Wennen op de basisschool
Kinderen

Wennen op de basisschool: een brok in mijn keel!

Heb ik jullie al eens verteld dat ik nog niet zo goed ben in het loslaten van mijn kinderen? En dan bedoel ik loslaten in de zin van het achterlaten van de kinderen op de opvang, bij opa’s en oma’s of nog erger bij onbekenden. En dan denk je wellicht, wie laat zijn kinderen nou achter bij onbekenden? Nou, dat is precies wat ik deed toen Jamie voor het eerst naar de gastouder en de peuterspeelschool ging en dat vind ik nog steeds heel lastig! Wat dat je van wennen op de basisschool?

Wennen op de basisschool

Het zat eraan te komen, na de zomervakantie gaat Jamie naar de basisschool. Hieraan voorafgaand krijg je te maken met de zogenaamde wendagen. Vaak zijn dit een aantal ochtenden waarop de kinderen kennis mogen maken met de leerkrachten en klasgenoten. Hoe vaak en hoe dit gebeurt verschilt per school. Op de basisschool waar Jamie heen gaat worden diverse afspraken gemaakt en dat begon afgelopen dinsdag met de eerste afspraak.

Wat als je kind niet wilt wennen?

Dinsdagochtend maakte ik Jamie wakker en ik was vooral heel benieuwd hoe hij zou reageren. Al vanaf zijn tweede verjaardag zit hij op de peuterspeelschool, een lokaal in dezelfde basisschool als waar hij na de zomer heen gaat. Al vanaf zijn derde verjaardag roept hij dat hij naar de ‘grote’ school wil. Hij loopt immers elke maandag langs de kleuterklassen en dat ziet er natuurlijk veel stoerder uit. Dit was allemaal erg hoopvol, tot ik hem vertelde dat hij daadwerkelijk mocht gaan wennen. Het eerste wat hij riep was: ‘Ik ga niet naar binnen, die kinderen zijn allemaal eng!’. Een week lang hebben wij moeten aanhoren dat hij echt niet ging, zo ook toen ik hem dus afgelopen dinsdag wakker maakte. ‘Mama, ik ga echt niet!’.

Wennen op de basisschool - Broodtrommel
Dit werd tijdens het ontbijt dus nog even een opbeurend gesprek. Andere kinderen zijn natuurlijk niet eng, maar maak dat je 3-jarige peuter maar eens wijs. Om hem op zijn gemak te stellen nam hij zijn konijn mee zodat hij niet alleen hoefde, kreeg hij in plaats van een drinkfles dit keer een pakje chocomel. Toen oma Fenna kwam halen en Jamie nog heel veel plezier wenste ging het steeds een stukje beter.

Wennen op de basisschool - de school
Op naar school, het is slechts twee minuten lopen dus we spraken over koetjes en kalfjes en het woord school vermeed ik nog maar even. Eenmaal aangekomen werd Jamie meteen begroet door de juf. Ze wees hem de kapstok waar al een sticker met zijn naam was opgeplakt en dat vond Jamie toch wel heel speciaal. Broodtrommel in de bak en het lokaal in richting zijn stoel in de kring. Het ging eigenlijk vrij soepeltjes, maar Jamie verloof mij geen minuut uit het oog. En ik moest overal mee. Overrompeld zat hij een tijdje op zijn stoel alle andere kinderen te bekijken en langzaam aan ontstond er een pruillipje.

Wennen op de basisschool (7)

Ik besloot hem mee te nemen de bouwhoek in, zo was hij weer even afgeleid. Tot het moment kwam dat de ouders weg moesten. De juf nam Jamie op schoot, ik kreeg een knuffel en een kus en samen met konijn bleef Jamie achter. Hij keek niet meer op of om, hoefde niet te zwaaien en huilde niet! Fantastisch toch zou je denken?

Een brok in mijn keel

Wennen op de basisschool (6)

Toch vertrok ik met een brok in mijn keel. Mijn kleine lieve jongetje daar vol spanning en toch wel wat angst in bij de juf op schoot. De pruillipjes en discussies voorafgaand, voor mij had het niet gehoeven. Het liefst had ik hem vastgepakt, geknuffeld en verteld dat hij voor altijd bij mama mocht blijven. Niet naar school hoefde en zich nergens druk over hoefde te maken, maar helaas zo werkt het niet. Met een brok in mijn keel vertrok ik naar kantoor, waar ik de hele ochtend druk ben geweest met het loslaten. Wennen op de basisschool hoort er nou eenmaal bij.

Wennen op school is leuk!

Toen het bijna twaalf uur was kon ik niet wachten om richting school te gaan, want het wennen op de basisschool was gelukkig bijna voorbij. Samen met mijn moeder ging ik op pad, binnenkort gaat ook zij Jamie uit school halen, dus weten waar ze naar toe moet was wel handig. In ieder geval, aangekomen bij het schoolplein zag ik Jamie al staan. Hand in hand met de juffrouw, ze waren buiten wezen spelen en stonden op het punt om naar binnen te gaan. Toen Jamie ons zag staan wist hij niet hoe snel hij bij ons moest komen. De juf keek ook even heel verbijsterd toen Jamie er van door ging, haha. Maar Jamie zag mama en oma en had meteen de grootste verhalen. We stuurden hem nog even terug en niet veel later kwam hij met zijn tas en konijn weer naar buiten.

Hij had even moeten wennen aan de nieuwe situatie, maar vond het prachtig dat hij op het schoolplein mee mocht doen met de kleuters. Hij vond het ook leuk en zeker niet eng meer. De aankomende dagen volgen er nog meer wendagen, waarbij mama denk ik meer moet wennen dan Jamie, want die riep later die middag: ‘Wennen op school is leuk!’.

Hebben jullie ook nog steeds moeite met dit soort momenten? Wat vonden jullie van het wennen op de basisschool?

Dit artikel heeft 6 reacties

 1. Merel

  Lastig hè, dat loslaten? Vooral als je ze zo achter laat. Ineens moeten ze de grote wijde wereld in en kun je daar niet meer volledig bij zijn… Die wendagen zijn voor ouders net zo belangrijk geloof ik.

 2. Charlotte

  Ah wat fijn dat het zo goed is gegaan! En een dikke knuffel voor jou natuurlijk! Dat wennen geldt natuurlijk ook voor mama… 😉

 3. Nicole

  Oh is hij al zo groot? Gaat echt snel zeg! En wat is het toch een stoer mannetje.. Ik moet er zelf ook erg aan wennen inderdaad..

 4. Nathalie

  Hier gaan beide meiden graag naar school!
  De jongste al vanaf minuut één zonder problemen, de oudste hebben we echt wel een maand of twee verdrietig/teleurgesteld achtergelaten.

  Nu gaat dat allemaal meer als prima!

 5. Pingback: Week in foto's #20 - Barbecue, Camping & de Kermis - SoMama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Ik zag dit al eindigen in een drama…

We gaan hier minimaal twee keer per jaar naar de tandarts voor controle. Manlief komt er soms ongewenst iets meer,...

Sluiten