Zwanger
KinderenPersoonlijk

Wat je niet zegt over het lichaam van een zwangere vrouw!

Zwanger zijn, de bevalling en het worden van een moeder, dit is hier absoluut de grootste verandering in mijn leven geweest. Wanneer je zwanger wordt, leen je eigenlijk je lichaam uit aan iemand anders. Niet voor even, maar vaak wel 9 maanden lang! En geef je borstvoeding, dan zelfs langer. In ieder geval, het lichaam verandert. De buik groeit, borsten groeien en ook andere lichaamsdelen kunnen veranderen, denk maar aan bijvoorbeeld striae!

Afgelopen week luisterde ik naar een gesprek op de radio. Hierbij kwam naar voren dat veel vrouwen tijdens en na hun zwangerschap zich schamen voor hun lichaam, maar vooral ook heel onzeker zijn. Na twee zwangerschappen kan ik dat grotendeels beamen. Je lichaam verandert en keert in veel gevallen niet meer terug in de oude staat. De conclusie was hierbij: ‘Je moet jezelf hier niet zo druk om maken!’. Helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Toen tijdens mijn eerste zwangerschap mijn buik begon te groeien, was ik trots. Absoluut heel bijzonder en echt een teken dat mijn zwangerschap echt was. Ook in mijn omgeving viel dit natuurlijk op. Vanaf dat moment kreeg ik ook regelmatig diverse opmerkingen. Het was vaak onderwerp van gesprek, over het algemeen gewoon van positieve aard: ‘Wat groeit je buik mooi!’ en ‘Je sprankelt als je over je zwangerschap praat.’. En met dat eerste was ik het ook absoluut eens hoor, mijn buik was voor de verandering eens mooi strak!

Zwanger

Helaas waren niet alle opmerkingen even vriendelijk. De opmerkingen waren over het algemeen echt niet bedoelt om mij een naar gevoel te geven, maar als zwangere vrouw zijnde kwam dat soms wel zo over. Dat is iets met hormonen, denk dat ik daar wel alles mee gezegd heb!

Wat je dus niet over het lichaam van zwangere vrouwen zegt!
Laten we voorop stellen dat het lichaam van een vrouw gewoon beter niet ter discussie gesteld kan worden, maar het vragen of iemand een tweeling draagt? Nee, niet doen! En als iemand ook daadwerkelijk antwoord met nee antwoord, ga dan niet door met de opmerkingen ‘Oh, dan is het vast een grote baby!’. Zwangere vrouwen willen niet horen hoe groot een kind is, mocht je het niet weten ze moeten het er ook nog uit zien te persen! Woorden als groot, breed, bol en flink willen (zwangere) vrouwen echt niet horen. En maak al helemaal geen combinatie met één van die worden en ‘Je buik is echt…’.

Doe het overigens ook niet andersom. Maak geen opmerkingen als ‘Oh, je hebt nog een klein buikje, aangezien je al 30 weken zwanger bent.’, ook dit willen vrouwen helemaal niet horen. Dat kan iemand namelijk erg onzeker maar vooral ook bezorgd maken, want groeit de kleine dan wel goed? Een vrij onschuldige opmerking kan ongerustheid en stress veroorzaken.

Zwangere vrouwen vragen ook niet om al die opmerkingen. Een zwangerschap op zich brengt al genoeg met zich mee. Ga overigens ook niet uit jezelf over je eigen horror bevalling praten, doe dit alleen als er naar gevraagd wordt. Vertel een zwangere vrouw ook vooral niet dat ze nu maar veel moet slapen, omdat dat niet meer lukt als de baby er is. Geloof mij maar, proberen te slapen doen ze maar al te graag, al is het enkel om zo wat energie te hebben overdag. Oh en maak ook vooral geen opmerkingen zoals ‘Ja, met kinderen is je leven echt voorbij.’. Kom op zeg! Oh en als allerlaatste, ga niet ongevraagd aan haar buik zitten, dat is ook echt verschrikkelijk irritant. Als een vrouw niet zwanger is doe je dat toch ook niet?

Wat je dus wel tegen een zwangere vrouw zegt!
Wil je iets over de zwangerschap zeggen houdt het dan bij ‘Je ziet er goed uit!’ of ‘Gefeliciteerd’. Vertel haar hoe geweldig het ouderschap is of zeg maar gewoon lekker niks!

Wat vonden jullie de verschrikkelijkste opmerking tijdens jullie zwangerschap?

Dit artikel heeft 14 reacties

 1. Kelly

  Oh ja heel herkenbaar.. De ‘ergste’ die ik tot nu toe naar me hoofd geslingerd heb gekregen was toen ik in de begin periode dus standaard na alles wat ik at naar de wc moest rennen om over te geven op het werk en dat toen een andere vrouw haar flesjes stond af te spoelen mij vroeg:’Heb je er erg veel last van?’ Waarop ik ‘Ja’ antwoordde en vervolgens vervolgde zij met ‘Wacht maar tot ze er is dan kun je niet meer slapen en wenste je dat het alleen bij overgeven bleef’. Excuse me?!
  Kelly onlangs geplaatst…‘Geboortepakje + sneak peek in Mini’s kast’My Profile

 2. Annika

  “Weet je al wat het word?”
  Vooral met de tweede erg vaak die vraag gehad zo irritant. En dan staan ze je nog aan te staren als je zegt dat je denkt dat het een baby word. Want ja als he al een jongen hebt moet je wel als tweede een meisje willen lijkt het wel. Terwijl de gezondheid van je baby het belangrijkste is, en met gezondheid bedoel ik dan echt de hartkamers, organen en hoofdje sommige mensen zien een extra chromosoom al als ongezond!

