ze geen prenatale screening!

De bevalling
Geen prenatale screening betekende niet alleen geen mooie echo foto’s. Het betekende ook een totale verassing bij de bevalling. Je wist van te voren namelijk niet van hoeveel kindjes je zou bevallen. Misschien lag de baby wel in stuit of had deze een andere afwijking, daar kwam je pas op het moment zelf achter. Kan je tegenwoordig achter het geslacht van je baby komen en de kinderkamer al helemaal in de juiste kleuren inrichten. Ook dit hoefde je vroeger niet te proberen. En dan nog de bevalling, zonder de medische kennis en instrumenten van deze tijd. Tamara van The Mommy Diaries schreef hier al eens over: ‘Het vak verloskunde door de jaren heen!‘ en heel eerlijk, ik ben blij met de mogelijkheden van tegenwoordig!

Baby’s
En dan nog de praktische zaken, want wij hebben nu veel meer babyproducten tot onze beschikking dan de moeders vroeger. Wat dacht je van kinderwagens en draagzakken die tegenwoordig ergonomisch zijn. Maar daarnaast hebben we nu natuurlijk ook babyfoons, de eerder genoemde magnetronsteralisator, gewone luiers in plaats van katoenen luiers, alle veiligheidsproducten en -criteria en noem maar op!

Ik ben er inmiddels wel achter, het moederschap is niet meer hetzelfde als vroeger. Tenminste niet als we de materialistische kant gaan bekijken, want de liefde van een moeder naar haar kind(eren) is natuurlijk onveranderd. Wel kan ik concluderen dat het ons toch eigenlijk op materialistisch vlak veel makkelijker is gemaakt de laatste jaren. Oké, vroeger bleven veel moeders thuis om voor de kinderen te zorgen. Zo hadden ze dus meer tijd voor bijvoorbeeld het wassen van de katoenen luiers (jak!), maar toch ben ik dus maar al te blij met alle uitvindingen en technologieën van tegenwoordig. Dit zorgt er wel voor dat ik op dit moment kan werken en de zorg kan dragen voor onze kinderen. Mocht ik binnenkort weer een hele smerige poepluier moeten verschonen dan zal ik in ieder geval minder klagen!

Wat zouden jullie echt niet kunnen missen als het gaat om de babyproducten van nu?

Dit artikel heeft 4 reacties

 1. Simpel, met een snufje liefde

  Goed geschreven! Ik vind ook dat wij het kwa spullen en kennis veel makkelijker hebben.

 2. Nicole

  Helemaal gelijk! Wel grappig trouwens ik kookte ze altijd uit in een pan. Die magnetronsterilisator hebben we nooit gebruikt.

 3. Heleen

  Denk ook eens aan de wasmachine! En dan de combinatie met katoenen luiers….

 4. Angela - Mama met passie

  Helemaal waar! Mijn moeder zag voor het eerst een echo toen ze mee mocht met mij 😉 Ze vond het heel bijzonder. En ze deed een test bij de dokter, want dat deed je gewoon. Ik kook overigens mijn flessen en kolfspullen nog steeds uit in een pan. Wij hebben een Quooker, dus dat is zo gebeurd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Knoop & Knot: zo doe je dat! + WINACTIE

Gefeliciteerd! Ik ben voor 98% zeker, jullie krijgen een meisje! Ik herinner het mij als de dag van gisteren, de...

Sluiten