Werkende moeder
Persoonlijk

5x waarom ik een werkende moeder ben

Voor de één een dilemma, voor de ander eigenlijk niet eens een vraag. Blijf je werken wanneer je kinderen krijgt of blijf je een thuisblijfmama? Al eerder schreef ik een artikel over het combineren van het moederschap met een baan. Hier combineren wij het dus en het heeft zo zijn redenen waarom ik een werkende moeder ben.

Het financiële plaatje

Ben jij ook een werkende moeder? Dan is dit waarschijnlijk wel herkenbaar, hier speelt namelijk het financiële aspect toch een belangrijke rol. Was het vroeger eigenlijk nog normaal om thuis te blijven als moeder, tegenwoordig ligt dat in veel gevallen wel anders. Zo ook hier, van één inkomen kunnen wij de vaste lasten niet betalen dus werk ik parttime en manlief werkt fulltime. In 2013 deed overigens 54% van de partners met minderjarige kinderen dit ook. (Bron: Nederlands Jeugdinstituut)

Maar naast het financiële aspect zijn er nog een aantal redenen waarom ik als moeder toch graag werk:

Even wat anders

Het klinkt nu misschien alsof ik het verschrikkelijk vind om moeder te zijn en dat is absoluut niet het geval! Maar het is af en toe wel even lekker om niet de hele dag met poetsdoekjes, schone luiers door het huis te rennen al struikelend over al het speelgoed. Even bezig zijn met iets totaal anders zorgt ervoor dat ik daarna des te meer energie heb om weer voor de kinderen te zorgen!

Ik haal voldoening uit het feit dat ik een werkende moeder ben

Op dit moment heb ik een ontzettend leuke baan, een baan die precies aansluit bij de opleiding die ik heb gevolgd. Ik leer nog dagelijks bij en het is gewoon heel leuk. Zo heb ik ook niet het gevoel dat ik voor niks naar school ben geweest!

Mijn werk is in parttime uren te doen

Het werk dat ik doe is gelukkig wel in parttime uren te doen. Iets wat ik altijd heb geroepen  ‘Ik ben niet gemaakt om 40 uur per week te werken.’ en daarnaast heb ik ook altijd geroepen ‘Wij gaan onze kinderen niet fulltime naar de opvang brengen.’. Dus een baan waarbij ik parttime uren kon gaan werken was wel een vereiste. Was dit niet gelukt dan hadden we de rollen omgedraaid, dan was manlief meer thuis geweest.

Opa’s en oma’s zijn favoriet

Dat ik werk betekent natuurlijk dat de kinderen niet thuis zijn. Zo zijn ze voor een gedeelte van de dagen bij een gastouder of op de peuterschool, maar daarnaast ook bij de opa’s en oma’s. De kinderen hebben het daar enorm naar hun zin en ook de opa’s en oma’s hebben de grootste schik met de kinderen. Wetend dat ik ze op een veilige en gezellige plek achterlaat maakt het fijner om de auto in te stappen richting kantoor.

Hoe is de verdeling bij jullie? Ben je een werkende moeder of ben je een thuisblijfpapa of -mama?

Dit artikel heeft 12 reacties

 1. simpel, met een snufje liefde

  Ik ben een thuisblijf mama. Ik ben daar blij mee, met mijn mans werk is werken best lastig te combineren. Daarbij had onze tweeling veel zorg nodig en financieel kost de opvang te veel.

 2. Shannon Sheila

  Wat fijn dat je zo tevreden bent met je werk en dat het heel goed bij je opleiding aansluit. Dat is tegenwoordig niet zo vanzelfsprekend. Opa en oma zijn hier trouwens ook favoriete oppas.

 3. Charlotte

  Ik werk 2 dagen en dat vind ik prima zo. Al moet ik bekennen dat ik ook best volledig thuis zou kunnen/willen zijn. Met ons eigen bedrijf heb je altijd wel iets om handen…

 4. Nicole

  Ik ben een thuisblijfmoeder maar niet omdat ik daarvoor kies. Dat is nu de situatie ivm ziektewet maar we kunnen het ons niet veroorloven dat ik thuis blijf sowieso. En ik heb gemerkt dat ik dat ook niet zou willen. Of ik moet thuiswerken.. Dan wel.

 5. Nicole

  Ik werk 32 uur. Omdat het financieel moet, maar ook vooral omdat ik het met zoveel plezier doe.

 6. Desiree

  Mijn vriend en ik werken allebei 32 uur per week. Hij is op de woensdag vrij en ik op vrijdag. Ik ben zzper en kan mijn uren flexibel indelen zodat we minimale oppas nodig hebben. Onze zoon gaat al naar de basisschool en heeft een continurooster. We willen nu graag een tweede kindje. Dan zal de situatie denk ik wel iets veranderen qua uren.

 7. Merel

  Wat grappig, ik heb vanmorgen een blog gepost over hoe wij het redden op één salaris met tips.

  Kan me dat ook voorstellen dat je het af en toe heerlijk vindt om te werken. Ben van mening dat je ook als thuisblijvende moeder niet stil hoeft te zitten, al is het maar om jezelf te ontwikkelen.
  Merel onlangs geplaatst…9x hoe kun je rondkomen van één salaris?My Profile

 8. Wilmaaa

  Ik ben thuisblijfmoeder, maar dit komt door mijn gezondheid. Waarschijnlijk had ik anders wel gewerkt, om alle punten die je benoemt 😉

 9. Ilse van Kreanimo

  Ik werk bewust halftijds.
  Mijn man is erg vaak in het buitenland en met drie kleine kids zou ik mezelf voorbij lopen als ik full-time ging.
  Maar ik ben wel erg blij dat ik ga werken!

 10. Marguerita

  Herkenbaar stuk 🙂 al zijn wij helaas volledig afhankelijk van kinderopvang op de dagen dat ik werk.

 11. Nathalie

  Herkenbaar, ik denk dat ik echt een leukere en betere moeder ben juist doordat ik werk. Zelf werk ik 24 uur en mijn man 40, onze kinderen gaan al naar school en hebben een continurooster. Daardoor zijn ze alleen op dinsdag en donderdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur bij opa en oma (hier ook favoriet!).

  Financieel gezien hebben we het ook gewoon nodig, zonder mijn salaris zouden we het echt niet redden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Persoonlijk
Met de billen bloot #3 – Wat je nog niet over mij wist!

Persoonlijk vind ik het vaak wel leuk om wat meer te weten te komen achter de eigenaar van een blog,...

Sluiten