Stoppen met titratie
PersoonlijkZiekte van Graves

Persoonlijk | De ziekte van Graves (stoppen met titratie)

Hoe gaat het met je? Een vraag die regelmatig wordt gesteld, ook door lezers van mijn blog. Super lief dat jullie zo meeleven, want meer dan een jaar geleden kreeg ik de diagnose ‘Ziekte van Graves’. Een te snel werkende schildklier die je leven op zijn kop zet. De ziekte van Graves kan behandeld worden met medicatie, zelf koos ik voor titratie. En enkele weken geleden mocht ik stoppen met titratie.

Wat is de ziekte van Graves?

In de voorgaande artikelen heb ik het al meerdere malen omschreven. De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte die met name de schildklier aantast. Normaal gesproken zorgt je afweersysteem ervoor dat alle vreemde stoffen die je lichaam binnen komen worden tegengehouden. Je lichaam maakt antistoffen om de vreemde stoffen tegen te gaan. In mijn geval maakt mijn lichaam antistoffen tegen mijn eigen schildklier, het gevolg is dat mijn schildklier teveel schildklierhormoon gaat produceren. En dit kan voor heel veel lichamelijke klachten zorgen.

Wat is titratie?

De ziekte van Graves wordt behandeld met medicatie. Om de klachten te verminderen is het belangrijk dat je schildklier weer normaal gaat functioneren. Daarom ben ik meteen Strumazol gaan slikken. Normaliter leg je met Strumazol je schildklier helemaal stil om vervolgens een schildklierhormoon bij te gaan slikken. Bij titratie gebeurt dit niet, je slikt Strumazol (of een andere remmer) in het begin in een hoge dosis om dit vervolgens af te bouwen. In plaats van twee soorten medicatie slik je bij titratie slechts één pilletje in een steeds lagere dosis. Je schildklier doet langzaam aan het werk zelf weer.

Stoppen met titratie, hoe werkt dat?

In het begin slikte ik 30mg Strumazol, wat al snel werd afgebouwd naar uiteindelijk slechts 1,25 mg per dag. Wanneer je bloedwaarden stabiel blijven binnen de referentiewaarden mag je na een jaar stoppen met titratie. En dat is wat ik een aantal weken geleden heb gedaan. Helaas is de ziekte van Graves iets dat terug kan komen, dus over een paar weken is het weer tijd om bloed te prikken en een bezoekje te brengen aan mijn internist. Blijven mijn bloedwaarden stabiel of komen de klachten terug?

Hoe gaat het stoppen met titratie?

Er zijn 3,5 week verstreken en tot dusver voel ik mij goed! Waar ik natuurlijk ontzettend blij mee ben. Er is een stemmetje in mijn hoofd dat toch steeds blijft herhalen ‘Pas op, het kan terugkomen!’. Maar vooralsnog heb ik gewoon goede hoop dat mijn bloedwaarden stabiel blijven en mijn schildklier niet nogmaals op hol slaat!

Mogelijk ook interessant:
Persoonlijk: de ziekte van Graves (diagnose)
Persoonlijk: Ziekte van Graves (Strumazol)
Persoonlijk: de ziekte van Graves – 6 maanden verder

— De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock. —

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Petra schermers

    Hoi! Ik lees nu je verhaal (de oudere blogs ook over de diagnose) en kan mijn eigen verhaal er zo naast leggen. Fijn om te lezen en te weten dat ik niet de enige ben die zich zo voelde. Ik vroeg me af hoe het nu met je is. Bij mij is de keuze titratie niet besproken. Misschien wel jammer… ik mag in mei stoppen met alle medicatie. Spannend. Ik ben zo benieuwd of die schildklier zelf nog goed z’n werk kan doen… bedankt voor je verhaal en ik hoop dat het goed blijft gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Persoonlijk, Ziekte van Graves
30 jaar – Verlanglijstje voor mijn verjaardag

Het is bijna zover, voor velen een gevreesd moment. Nog een aantal weken en dan ben ik geen twintiger meer...

Sluiten