Peuter vs. Dreumes
Kinderen

Verschilt een dreumes veel van een peuter? (Jamie vs. Fenna)

Een dreumes (1-2 jaar) en een peuter (3-4) jaar, het is een wereld van verschil! En daarom leek het mij leuk om weer eens een vergelijking te maken tussen Jamie en Fenna. Natuurlijk is het jongen en meisje al een verschil, maar ook de smaak qua speelgoed, eten en favoriete bezigheden is erg leuk om te zien. Ik kwam de ‘Peuter Kleuter’ tag tegen op The Mommy Diaries en ik vul hem dus in als de ‘Dreumes Peuter’ variant.

1. Naam en leeftijd?
Fenna is een eigenwijze dreumes van 21 maanden oud & Jamie een bijdehante peuter van 3,5 jaar oud.

Jamie en Fenna

2. Wat is je favoriete eten?
Fenna is eigenlijk gek op bijna alles. Negen van de tien keer werkt ze gewoon naar binnen wat je haar voorschotelt. En dit kan variëren van pannenkoeken tot andijviestamppot. Jamie was ook zo, maar wordt helaas steeds kieskeuriger. Hij eet het liefst pannenkoeken, patat of pasta.
Het verschil tussen de dreumes en de peuter? In ons geval is Fenna een stuk minder kieskeurig!

Eten

3. Wat is je favoriete drinken?
Fenna drinkt hier meestal melk of diksap. Wat dat betreft geen voorkeur, want ze drinkt het allebei even graag. Jamie drinkt het bijna alles, als het maar geen water is. Dat is dus echt een ramp. Zijn favoriete drinken is dan toch wel sinas, tenminste hij noemt van alles sinas wat sinaasappelsmaak heeft!
Het verschil tussen de dreumes en de peuter? Fenna drinkt nog graag melk, Jamie kiest liever iets anders.

4. Wat is je favoriete tv programma?
Fenna geeft eigenlijk nog bar weinig om de televisie. Je hoort haar eigenlijk alleen als ze dieren op televisie ziet, ze is namelijk helemaal gek van dieren. Ze roept continu ‘Aap’ al bedoelt ze daar een schaap mee. Jamie die kijkt eigenlijk liever op Netflix of Youtube dan op televisie, maar als hij televisie kijkt dan is het vaak Blaze, Paw Patrol, Peppa Big of Dora.
Het verschil tussen de dreumes en de peuter? Fenna geeft nog vrij weinig om de televisie, Jamie kan zich daar prima mee vermaken.

5. Wat is jouw favoriete boek?
Fenna loopt sinds kort rond met een boekje van de Action. Polly pony, een boekje met slecht een paar bladzijdes maar met dieren. Ze komt met regelmaat even ‘voorlezen’ oftewel haar boekje laten zien. Jamie heeft echt een hele berg met boeken naast zijn bed en kiest ontzettend vaak een boek over de dierentuin of het boek van de Ikea: Veiligheid in en om het huis.
Het verschil tussen de dreumes en de peuter? Fenna kijkt graag plaatjes, Jamie wil meer dan alleen plaatjes kijken.

6. Wat is je favoriete speelgoed?
Fenna loopt vaak met haar knuffels, haar pop of speelt in het Ikea keukentje. Jamie is druk met PlayMobil, Lego en zijn Nerff pistooltjes.
Het verschil tussen de dreumes en de peuter? Fenna houdt nog van eenvoud, Jamie speelt zelf hele verhalen/rollenspellen.

7. Wat maakt hem boos/verdrietig?
Fenna wordt boos als haar broer iets afpakt of als haar broer verdrietig is. Jamie wordt boos als iets niet naar zijn zin is, het woord ‘Nee’ lijkt hier af en toe wel het startschot voor een huil en schreeuwpartij.
Het verschil tussen de dreumes en de peuter? Fenna reageert op de gevoelens van iemand anders, Jamie wordt boos als iets niet gaat zoals hij het wil.

