Vaccinatie
Kinderen

Hoe bereid je een peuter voor op zijn vaccinatie?

Een tijdje geleden viel er weer een brief op de deurmat, binnenkort is het weer tijd voor de DKTP-vaccinatie, dus weer zo’n vervelende vaccinatie voor onze peuter die dan bijna vier jaar oud is. En dat laatste stond mij een beetje tegen, alle inentingen die de kinderen krijgen (als je hiervoor kiest) gebeuren veel al op jonge leeftijd. In ieder geval op een leeftijd dat kinderen nog niet echt door hebben wat er gebeurt, maar Jamie is straks bijna vier jaar oud. En die weet dan maar al te goed wat er gaat gebeuren. Hoe gaan we hem op deze vaccinatie voorbereiden?

Ik wil niet naar de dokter!
Als Jamie het woord dokter hoort dan roept hij al ik wil niet naar de dokter! Vraag ons niet waarom, want we hebben geen idee. Al met 8 maanden moest hij naar het ziekenhuis voor een operatie. Maar goed, daar herinnert hij zich niks van. De huisarts en kinderarts heeft hij wel eens bezocht en hij vond het achteraf allemaal prima. Toch wil hij niet naar de dokter, er volgt dan ook altijd een discussie. Dus we staan voor een uitdaging.

Hoe gaan we dit aanpakken?
De aanpak zal per kind verschillen, maar ik denk dat we bij Jamie moeten gaan werken aan de volgende punten:

 • We gaan het hem van te voren uitleggen: waar gaan we heen, wat wordt er allemaal gedaan en waarom gaat hij een prik krijgen.
 • We hebben thuis nog wel een spuitje liggen, die we met water kunnen vullen en hem er mee kunnen laten spelen.
 • We zullen eerlijk aangeven dat het zeer doet, maar dat het ook snel weer over gaat.
 • Jamie is gek op zijn konijn, die hij ook altijd pakt als hij getroost wil worden. Die gaat dus mee!
 • We gaan hem proberen af te leiden om het moment van prikken. Dan misschien maar even een spelletje op de mobiele telefoon, hopelijk een prima afleiding!

Zelf zullen we zo rustig mogelijk blijven, want ik ben van mening dat kinderen dat absoluut voelen en mee krijgen. Verder ben ik heel benieuwd of jullie nog tips hebben?

Wat is jullie ervaring met het halen van een vaccinatie bij een bijna 4-jarige?

Note: Ik ben mij ervan bewust dat vaccineren zowel voor- als nadelen met zich mee brengt. Toch hebben wij ervoor gekozen om onze kinderen te laten vaccineren. Het is wat mij betreft dus niet nodig om te discussiëren over wel of niet vaccineren.

Dit artikel heeft 12 reacties

 1. MamaOndeeneemt

  Mijn zoontje is ook eerdaags aan de beurt. Gelukkig heeft hij geen angst voor de dokter, al zal hij die prik natuurlijk zeker niet leuk vinden. Van tevoren zal ik het hem zeker uitleggen en wanneer het achter de rug is zal ik hem lekker troosten en knuffelen!

 2. demallemolenmoeder

  Ik denk dat ook jongere kinderen zeker meekrijgen dat wat er gebeurd. Het uitleggen vind ik op jongere leeftijden alleen nog lastigere. Handige tips. Wat ik als tip van onze kinderarts kreeg was om een dokterskoffertje mee te nemen. Om zo eerst even te spelen en dan pas te prikken. Goed dat je eerlijk bent want het doet immers zeer. Vooral die prik. Succes en sterkte.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Een brief aan.. #9My Profile

 3. Melanie

  Goed om te lezen dat je wel bewust de keuze hebt gemaakt om te vaccineren. Er zijn toch nog best wat ouders die nauwelijks weten dat het een keuze is. Wij hebben bewust gekozen om het niet te doen.
  Waar ik me altijd een beetje zorgen om maak: houd je er rekening mee dat, als hij verkouden/grieperig/hangerig is, je beter de vaccinatie kunt uitstellen tot zijn weerstand weer helemaal up and running is? Het schijnt dat hij er dan na die tijd ook minder last van zou moeten hebben. Of geeft jouw consultatiebureau dat wel netjes aan?

