Unisex naam
Kinderen

Waarom wij voor een unisex naam hebben gekozen!

Je kent ze vast wel, de namen die voor zowel een jongen als een meisje worden gebruikt.  Anne, Bo,  Daan, Nicky, Robin of Sam om er maar een paar te noemen. Namen die in eerste instantie verwarring kunnen veroorzaken, want hebben we het hier nu over een jongen of een meisje? De vraag die je je wellicht stelt bij het horen van één van de namen. Vaak heb je er zelf al snel een voorstelling bij. Zo vind ik Anne bijvoorbeeld echt een meisjesnaam,  maar ik weet dat in Friesland ook jongens Anne (of Oane) worden genoemd. Soms best verwarrend toch? En toch heeft één van onze kinderen ook een unisex naam, namelijk Jamie!

Een unisex naam is toch vet onhandig?

Je hoort het heel vaak, mensen vinden een unisex naam heel mooi, maar ze twijfelen omdat het dus een unisex naam is. En ik moet je eerlijk bekennen dat ik dit ook een beetje heb gehad. Jamie was de eerste jongensnaam waarvan wij dachten: super leuk! Maar toen ik mij ineens bedacht dat het een unisex naam was begon ik te twijfelen. Is het niet ontzettend onhandig? Altijd de twijfel of het een jongen of een meisje is? Geeft dat later in het dagelijks leven geen strubbelingen. En hoe meer ik erover nadacht, hoe sneller ik tot de conclusie kwam dat wij gewoon voor de naam Jamie zouden kiezen.

Waarom we dan toch voor Jamie kozen?

Eigenlijk gewoon omdat we naast de naam Kay alleen Jamie konden verzinnen. Kay als roepnaam in combinatie met onze achternaam vonden we niks. Dus kwamen we tot de conclusie dat Jamie Kay gewoon de naam was die wij heel stoer vinden!  En je kan er de discussie over voeren, maar wij vinden het een heerlijke jongensnaam. Dus besloten we vrij snel het unisex verhaal achter ons te laten. Want zal het daadwerkelijk invloed hebben op het dagelijks leven? Wij vragen het ons af, het is tegenwoordig namelijk vrij normaal om een unisex naam te hebben. Tevens is het heel normaal om extra letters toe te voegen aan namen of nieuwe (onuitspreekbare/onbeschrijfbare) namen te verzinnen. Wat dacht je van Ashanti-Pearl, Jean-Gennathalia, Fhayenne of Xseption? Nou, dan valt een unisex naam wel mee toch?

Wat vinden jullie van een unisex naam? Do or don’t?

— De afbeelding komt van Shutterstock. —

Dit artikel heeft 12 reacties

 1. Nathalie - Volgmama

  Ik vond dit wel een dingetje hoor. Wij kennen een jongen die Anne heet en die werd vroeger veel gepest om zijn naam. Daarom wilden wij geen unisex naam.
  Nathalie – Volgmama onlangs geplaatst…Mama, kun je mij alsjeblieft een keer ziek melden van school?My Profile

  • Anne

   Ik heet zelf Anne en ben er op de basisschool genoeg om geplaagd, maar met 3 Jeroen-poep-in-de-schoen’s in de klas wou ik niet graag ruilen, het valt wel op dat ze vooral buiten Noord-Nederland het ineens een rare naam vinden, en ze het ook anders uitspreken, maar ja liever dat dan obesitas.. In Friesland trouwens “Oânne”. En als je een meisje met de zelfde naam tegenkomt of iets wat er op eindigt is dat ook altijd wel leuk, ook de Anna’s natuurlijk 🙂

 2. Nicole

  Ik zou liever kiezen voor een naam waarbij je gelijk weet of het een jongen of meisje is. Maar ons zoontje heet Spencer en dat vinden sommige mensen een meisjesnaam dus ach js. Overigens vind ik Jamie echt een jongensnaam. Maar ja er zijn tegenwoordig ook mensen die hun.dochter james noemen dus de grenzen vervagen een beetje.
  Nicole onlangs geplaatst…De 7 handigste keuken-gadgets van AliExpressMy Profile

 3. Yvonne

  Love unisex namen!!! Onze dochter heet Sjors ❤

 4. Channah

  Ik vind unisex namen super leuk, misschien ben ik lichtelijk bevooroordeeld omdat mijn vriend Robin heet haha, maar ik vind dat een heleboel namen prima voor zowel meisjes als jongens kunnen. Wel heb je soms van die namen dat je echt even moet nadenken over welk geslacht het nou gaat, maar de meest voorkomende unisex namen vind ik super leuk. Zo ook Jamie!
  Channah onlangs geplaatst…Anticonceptie dilemmaMy Profile

 5. Vlijtig Liesje

  Wij hebben onze jongste dochter Teuntje genoemd. Dat is een meisjesnaam, maar ergens ook wel een beetje jongensachtig.

  Teddy vind ik ook erg mooi!
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Een heel dorp wordt gekMy Profile

 6. Charlotte

  Ik vind sommige unisex namen erg leuk en sommige minder. Wij hebben Sam overwogen voor onze dochter naar vonden dat uiteindelijk toch teveel op een jongensnaam lijken dus dat is hem niet geworden.

 7. Daan

  Hier ook een Jamie! Jamie Marina ♥

 8. Michelle

  Wij hebben bij ons zoontje heel erg getwijfeld over; Noah
  Als het schrijft zie je op zich wel dat het om een jongen gaat maar met de uitspraak niet en dat vonden we toch niet zo leuk, dus uit eindelijk is het Novan geworden hihi
  Michelle onlangs geplaatst…Zwanger!My Profile

 9. Lien Robberechts

  Los van het unisex verhaal vind ik Jamie gewoon een hele mooie naam 🙂 fijn gekozen!

 10. Felicia

  ik vond jamie altijd een jongensnaam
  tot ik in de eerste klas van de middelbare school met een blond meisje in de klas zat die jamie heten
  ik was verbaasd het was toch duidelijk een jongensnaam althans dat vond ik.
  maar daarna raakte ik er aan gewend en nu vind ik het ook kunnen bii een meisje maar voorheen nooit gek eigenlijk 🙂
  door dat meisje veranderde mijn beeld .
  ik vind het wel een leuke naam voor je zoontje stoer en lief tegelijk.
  ons vierde kindje is een jongetje en heeft een naam die je volgens mij nooit hoord lysem uitgesproken als ie .
  onze meisjes hebben wel gewoon echt duidelijke meisjesnamen want ik houd van zachte meisjesnamen
  de derde heet jasmijn ook heel mooi vond ik dat omdat het zachtheid uitstraalt vind ik en eej bloem vind ik ook een mooie betekenis bij een meisje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Op zoek naar een kinderfiets, zo doen wij dat!

Op zoek naar een kinderfiets, het is nog best een uitdaging. Vandaag nemen we jullie mee tijdens onze zoektocht naar...

Sluiten