 3. Angela - Mama met passie

  Ja, ja en nog eens ja. Ik ben het helemaal met je eens! Mijn buik vonden ze ook niet groot en mijn kindje was inderdaad kleiner dan gemiddeld en dat was heel spannend met de groeiachterstand en alle afspraken in het ziekenhuis e.d. Niet leuk als dat dan ook nog tegen je gezegd wordt…

 4. demallemolenmoeder

  Heel erg herkenbaar. En dan sta je ook nog stijf van de hormonen. Of nou ja ik dan. Ik ben 20 kilo aangekomen en had een enorme toeter. Mensen die dan zeiden; ,,Goh, je was zo slank, krijg je een tweeling of je moet zeker bijna bevallen.” Gelukkig zat ik op een enorme roze wolk.

 5. Charlotte

  Bij mij zei iedereen inderdaad dat mijn buik zo groot was bijvoorbeeld “weet je zeker dat het er geen twee zijn?” en bij 30 weken “weet je zeker dat je niet al 40 weken zwanger bent”. Begrijpelijk want mijn buik was ook enorm maar na de zoveelste opmerking toch wel irritant!

 6. Merel

  Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben waar ze aan vroegen of het er geen twee waren.

  Wat ik ook vervelend vond waren ongevraagde bevallingsverhalen inclusief pomp, spoedkeizersnee of totaalruptuur.

 7. Leonie van Mil

  Ja allemaal opmerkingen die ik ook krijg! Vooral het projecteren van hun eigen ouderschap op mijn beginnend ouderschap vind ik heel erg vervelend. Mijn leven is straks niet over. Ik krijg een aanvulling op mijn leven! Dat andere er voor kiezen liever thuis te blijven i.p.v ook af en toe iets leuks te gaan doen, is hun probleem. En waar ik straks voor kies, mogen ze lekker aan mij overlaten!

 8. Rosie

  Hahaha zo cliche maar zo herkenbaar. Hoe vaak mij wel niet gevraagd is of ik geen tweeling kreeg. Mensen vragen dat ook echt alsof dat doodnormaal is om te vragen. En dan inderdaad daarna zeggen; oh dan is het vast een hele grote baby! En als ik dan zei: ‘ja dat klopt daarom sta ik ook onder controle op het ziekenhuis’ dropen ze vaak wel af. Hoepel op zeg, mijn zwangerschap was al zwaar genoeg zonder dat gezeik!!

  BLEH! 😉 Word er nu weer boos om haha

 9. Liess

  Wat ik tot nu toe kwetsend vond js dat ik echt heel trots op m’n buik ben, en met 25 weken 2 x de vraag kreeg “oh ven je zwanger”… want schijnbaar heeft elke vrouw met overgewicht een enorme toeter….

 10. Liess

  En die ” zijn het er 2″ vragen worden ook erg cliché idd

 11. Nathalie

  Flink cliche, maar als zwangere komt alles ook wat harder binnen… althans bij mij was dat zo!

  Mensen die inderdaad alleen maar doorzeurde over de hoeveelheid kinderen in mijn buik, vooral bij de eerste. Ik had nogal veel vruchtwater en had een flinke buik, dat gaf altijd aanleiding tot discussies.

  Wat ook behoorlijk irritant was bij beide zwangerschappen is dat mensen rotopmerkingen maakte als ‘zwangerschap is geen ziekte’ nee, dat klopt. Maar ik was helaas beide zwangerschappen behoorlijk ziek (ernstige diabetes en vergiftiging/hellp).

  Sommige mensen….

 12. Margriet

  Ik ben 16 weken zwanger, dus je ziet het nog niet zo heel goed. Dus kreeg ik pas de opmerking: “Goh jij bent dik aan het worden.” Fijn dank je wel.
  Toen ik dan pas een jurkje droeg waarin je het beginnende buikje wel kon zien, kreeg ik meteen een hand op mijn buik… dat is echt te intiem. Ik weet alleen nog niet zo goed hoe ik dat moet zeggen zonder de ander te kwetsen, ze bedoelen het goed.

 13. Nathalie

  Jammer dat het geen meisje is hè. Toen we al zwanger wisten dat we ons tweede zoon verwachten..

 14. Nora

  Heel herkenbaar. Zwanger zijn is het moment waar ik vrouwen altijd juist het mooiste eruit vind zien. Het is zo speciaal. Ik had ook een enorme buik tijdens mijn zwangerschap. Helaas ook veel striae aan overgehouden en ook de nodige opmerkingen gehad. Ik was eigenlijk op zoek naar meer informatie over behandelingen om de littekens te verminderen. Toen kwam ik terecht op dit artikel :-). Ik weet dat ik mijn lijf moet accepteren zoals het is, maar aan de andere kant ben ik toch benieuwd of iemand goede ervaringen hiermee heeft. De littekens zijn bij mij namelijk zo rood. Ik kijk er echt niet meer naar uit om in de zomer met een bikini rond te lopen.

  Ben benieuwd of iemand misschien zijn ervaring kan delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen, Persoonlijk
6x de meeste bijzondere poppenhuizen

Fenna is alweer bijna 21 maanden en langzaam begon het tot mij door te dringen dat ook haar tweede verjaardag...

Sluiten