KinderenVrije tijd

Wanneer mag je kinderen vervoeren op een brommer of snorfiets?

‘Mama, ik wel bij papa op zijn brommer!’, iets wat ik hier de laatste tijd steeds vaker voorbij hoor komen. En natuurlijk begrijp ik het ook wel. Papa is een voorbeeld en papa doet stoere dingen, want welke jongen wil nou niet op een scooter rijden. Maar goed, Jamie is natuurlijk pas 3,5 jaar oud dus achter op een brommer is natuurlijk nog geen optie. Toch vroeg ik mij wel af, wat nou precies de regels zijn als het gaat om kinderen en het meerijden op een brommer, snorfiets of gewone fiets!

Hoe vervoer je kinderen  veilig  op een snorfiets of gewone fiets?

Laten we beginnen bij een gewone fiets. Vanaf het moment dat een baby 9 maanden oud is mag deze op een fiets worden vervoerd. Kinderen jonger dan 8 jaar moeten op een fiets altijd een veilige zitplaats hebben, die voldoende steun biedt aan rug, handen en voeten. Zelf ben ik van mening  dat de kracht van een baby ook van belang is, zo namen wij Jamie en Fenna mee op de fiets op het moment dat zij zelfstandig konden zitten, want de meeste fietsstoeltjes bieden onvoldoende steun aan het nekje van een baby. Maar op de fiets is het dus een kwestie van een veilige zitplaats. Voor een snorfiets is het niet anders, wanneer er een veilig zitplaats kan worden gecreëerd dan mogen kinderen worden vervoerd. Op een snorfiets hoeven zij zelfs geen helm te dragen.

Hoe vervoer je kinderen  veilig  op een brommer of scooter?

Als we gaan kijken naar brommer of scooter, dan zijn kinderen die achterop zitten niet alleen verplicht om een veilige zitplaats te hebben, maar ze zijn ook verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Deze helm moet voldoen aan de Europese ECE-norm. Dit is een keurmerk dat bestaat uit een rondje waarin de letter E staat. Het getal achter de letter E geeft aan in welk land de helm is goedgekeurd en dus gedragen mag worden. In Nederland staat de E4 voor een goedgekeurde helm, dit logo vindt je vaak aan de binnenkant van een helm, op de kinband of op een label. (Bron: rijksoverheid.nl)

Waar vind je een goedgekeurde kinderhelm?

Mocht je een kind op een brommer willen vervoeren dan ben je natuurlijk vast ook benieuwd waar je deze kinderhelmen kunt aanschaffen? Hiervoor kan je bijvoorbeeld terecht bij Helmonline.nl, naast de jethelm van Helmonline vind je er ook helmen voor kinderen! Wat dacht je bijvoorbeeld van de onderstaande helmen:
Kinderhelmen

Je vindt de helmen er al vanaf maat XXXS t/m maat XS. Je kunt kinderen vanaf jongs af aan dus veilig vervoeren, door een goedgekeurde helm aan te schaffen. Jamie zat bij het schrijven van dit artikel mee te kijken en wilde meteen weten of hij zo’n helm mocht hebben. Dus ik voorzie ook geen problemen bij kinderen, ze vinden ze volgens mij hartstikke gaaf.

brommer

Let op: Jamie draagt op de foto’s de helm van zijn vader, voldoet aan de ECE-norm, maar is uiteraard niet geschikt voor kinderen!

Wij hebben op dit moment alleen een simpele fietshelm in huis, die niet geschikt is voor op een brommer of scooter. Hebben jullie wel eens kinderen vervoerd op een brommer of scooter? Of zijn jullie dat van plan?

 

Samenwerking

Dit artikel heeft 6 reacties

 1. demallemolenmoeder

  Nee. Julia is ook nog té klein. Ik zou het ook niet zo snel doen. Voelt voor mij toch wat minder veilig.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Als IK mocht kiezen..My Profile

 2. Charlotte

  Hihi heerlijke foto’s! Maikel heeft zijn motor verkocht dus hier geen ritjes achterop. En dat vind ik eigenlijk helemaal niet zo erg want ik vind het maar eng…

 3. MamaOnderneemt

  Ik heb geen brommer of scooter. Maar als ik die wel zou hebben zou ik denk ik niet mijn kind achterop vervoeren. Ik vind dat je als volwassene al zo kwetsbaar bent op een brommer of scooter laat staan zo’n kleintje.

 4. Staal

  Tja ik ken het probleem in nederland regeltjes land . Heb zelf op scooter gereden met voorop een nichtje van 6jaar oud en tussen mijn vrouwtje in nog een neefje van 5 jaar oud .Maar dat was in vietnam meer verkeers chaos dan hier in nederland. Een veiligheids helm is wel verplicht waar wat als je een baby hebt en je rijdt rond in een zit bag voorop gemonteerd aan jouw lichaam mag dat? Laat mij weten want de wet geving niet duidelijk hierin.

 5. Esther

  Mijn zoontje zit vanaf zijn 2e jaar achterop de snorscooter. Tot 6 jaar met tuigje daarna los. Hij is pas 7 geworden, en zit sinds 2 weken los achterop met een lengte van bijna 1.35cm. Door zijn lange benen kregen we steeds minder ruimte om te zitten. Ik vind het ideaal om zo te rijden. We hebben heel wat km’s gereden. Wel altijd met helm. Al zijn rijswaterstaat en de anwb daar verschillend over. Mijn zoontje viel bijna altijd in slaap waardoor het tuigje fijn was. Maar handig is het niet als je valt. Officieel mag je kind ook niet vast zeiden ze mij in verschillende scooterzaken. Omdat als je valt je kind onder de scooter terecht komt. Zonder tuigje rollen ze eruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen, Vrije tijd
Help?! Ons kind gaat bijna naar de basisschool!

Oké, heel eerlijk. Jamie gaat pas volgend schooljaar, in augustus dus. Toch werden we woensdag wel weer even met de...

Sluiten