Trouwen
Trouwen

Tot de dood ons scheidt… of toch niet?

Vorige week, woensdag 13 januari, was de dag dat mijn opa en oma alweer 57 jaar waren getrouwd. Het was verder geen speciale dag, wij gingen op bezoek, aten taart en hadden een gezellig ochtend. Toch heeft het mij wel aan het denken gezet. Want wat is de tijd verandert! Trouwde je vroeger nog voor het leven, tegenwoordig is dat wel anders!

57 jaar geleden….
Vroeger ging het wel even anders dan tegenwoordig. Tenminste laat ik niet iedereen over één kam scheren, maar als ik naar onze eigen weg richting onze bruiloft kijk, dan is dit niet helemaal gegaan zoals het vroeger ging! Vroeger kwam je elkaar tegen, werd je vriendje en vriendinnetje en als de tijd daar was dan ging de man op zijn knieën, gevolgd door de bruiloft. Bruidscadeaus bestonden niet uit envelopjes maar uit borden, pannen en allerlei andere accessoires voor in huis. Dit was namelijk het moment waarop je ging samenwonen en het woord kinderen kwam ook ongetwijfeld ter sprake!

Bruidsmeisje

Ooit was ik nog bruidsmeisje op de bruiloft van mijn oom en tante 🙂 Charmant hé, haha!

Tegenwoordig….
Nu we leven in 2016 gaat het allemaal wel anders. Ongetwijfeld zijn er nog heel veel mensen die op de traditionele manier trouwen, maar als ik naar ons eigen verhaal kijk dan is dat verre van traditioneel gegaan. In 2011, na een relatie van 7 maanden, besloten wij te gaan samenwonen. In 2012 werden wij trotse ouders van Jamie en in 2014 kwam daar ook Fenna bij! En als je dan denkt maar de bruiloft dan? Tja, die volgde pas in 2015! Niet helemaal volgens het boekje dus, maar dit is vaak hoe het tegenwoordig wel gaat. Überhaupt trouwt men veel minder dan ‘vroeger’. Overigens trouwden wij ook op een festival, dus ook nog eens heel anders dan 57 jaar geleden!

Trouwen in cijfers!
In 1960 werden er 89.100 huwelijken voltrokken en in 1970 waren dit er zelfs 123.631! Als we dan nu naar de laatste jaren kijken dan blijken dit er een stuk minder te zijn. In 2014 werden er slechts 65.333 huwelijken voltrokken, trouwen lijkt uit de ‘mode’ alleen de vraag is waarom? Ik zocht overigens ook nog even naar cijfers over echtscheidingen, want in mijn beleving heb je die nu veel meer. En als je alleen al naar de laatste 15 jaar kijkt, dan klopt dit ook wel. Vergelijk je 2003 met 2013, dan blijkt dat het aantal echtscheidingen met 12,5% is gestegen. (Bron: cbs.nl)

Tot de dood ons scheidt
De huwelijksbelofte tot de dood ons scheidt blijkt helaas tegenwoordig minder waarde te hebben dan vroeger. Het lijkt bijna wel een hele opgave om allerlei jubilea te halen, terwijl het vroeger de normaalste zaak van de wereld was. Overigens wist ik tot de eerste verjaardag van Jamie ook helemaal niet of ik wilde trouwen, toen Mike op zijn knieën ging wist ik het wel, het was de bekroning op alle mooie momenten die wij hebben meegemaakt (en hopelijk zullen mee maken). En hopelijk duurt die bekroning ook zo lang mogelijk, op naar de 57 jaar!

Het aantal huwelijksbetrekking is aanzienlijk gedaald sinds 1960, ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom. Dus aan jullie de vraag: Ben jij getrouwd? En waarom wel of niet?

Dit artikel heeft 11 reacties

 1. Charlotte

  Ja de tijden veranderen echt hè… Wij zijn ook getrouwd, dat wilde ik ook het liefste voordat we een kindje zouden krijgen dus ik was wel redelijk traditioneel ingesteld haha

 2. Linda

  hihihi die foto <3

 3. Melissa

  Niet getrouwd en gaat niet gebeuren ook 🙂 om heel veel redenen niet eigenlijk. Maar inderdaad is het tegenwoordig niet vanzelfsprekend meer dat je lang getrouwd bent. Er wordt geen moeite meer gedaan om het huwelijk te redden, dus ‘gaan we maar scheiden’. Beetje jammer vind ik dat wel, maar de tijden zijn veranderd. In het jaar dat mijn opa overleed waren mijn opa en oma 60 jaar getrouwd! Prachtig toch! Tot het laatst waren ze gek op elkaar. Mijn oma, nu inmiddels 91 jaar jong, vertelde mij laatst dat je nooit met ruzie moet gaan slapen. Als je ruzie hebt, praat het dan uit voor je naar bed gaat. Dat is bij mij wel blijven hangen en ik probeer dat zelf ook te doen 🙂

 4. Bregje

  Oh het was zo’n andere tijd inderdaad! Hier ook niet traditioneel, eerst kwam Laurens en ik hoop dat we dit jaar of volgend jaar gaan trouwen…ik wacht nog op het aanzoek haha!

 5. Daenelia

  Nee, wij ziijn niet getrouwd. Wij hebben een geregistreerd partnerschap, wat gelijk behandeld wordt als ‘getrouwd zijn’, maar het heel subtiel niet is.
  Het was voor ons een stap die we rationeel genomen hebben, omdat we al het romantische al gedaan hadden. We wilden gewoon door en voor de wet erkend worden als koppeltje. Dat gaat het snelst en makkelijkst met zo’n registratie.
  We zijn er tevreden mee.

 6. Iris

  Ja, wij zijn wel getrouwd. Bewust ook. Om tegenoverstaande van iedereen die ons lief is duidelijk te laten zien en horen dat wij van elkaar houden en voor elkaar kiezen. Tot de dood ons scheid, echt waar!

 7. Nathalie

  Hier een getrouwde moeder, waarom? Ja, ik hou van mijn man en hij wilde graag trouwen. We hebben toen een middenweg gekozen geen groot feest met allerlei toeters en bellen, maar klein en intiem in een bruin café.

 8. Simone

  Ja ik ben getrouwd! Al jong ook, voor de huidige begrippen. Op mijn 24ste. Toen ik 25 was kregen we ons dochtertje. Dus wat dat betreft de ‘goede’ volgorde. Maar daarvoor woonden we wel al samen.

 9. Maai

  Ik vind die cijfers zo triest. In onze omgeving lijkt het ook wel de nieuwe trend om te gaan scheiden. En dan net nadat je uit de tropenjaren met de jonge kinderen komt. Wij zijn getrouwd ja. En met intentie dat nog echt heel heel lang te blijven. Maar goed, ik snap het ergens wel. Er wordt zoveel van je verwacht. Dat je op alle vlakken moet presteren. Als mama, als sporter, creatieveling, werk, sociaal leven en dan ook nog een relatie. En ik snap het ook weer niet.

 10. Volgmama

  Ik ben op mijn 23e getrouwd. Mijn zoon was al dik 1 jaar, dus onze bruidsjonker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Trouwen
Hoe voelt dat nou? De After Wedding #Tag

Het is alweer meer dan vier maanden geleden, maar nog steeds kan ik er enorm van genieten. Wat hebben we...

Sluiten