Buiten de schoolvakanties om op vakantie
Kinderen

Wij gingen buiten de schoolvakanties om op vakantie…

Afgelopen week hebben wij heerlijk genoten van onze vakantie, een vakantie buiten de schoolvakanties om. En dat terwijl we een schoolgaand kind hebben. Mag dat dan wel zou je wellicht denken? En het antwoord daarop is ja! Maar dit geldt absoluut niet voor iedereen. Mocht je van plan zijn om buiten de schoolvakanties om op vakantie te gaan dan is het heel verstandig om hierbij goed in de gaten te houden of je de Leerplichtwet niet overtreedt.

Mag je buiten de schoolvakanties wel op vakantie?

Ja, dat mag! Echter wel alleen wanneer de kinderen nog niet leerplichtig zijn. Met zijn vier jaar is Jamie nog niet leerplichtig, kinderen vanaf 5 jaar zijn leerplichtig en dienen zich te houden aan de Leerplichtwet. Wij besloten dus om nog één keer te genieten van een goedkopere en rustigere vakantie buiten de schoolvakanties om. Zo scheelt het qua kosten namelijk enorm als je de schoolvakanties kunt omzeilen, dus mocht je nog geen kinderen hebben, dan is het absoluut een aanrader om de schoolvakanties te omzeilen. Overigens is het dan vaak ook veel rustiger. Wij besloten een weekje naar Centerparcs te gaan, waarbij we niet alleen de schoolvakanties in Nederland omzeilde, maar ook die in België en Frankrijk.

De vrijstelling van de leerplicht voor kinderen van 5 jaar en ouder zit iets anders in elkaar. Dan komt er veel meer bij kijken als je buiten de schoolvakanties om op vakantie wil. Kan je bijvoorbeeld door je werk geen vrij krijgen in de schoolvakanties, dan mag je 1 keer er schooljaar een verzoek indienen voor verlof buiten de schoolvakantie.

Toestemming voor schoolverlof aanvragen

Het verlof buiten de vakanties om regelen is ook niet per direct geregeld. Dit moet namelijk uiterlijk 8 weken voordat je op vakantie gaat geregeld worden en in sommige gevallen is hier zelfs een werkgeversverklaring voor nodig. In principe beslist de schooldirecteur vervolgens of het verlof wordt goedgekeurd, gaat het om een vakantie van langer dan 10 dagen dan beslist de leerplichtambtenaar. En daarbij moet je kunnen aantonen dat je door je werk niet tijdens de schoolvakantie op vakantie kunt, mag de vakantie niet in de eerste twee weken na de zomervakantie vallen en mag het ook geen gezinsvakantie zijn die langer dan 10 schooldagen duurt.  Mocht je dus van plan zijn op vakantie te gaan buiten de schoolvakanties om, lees dan eerste alle informatie over de Leerplichtwet op de website van de Rijksoverheid.

Wat als ik maling heb aan de Leerplichtwet?

Mocht je de gok willen wagen en de Leerplichtwet willen omzeilen? Dan moet je rekening houden met een boete van 100 euro per kind per dag! De precieze strafvordering lees je hier. Wij gaan vanaf volgend jaar dus gewoon netjes in de schoolvakanties op vakantie, maar ik moet eerlijk zeggen het beviel maar al te goed deze laatste keer buiten de schoolvakanties om!

Zijn jullie wel eens buiten de schoolvakanties om op vakantie gegaan met schoolgaande kinderen?

 

Dit artikel heeft 8 reacties

 1. Nicole

  Ik heb nog geen schoolgaand kind maar aangezien we dit jaar door de zwangerschap/newborn niet op vakantie gaan wil ik volgend naar dus juist wel! En dan gaan we inderdaad ook buiten de vakanties om terwijl de (dan) kleuter wel al schoolgaand is. Maar nog niet leerplichtig!
  Nicole onlangs geplaatst…Thermen Bussloo | HAPPY BIRTHDAY winweekMy Profile

 2. Charlotte

  Ik ben zelf juf dus zelf aan de vakanties gebonden. Vind ik ook niet zo erg trouwens, is net wat je gewend bent. Fijn dat jullie zo hebben genoten!

  • SoMama

   Lijkt mij persoonlijk dan weer vervelend, maar wat je zegt inderdaad net wat je gewend bent.

 3. Nicole

  Gelukkig is Spencer pas twee en kunnen we wanneer we willen!
  Nicole onlangs geplaatst…Au! Borstvoeding geven met vasospasmenMy Profile

 4. Tineke

  Ik geef je ook groot gelijk! Vakanties in de schoolvakanties zijn hartstikke duur. Wij willen er zolang ons zoontje nog niet op school zit ook nog even flink van genieten.
  Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Het geheime leven van onze 4-jarige Jamie

Vanavond is het dan eindelijk zover. We krijgen een kijkje in het geheime leven van onze 4-jarige Jamie. Al een...

Sluiten