8. Hoe noemen ze je ouders/schoonouders?
Fenna noemt ze allemaal opa en oma. Jamie noemt ze oma Lina (Linda) en oma Tudy (Trudy) en beide opa’s hebben als roepnaam Ron, al spreekt Jamie dat dus uit als opa Lon.
Het verschil tussen de dreumes en de peuter? Fenna spreekt nog niet met meerdere woorden, Jamie kan dit wel maar heeft nog moeite met bepaalde letters.

9. Welk items zijn belangrijk voor je?
Fenna heeft een aantal favoriete knuffels: tijger, konijn en schaap (aap). Deze moeten altijd mee naar bed ook en weer mee uit bed. Jamie heeft hetzelfde maar dan met één enkele knuffel: konijn. Deze nemen ze altijd overal mee naartoe!
Het verschil tussen de dreumes en de peuter? Geen verschil, allebei gek op knuffels.

10. Favoriete activiteit?
Fenna vindt vooral alles met dieren heel leuk. Eendjes voeren of een bezoek aan de dierentuin vindt ze fantastisch. Jamie is gek op speeltuinen en dan het liefst het krijspaleis.
Het verschil tussen de dreumes en de peuter? Fenna kijkt graag naar dieren, terwijl Jamie het liefst zelf ondernemend is.

Dierentuin

11. Bedtijd?
Beide gaan rond 19 uur naar bed!
Het verschil tussen de dreumes en de peuter? Geen verschil, 19 uur is bedtijd.

12. Waardoor gaan ze gek doen?
Fenna doet gek zodra haar broer gekke streken uithaalt. Jamie doet gek als hij zich wil uitsloven voor bijvoorbeeld opa en oma’s of ander bezoek.
Het verschil tussen de dreumes en de peuter? Fenna is een kleine copycat en Jamie een uitslover.

13. Wat maakt ze geweldig?
Fenna en Jamie hebben allebei een ander karakter, soms met achter het behang plak momenten maar op andere momenten ook echt hartverwarmende momenten. Dat maakt ze echt geweldig. Ongetwijfeld kan elke moeder dit wel beamen, het is niet in woorden uit te drukken hoe geweldig kinderen zijn!

Vinden jullie dat er veel verschil zit tussen een dreumes en een peuter?

Dit artikel heeft 7 reacties

 1. Simpel, met een snufje liefde

  Ja ik vind dat wel. Ik heb de leeftijden natuurlijk elke keer hetzelfde gehad maar kon toch met mijn omgeving een beetje vergelijken.

 2. demallemolenmoeder

  Ik denk zeker dat er verschillen zijn. Toch als ik mijn dochter, een dreumes vergelijk met wat jij schrijft over Fenna dan is dat al verschillend. Mijn dochter is gek op televisie kijken of eigenlijk Het Zandkasteel, Julia stopt alles in haar mond maar met avondeten is ze nu erg kieskeurig en Julia is niet meer zo van het speelgoed maar meer van activiteiten en doen.. Grappig om te lezen, leuk artikel!
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Dé discussie; Telefoons en bierMy Profile

 3. Wilmaaa

  Hier geen ervaring,maar ik geloof het helemaal. Leuk om te lezen 🙂

 4. Nicole

  Leuk om te lezen! Ze ontwikkelen zich ook zo snel die kleintjes!

 5. Charlotte

  Wat heb je er een leuke invulling aan gegeven! Leuk om zo de verschillen op een rijtje te zien.

 6. Rosie - Lifebyrosie.nl

  Nou het lijkt me dat er zeker verschillen zijn ;-)! Leuk om te lezen al die ontwikkeling. Vind het ook zo gaaf om te zien hoe mijn eigen baby (bijna 6 maanden) zich ontwikkelt!

 7. Nicole

  Ik kan er nog niet goed over oordelen aangezien ik alleen een peuter heb nu en alleen met haarzelf kan vergelijken. Vind dit wel een leuke manier van een tag! Hoop ooit ook een peuter en dreumes te hebben die ik kan vergelijken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Hoeveel zakgeld geef je een kind?

Afgelopen weekend zat ik in de auto en hoorde ik een radiocommercial over 'De week van het geld'. Het heeft mij...

Sluiten