Knuffelen met Pascal
Syndroom van Down

Waarom een oom met het Syndroom van Down zo leuk is!

Veel van jullie zijn inmiddels wel op de hoogte van het feit dat mijn broertje het Syndroom van Down heeft. De vraag of dit nou anders is, heb ik vaak voorbij horen komen. Natuurlijk ging het bij ons thuis vroeger op bepaalde vlakken anders, maar als je niet beter weet dan is het dus gewoon normaal! Ook voor Jamie en Fenna is het heel normaal dat zij een oom hebben die tja ‘anders’ is. Overigens hebben zij hier nog nooit naar gevraagd, maar vooral toen ze klein waren zag je toch aan hun reacties dat ze wel door hadden dat er toch iets ‘anders’ was. Inmiddels is dit wel anders, want vooral Jamie vindt zijn oom maar al te interessant!

Het is en blijft een kind!

Pascal is inmiddels al 25 jaar oud, maar zal zich nooit gedragen als iemand van 25 jaar oud. Geestelijk heeft hij de leeftijd van een klein kind, dus hoe leuk is dit voor Jamie! Pascal is en blijft in zekere zin namelijk gewoon een kind waar Jamie en Fenna heerlijk mee kunnen spelen. Voetballen, fietsen, drummen, quad rijden, allemaal dingen waar Pascal dol op is. En laat Jamie daar nou ook eens gek op wezen. Dus ze kunnen heerlijk samen spelen.

Pascal op zijn quad

Syndroom van Down = lief

Sinds de geboorte van Jamie is het echt duidelijk hoe lief Pascal is voor kleine kinderen. Hij wil altijd een praatje met ze maken, aait ze over hun wangetje en kietelt hun buikjes. Over het algemeen is dit een eigenschap van veel mensen met het Syndroom van Down. Ze zijn over het algemeen heel zorgzaam en heel lief.

Pascal Jamie

Lekker samen knuffelen

Pascal is gek op knuffelen met Jamie en Fenna. Fenna laat zich vaak wel lekker knuffelen en bij Jamie wordt het vaak een knuffel/kietel partij waarbij beide de grootste lol hebben.

Pascal Fenna

Samen muziek maken/luisteren

Veel mensen met het Syndroom van Down kunnen zich helemaal vinden in het maken of luisteren van muziek. Zo ook Pascal, die vroeger al met zijn discman rondliep en inmiddels ook een drumstel op zijn kamer heeft staan. Dit vindt Jamie ook helemaal fantastisch. Dansen op kabouter Plop, voor Pascal ook de normaalste zaak van de wereld!

Week in foto 9 - Olifantenspel

Kabouter Plop, Ernst en Bobbie en Ome Willem kijken

Of wat dacht je van samen naar een Sinterklaas film. Ik denk niet dat je er iedere oom een plezier mee zou doen, maar ik weet niet wie de Sinterklaas film leuker vond, Jamie of Pascal? 😉

Sinterklaas film

Je zult begrijpen dat ze het allebei heel leuk vinden wanneer ze elkaar weer zien. Samen gek doen, knuffelen, spelen en lol maken! Persoonlijk vind ik het ook heerlijk om te zien.

 

Dit artikel heeft 6 reacties

 1. demallemolenmoeder

  Wat leuk zeg! Mooi om te zien dat ze allebei zó genieten. Die band zal heel bijzonder zijn en gaan worden.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Voor MoedersMy Profile

 2. Birgit

  Wat een heerlijk positief verhaal! Wat hebben jouw kindjes een geluk met een oom die lekker met ze mee kan en wil doen!

 3. Merel

  In je hele verhaal lees ik de liefde voor je broer terug, zo mooi! En heerlijk dat hij zo goed met jullie kinderen kan opschieten. Een oom met een drumstel, wie wil dat nou niet?
  Merel onlangs geplaatst…Merel onderzoekt: tweetalig opvoedenMy Profile

 4. Nathalie

  Je schrijft zo liefdevol, ik vind het erg fijn om te lezen.
  Wat zal je genieten van zulke momenten!

 5. Jodi - liefthuis

  Wat heerlijk, ik geloof dat het voor jou ook heel bijzonder moet zijn om je broer zo liefdevol me je kleine spruiten bezig te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Syndroom van Down
Pascal deed mee aan de Truckersrun! #downsyndroom

Afgelopen weekend was het weer zover, de Truckersrun! Nu zul je wellicht denken, waar gaat dit over? Maar het is...

Sluiten