Gastouder
Kinderen

Waarom wij voor een gastouder kozen!

Vandaag is het de dag van de gastouder en dat leek mij wel een leuke dag om de gastouderopvang eens te bespreken! Jamie en Fenna gaan beide naar onze gastouder, Fenna twee dagen in de week en Jamie één dag in de week. Eigenlijk al tijdens de zwangerschap van Jamie begonnen wij hierover na te denken. Gaat Jamie straks naar een kinderdagverblijf of gaan we op zoek naar een gastouder?

Wij gingen af op ons gevoel, allebei zagen wij meer in een gastouder. Dit had naar ons idee diverse voordelen, waaronder het vertrouwde. Jamie zou niet te maken krijgen met verschillende begeleiders maar gewoon vertrouwd raken met één persoon. Daarnaast is gastouderopvang over het algemeen vrij flexibel, je hebt niet te maken met het afnemen van hele dagen opvang zoals bij een kinderdagverblijft, maar je regelt ook makkelijker een bepaald aantal uur. Daarnaast is gastouderopvang over het algemeen voordeliger. Hoewel dit natuurlijk een bijzaak was, is het natuurlijk in de portemonnee wel erg leuk! Anyway, we gingen op zoek naar een gastouder!

Via kennissen kwamen we in aanraking met een gastouderbureau, zij zochten contact met ons en kwamen langs om onze wensen qua gastouder te bespreken. Hierbij kwamen o.a. onderwerpen aan het bod met betrekking tot geloof, huisdieren, geslacht, leeftijd en ga maar door. Naar aanleiding van het gesprek kregen wij een drietal gastouders voorgeschoteld die volgens het bureau aan onze wensen zouden voldoen. Wij bezochten twee gastouders voor een kort gesprek, een gesprek waarbij je de gastouder leert kennen maar meteen even rondkijkt in de omgeving waar je kindje terecht komt. Na het tweede gesprek gingen we eigenlijk met een heel goed gevoel naar huis! Dit ging hem worden.

In middels komen dus zowel Jamie als Fenna bij onze gastouder, ze hebben het daar enorm naar hun zin. Het is een groot huis waar de kinderen fijn kunnen spelen, in de zomer zelfs lekker in de tuin op de schommel, glijbaan, trampoline en ga maar door. Heerlijk huiselijk, net zoals bij ons thuis. Naast Jamie en Fenna komen er ook nog diverse andere kinderen waar zij mee kunnen spelen, dit was overigens ook wel wat wij belangrijk vonden, goed voor de sociale omgang! Tekening voor de gastouder

Inmiddels komt Jamie al bijna 3 jaar bij onze gastouder en Fenna al bijna een jaar. Je bouwt toch een bijzondere band op, het is tenslotte iemand waar je je kinderen aan toe vertrouwd! Dus bij deze wil ik onze gastouder in ieder geval alvast bedanken voor de afgelopen jaar! En wij kijken uit naar de jaren die nog gaan komen!

Wat overigens ook nog fijn is om te weten zijn een aantal andere belangrijke voordelen van een gastouder. Gastouders hebben allemaal een gerichte opleiding gevolgd, een EHBO-certificaat voor kinderen en een bewijs van goed gedrag. Ook worden zij met regelmaat bijgeschoold en moet hun huis aan diverse eisen voldoen om een veilig huis te garanderen. Dit wordt allemaal gecontroleerd door het gastouderbureau waarbij zij aangesloten zitten, maar daarnaast ook door de GGD. Pas na goedkeuring van de GGD kan een gastouder zich laten registreren in het Landelijk Register Kinderopvang. Mocht je gastouder verhinderd zijn dan zoekt het gastouderbureau een vervangende gastouder. En dan toch nog een keer het puntje, de kosten, neemt je gastouder vakantie of is hij/zij ziek dan hoef je hier ook niet voor te betalen. En natuurlijk niet onbelangrijk, je kan kinderopvangtoeslag aanvragen!

Gaan jullie kinder naar een gastouder of naar het kinderdagverblijf?

Dit artikel heeft 11 reacties

 1. Nicole

  Wij hebben ook een gastouder! Omdat we iemand nodig hadden die extreem flexibel is (wij werken allebei onregelmatig) en we ook uit financieel oogpunt. Inmiddels hebben we echt de allerleukste en liefste gastouder gevonden die er is! Ze stuurt de hele dag leuke foto’s van Spencer en is echt heel lief voor hem.

 2. Kinderopvang Ukkepuk Zwolle

  Heel mooi artikel Channa, en dank je wel dat wij het juist op deze dag De Dag van de Gastouders mogen gebruiken op onze facebookgroep en het ook mogen delen op onze zakelijke programma’s. Heel erg bedankt namens riuim 35000 geregistreerde collega’s voor de positieve reklame voor ons mooie beroep..

 3. Bregje

  Wat fijn dat jullie gastouder zo goed bevalt! Wij hebben gekozen voor kinderopvang en dat bevalt ook heel erg goed. Het is fijn om je kindje(s) ergens achter te laten waar je vertrouwen in hebt en waarvan je weet dat ze het er naar hun zin hebben 🙂

 4. Eva - Mrs. Anchelon

  Mijn dochter gaat niet naar de opvang (sinds ze 3 is wel 3 ochtenden naar de ‘voorschool’), maar als ik opvang nodig had gehad, was mijn voorkeur ook zeer zeker uitgegaan naar een gastouder!

 5. Pingback: Flashback Monday #12 - Top 5 - SoMama

 6. Pingback: Moeder zijn en werken, is het te combineren? – SoMama

 7. Pingback: Wanneer je kind achterlaten op de opvang niet meer zo simpel is! - SoMama

 8. Pingback: Op zoek naar een nieuwe gastouder. Help! - SoMama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Kinderboeken: Jamie’s favorieten!

Sinds vorige week maandag schrijf ik ook artikelen voor Kinddeals! Onderstaand artikel is daar al verschenen op hun website, maar dat hebben...

Sluiten