Nee
Kinderen

Nee, nee, nee & nee! Mama, nee!

Het schijnt er horen, de fase: ‘Ik ben twee en ik zeg NEE!’. Een fase die wij tot voor kort nog niet hadden meegemaakt. Eigenlijk was het altijd altijd ‘Ja’ en anders wilde Fenna haar hoofd wel eens schudden, maar meer ook niet. Maar serieus, op de dag precies, haar tweede verjaardag riep ze praktisch de hele dag dat vervelende woord! Zelfs de opa’s en oma’s waren verbaasd: ‘Zegt ze nou NEE?’. Ja, dus ik ben twee en ik zeg nee!

Ik ben twee en ik zeg NEE!

Je zult nu denken, ach dat valt toch mee? Maar op alle vragen die niet in haar straatje liggen hoor je hetzelfde antwoord. Fenna wil je slapen? Fenna wil je even je speelgoed opruimen? Fenna ga je even je boterham opeten? Enkel maar het antwoord nee! En het ergste is het nog als je buiten de deur bent. Dan gaat het zeggen (of schreeuwen) van dat inmiddels irritante woord gepaard met een hysterisch toneelstuk. Een toneelstuk waarbij ze op de grond gaat liggen en doet alsof de wereld vergaat. Ja, echt! Dat kunnen peuters van twee jaar dus ook. Zelfs midden op een doorgaande weg, heel fijn.

Nee

Het is een fase, toch?

Ook dit schijnt weer een fase te zijn, een fase die ik mij bij Jamie niet zo kan herinneren, in ieder geval een stuk minder hysterisch. Dus laten we hopen dat deze fase snel weer voorbij gaat want we ontkomen er echt niet aan. Jamie is namelijk ook altijd zo lief om mij nog even te wijzen op het feit dat Fenna niet heeft gereageerd met het woord ja, maar met het tegenovergestelde. ‘Mama, je moet eens naar Fenna luisteren, ze zegt nee! Als jij nee zegt moeten wij ook luisteren, mama. Het is niet eerlijk!’, aldus Jamie. En tja, hij heeft ook wel een punt natuurlijk.

Hoe gaan jullie om met de ‘Ik ben twee en ik zeg nee’ fase?

Dit artikel heeft 9 reacties

 1. Merel

  Haha wat een wijsheid!
  Lastige fase. Ik probeer meestal de resolute aanpak: “Kom, we gaan eten” waarna ik haar in de kinderstoel zet. En soms laat ik haar kiezen uit 2 soorten broodbeleg, scheelt ook wel. Hysterische buien hier ook (kende ik ook niet zo van de oudste), in die gevallen probeer ik haar af te leiden (thuis bv grote fotocollage op de muur, we wijzen dan iedereen aan). T is een leuke, maar echt pittige fase.

 2. Shannon Sheila

  Hier zitten we ook in een nee-fase. Het meest gebruikte woordje van de dag haha. Gelukkig zegt meneertje vaak nee, maar doet hij ja. Verder houden we gewoon in onze achterhoofd dat het een fase is, dus we reageren niet te fel en blijven vooral mentaal in de rust. Maar lastig is het wel, soms 😉

 3. Nicole

  Haha lijkt me heel vermoeiend. Spencer is pas 17 maanden en kan nog geen nee zeggen maar die gooit zichzelf gewoon bij alles op de grond. Ook heel fijn.

 4. Charlotte

  Ow wat een fijne fase (not) gelukkig is het hier nog niet echt aan de orde dus ik kan er nog niet veel over zeggen. Hopelijk blijft dat zo hihi

 5. Yvonne

  Wij zijn de Nee fase alweer eventjes door. Ja het is gelukkig een fase!

 6. Yvonne

  Wij zijn deze fase al voorbij al is het nooit helemaal over gegaan ;). Ik stel geen vragen meer maar zeg gewoon: je gaat naar bed of je gaat je aankleden enzovoorts.

 7. Nathalie

  Dit is een fase…. helaas duurde die fase hier twee jaar!
  Hopelijk gaat het bij jullie iets sneller voorbij…

 8. Volgmama

  Geloof dat mijn 1 jarige al in deze fase zit haha.
  Volgmama onlangs geplaatst…Mama en dochter armbandensetje, prachtjuweeltjes van KAYA Sieraden!My Profile

 9. Pingback: Van schatje naar een pittige tante in een week - SoMama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Albert Heijn brengt dino’s tot leven met augmented reality!

Je hebt het inmiddels wellicht al voorbij zien komen, de dino stickers van de Albert Heijn. Ook hier zijn ze...

Sluiten