  • SoMama

   Yes, houden we rekening mee. Zodra de kinderen niet lekker zijn stellen we een vaccinatie gewoon uit. Vinden ze hier ook niet erg, adviseren ze ook.

 4. Judith

  Ik heb er niet te veel aandacht aan gegeven. Ik heb het uitgelegd en zijn er heen gegaan. Even huilen en voorbij. Laatst moesten de 9 jarigen een herhaling prik. Ze heeft het hele dorp bij elkaar gegild, maar uiteindelijk zit hij er toch in. Het is niet anders, daarna een ijsje ofzo

 5. Edith Nijhuis

  Er ploft een brief op de deurmat en de mensen laten ´zo maar´ hun kinderen vaccineren terwijl door de instanties geen eens volledige informatie wordt verstrekt. Hebben jullie jezelf wel eens werkelijk verdiept in de werking van vaccinaties en hoe zinvol vaccineren werkelijk is. Wat voor GIFTIGE stoffen er ingespoten worden en dat het niet eens altijd werkzaam is of zelfs tot autisme kan leiden. De aanname dat vaccineren goed is voor de bevolking wordt als vanzelfsprekend aangenomen. De kracht zit er in om jezelf goed te informeren over vaccinaties en je eigen mening te vormen. Google eens op de term `vaccinaties schadelijk` of ´vaccinaties bijwerkingen´. Lees eens op de website http://www.vaccinvrij.nl. Ik ben niet tegen vaccineren, maar ik zou het wel overwogen aanpakken. Vorm eerst jouw eigen mening voordat je zo maar iets doet waarvan jij de mogelijk dieper gaande werking niet overziet. Het kost je een uurtje van jouw tijd jezelf beter te informeren en om eens goed na te denken.

  • SoMama

   Bedankt voor je reactie. Zoals ik al in mijn artikel schreef, wij zijn bekend met de voor- en nadelen en hebben toch besloten te vaccineren, maar bedankt voor de informatie.

  • kim

   Vaccinatie kan niet tot autisme leiden.
   Het onderzoek waaruit dit kwam bleek door een onderzoeker te zijn gedaan die met de onderzoeksresultaten had gesjoemeld.
   Sorry Channa, maar kan me daar zo kwaad om maken

 6. kim

  Hier zijn we in mei aan de beurt.
  Ik moet zeggen dat Marleen altijd door de prikjes heen is gerolt.
  Ik vindt het erger als dat zij het vindt.
  Ik denk dat dat dus wel goed zal komen

 7. Nicole

  Ik heb er geen ervaring mee. Maar Fay ziet zo vaak dokters dat ze het nu geen probleem vind. Ik zal haar tegen die tijd ook echt niet van te voren al zeggen dat ze een prikje krijgt. Of misschien wel want ze heeft een dokters setje en daar speelt ze veel mee, ook met de spuit.

 8. Nathalie

  Wij bereiden niet echt voor… we laten weten dat het er binnenkort een keertje aankomt en dat is het ook. Hoe meer we het erover hebben hoe meer ‘spanning’ opgebouwd kan worden. Hoe dan ook voorbereid of niet, het levert toch een huilend kind op.

  Wij moesten in maart met onze oudste voor de prikken bij 9 jaar, blijft een ‘ding’ die prikken. Ze wist het maar toch was het even spannend.

 9. Nathalie

  Omkopen 😉 Grapje! We hebben een hele lieve arts die altijd de prikjes zet, dat helpt al veel! Ook vertellen we van te voren als we weg gaan dat hij een prikje zal krijgen maar dat het niet erg is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Wanneer mag je kinderen vervoeren op een brommer of snorfiets?

'Mama, ik wel bij papa op zijn brommer!', iets wat ik hier de laatste tijd steeds vaker voorbij hoor komen....

Sluiten