Waterpokken
Kinderen

Waterpokken: wat je moet weten

Je komt tot de ontdekking dat je kind de waterpokken heeft. Een lichaam vol rode vlekjes en de eerste blaasjes zijn al zichtbaar. Dit is hoe 2018 bij ons in huis begon. Fenna stapte de woonkamer in en riep heel hard: ‘Mama, kijk nou wat ik heb!’ Wat een heerlijk begin van het jaar dacht ik nog. Fenna kon er in eerste instantie wel om lachen, maar toen het begon te jeuken was de lol er snel vanaf.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een bekende en zeer besmettelijke kinderziekte. Deze kinderziekte wordt veroorzaakt door een virus en bijna iedereen krijgt dit als kind. Vaak begint het met een verkoudheid en gehoest en al snel verschijnen er vlekjes en blaasjes die jeuken. De blaasjes drogen uiteindelijk op tot korstjes. De korstjes zullen na een dag of tien weer verdwijnen.

Zijn waterpokken besmettelijk?

Ja, absoluut. De waterpokken zijn heel besmettelijk. Helaas al twee dagen voordat de pokken zichtbaar worden, dus zelfs als je kinderen thuis houdt als ze de pokken net hebben, kunnen ze klasgenootjes al hebben aangestoken. Bij Fenna op de Peuterschool heerste al weken de waterpokken. Dat Fenna ze kreeg was dus geen grote verrassing. Jamie heeft de pokken al eens lichtjes gehad, dus hopelijk is hij inmiddels immuun en slaat hij deze ronde over.

Zijn waterpokken gevaarlijk?

Voor sommige mensen kunnen waterpokken gevaarlijk zijn. Een ernstige longontsteking kan het gevolg zijn, maar dit geldt enkel voor bepaalde risicogroepen. Zwangere vrouwen (en hun ongeboren kinderen), mensen met een verminderde afweer en kinderen die jonger zijn dan een week. Het is voor deze groepen raadzaam om de huisarts te contacteren wanneer zij in aanraking zijn gekomen met iemand met pokken.

Wat kan je doen tegen de waterpokken?

Naar de huisarts gaan heeft over het algemeen weinig zin, tenzij je tot een risicogroep behoort. De huisarts kan niks geven tegen de pokken zelf. Er zijn echter wel middeltjes tegen extreme jeuk. Maar over het algemeen kan je het af met wat simpele producten verkrijgbaar bij de supermarkt, drogisterij of apotheek.

Het havermoutbadje
De (goedkoopste) tip die je overal tegenkomt is het havermoutbadje. Zet een kindje in bad en gooi daar havermout bij in. Het wittige spul dat vrij komt helpt tegen de jeuk. Havermout in een washand stoppen en nat maken, helpt ook. Even deppen over de pokken en laten drogen.

Waterpokkenschuim
Een aantal jaar geleden, toen Jamie de waterpokken had, hebben we het havermoutbadje geprobeerd. Toen Fenna op nieuwjaarsdag de waterpokken kreeg, hadden we geen havermout in huis. De supermarkten waren gesloten dus werd het een ritje naar de dienstdoende apotheek waar we KidsClin CoolMousse hebben gehaald. Niet goedkoop, maar wat ons betreft wel veel makkelijker. In het flesje zit schuim dat je eenvoudig over de pokken kan smeren, zonder veel gedoe. Ideaal en het helpt goed.

Hebben jullie kinderen al de waterpokken gehad? En wat hielp bij jullie kinderen het beste?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Hoe vaak mogen jullie kinderen hun schoen zetten?

Sinterklaas is alweer bijna een week in het land. En alle ouders van jonge kinderen hebben de vraag waarschijnlijk al...

Sluiten