Schuldgevoel
KinderenPersoonlijk

Schuldgevoel – Extra ochtend peuterschool

Sinds haar tweede verjaardag gaat Fenna één ochtend in de week naar de peuterschool. Het zit in de basisschool waar Jamie inmiddels in groep 2 zit en dus voor ons allen inmiddels heel bekend. Voor Fenna is het een ochtend spelen met vriendjes en vriendinnetjes en allemaal leuke dingen doen. Sinds dit schooljaar gaat Fenna twee ochtenden in de week, die tweede ochtend roept echter wel een schuldgevoel op…

Wat is een schuldgevoel?

Je herkent het misschien wel, elke moeder voelt zich namelijk wel een keer schuldig. Net even iets heftiger reageren dan dat je eigenlijk wil. Je kinderen iets moeten ontzeggen omdat het op dat moment niet haalbaar is of een andere reden waardoor je eigenlijk vindt dat je tekort schiet. Dat schuldgevoel kwam hier om de hoek kijken toen ik Fenna in schreef voor een tweede ochtend peuterschool.

Waarom een schuldgevoel?

Waarom vraag je je wellicht nu af. En dat komt eigenlijk omdat ik Fenna wegbreng terwijl ik zelf helemaal niet hoef te werken. Ik ben gewoon thuis, drie uurtjes per week zonder kinderen. En op dat moment komt dat schuldgevoel, want Fenna had ook gewoon thuis kunnen zijn, samen en lekker bij mama. Maar mama is alleen en doet haar eigen ding.

En eigenlijk is het een verademing

De drie uurtjes zonder kinderen besteed ik op dit moment heel nuttig. Het is namelijk echt een verademing om de weekboodschappen alleen te doen. Het gaat gewoon een stuk sneller en dat is ideaal. In die drie uur tijd doe ik boodschappen op mijn gemak en vaak nog vrij veel in het huishouden. En zo nu en dan is het even tijd voor mama.

Schuldgevoel, het hoort erbij

Na een paar maanden heb ik mij er maar bij neergelegd, dat het schuldgevoel toch regelmatig om de hoek komt kijken. En eigenlijk is het ook iets positiefs, want het bewijst maar weer dat ik het eigenlijk gewoon heel belangrijk vind om bij onze kinderen te zijn. En daarnaast kan ik het inmiddels vrij snel van mij afzetten. Alle huishoudelijke taken die ik in die drie uurtjes kan volbrengen zorgen ervoor dat overige tijd ook echt aan de kinderen besteed kan worden. Dus eigenlijk toch iets van een win-win situatie!

Een schuldgevoel hebben is heel persoonlijk, sommige moeders hebben het totaal niet, andere moeders weer wel. Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier mee omgaan. Heb jij ook wel eens last van een schuldgevoel richting de kinderen? 

Lees ook:
> De eerste dag op de basisschool & peuterschool

— De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock. —

Dit artikel heeft 1 reactie

 1. Sanne

  Oh, dat snap ik heel goed!
  Nu gaat dat hier wel een beetje gemakkelijker. Wij wonen in België en onze kinderen worden (meestal) een minimum aantal dagen per week ingeschreven in de kinderopvang.
  Mijn zoontje ging (hij start volgende week met de kleuterschool) 3 dagen per week van 7.30u tot 16.00u.
  Ik sta zelf in het onderwijs en heb dus op woensdagmiddag vrij en ook in schoolvakanties. Maar de opvang is dan natuurlijk wel gewoon open.
  Als ik hem thuishoud, zijn we een verlofdag kwijt, tenzij ik een ziektebriefje binnenbreng, en met 3 dagen in de week heeft hij maar recht op 12 verlofdagen op een jaar. Dat zijn dus vrij te kiezen dagen dat je hem thuis houdt.
  Ik ben dus heel vaak thuis geweest terwijl hij naar de opvang was. Natuurlijk voel je je dan schuldig, dat lijkt alsof je niet bij je kind wil zijn. Maar zo is het helemaal niet.
  Gelukkig maar. Soms kan het niet anders. Dat schuldgevoel verdwijnt wel. Want ze leren er zo veel bij dat ze later kunnen gebruiken op de kleuterschool. En ondertussen kan jij inderdaad nog 1001 andere nuttige doen, zoals schoonmaken, boodschappen doen, … Eerlijk, ik wou dat ik hem nu nog af en toe kon wegbrengen om ongestoord boodschappen te doen, want die dramascènes die hij nu maakt in de supermarkt, die kan ik missen als kiespijn. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen, Persoonlijk
Zo vier je een (piraten) kinderfeestje thuis!

Vier je een kinderfeestje thuis of liever buiten de deur? Een vraag die veel ouders zichzelf zullen stellen. Zo kan...

Sluiten