Jamie & Fenna
Kinderen

Word je makkelijker na de geboorte van de tweede?

Moeders met meerdere kinderen herkennen dit wellicht wel. Toen Jamie geboren werd wilde ik alles volgens ‘het boekje’ doen. Welk boekje denk je dan waarschijnlijk, nou heel eerlijk gezegd, dat weet ik ook niet! Toch voelt het alsof je alles perfect moet doen zoals het hoort, maar hoe het hoort dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Inmiddels ben ik al 18 maanden moeder van Fenna. Had ik hetzelfde gevoel ook bij Fenna of doe ik nu dingen heel anders? Ik kan jullie vertellen dat ik nu wel een stuk makkelijker ben. En dit heeft vooral te maken met de ervaring die ik heb opgedaan bij Jamie. Wanneer Jamie niet dronk, niet at of ziek begon te worden dan werd ik onzeker. Wat moet ik doen, doe ik het wel goed en ga maar door. Grotendeels was dit natuurlijk onwetendheid, het is immers allemaal nieuw. Nu is dit allemaal wel anders, ondanks dat ik altijd wel momenten heb dat ik onzeker ben, vertrouw ik veel meer op mijn gevoel en ervaring. Na de bevalling van Fenna werd ik makkelijker in de volgende zaken:

1. Stoppen met borstvoeding
Het geven van borstvoeding verliep bij Jamie niet helemaal zoals ik had gehoopt, vertrouwend op de deskundige heb ik dit drie maanden volgehouden. Toen ik begon met afbouwen werden Jamie en ik beide een stuk vrolijker. Na de geboorte van Fenna besloot ik dat ik borstvoeding ging geven, maar als het niet goed zou voelen zou ik stoppen, dus ik stopte al na drie weken.

2. Flesvoeding met warm kraanwater
Hoewel ik bij Jamie nog netjes al het water kookte voordat ik het gebruikte was dit bij Fenna na een tijdje wel anders. Als ik haast had maakte ik dit gewoon met heet water uit de kraan.

3. Slapen op een eigen kamer
Bij Jamie vond ik het echt een hele grote stap om Jamie op zijn eigen kamer te laten slapen. Hij sliep denk ik een maand of twee in de wieg naast ons bed, ik hoorde hem en dat was fijn. Toen hij naar zijn eigen kamer ging heb ik het daar best moeilijk mee gehad, maar het deed hem niks, hij vond alles best. Bij Fenna ging dit dus een stuk makkelijker!

4. Klimmen, klauteren en spelen
Jamie haalde ik het liefst overal vanaf toen het moment daar kwam dat hij de wereld ging ontdekken. Probeerde hij de bank op te klimmen dan haalde ik hem het liefste zo snel mogelijk weg, stel je voor dat hij zou vallen. Fenna wilde op den duur natuurlijk Jamie nadoen in van alles, ik liet haar gaan. Bleef uiteraard in de buurt, maar als zij wilde klimmen dan mocht ze dat. Zo was ze nog geen jaar toen ze al zelfstandig de trap op klom, nou geloof mij dat gebeurde niet bij Jamie 😉

5. Geen water maar diksap!
Ik wilde niet dat Jamie al heel vroeg limonade zou drinken. Nergens voor nodig toch? Water is ook prima. Nou, dat was wel even anders. Toen Jamie weigerde om te drinken, geen water, geen thee, alleen maar melk. Toen besloot ik toch om maar wat diksap in huis te halen. Ook bij Fenna ging water er niet in, dus hier stapte ik na diverse pogingen toch sneller over op diksap.

Jamie & Fenna

Zijn jullie makkelijker geworden na de geboorte van de tweede? Of verwacht je makkelijker te zijn?

Dit artikel heeft 7 reacties

 1. Charlotte

  Dat hoor je wel vaker ja! Wij hebben alleen Aukje dus ik kan er niet over meepraten 🙂

 2. Tineke

  Ik denk dat veel mensen makkelijker worden bij een tweede. Bij een eerste lijkt alles mij nog nieuw, eng en ben je een stuk voorzichtiger. Ik ga het volgend jaar voor de eerste keer ondervinden 😉
  Liefs

 3. Linda

  awww die foto van je moppies <333

 4. Nicole

  Kan ik nog niet over meepraten! Water afkoken heb ik nooit gedaan. Koud water en dan in de magnetron. Je mag geen warm water uit de kraan gebruiken, omdat dit meer loden en metalen bevat door de geiser of boiler (https://www.vitens.nl/vragen/Paginas/Waterkwaliteit-Mag-ik-de-flesvoeding-voor-mijn-baby-maken-met-kraanwater.aspx)

 5. Hanna @ eenbezigbijte.nl

  Ik denk dat je altijd wel wat makkelijker wordt bij een volgend kindje, ook omdat het allernieuwste er vanaf is en je weet dat je het daarvoor ook goed is gekomen.

 6. Vandaagismooi.nl

  Die foto, zoooo zoet!! Ik moet zeggen dat ik bijna al die punten ook al deed bij mijn 1e en enige kindje hihi. Volgens het boekje bestaat denk ik inderdaad niet 😀

 7. Janneke

  Ik zit hier met onze eerste op schoot ze is 6 weken en slaapt eindelijk… Ik weet wel zeker dat ik met een tweede gemakkelijker en kalmer zal zijn, maar of er ooit een tweede komt dat valt nog maar te bezien… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Kinderen
Ik kan net zo goed tegen de muur praten! #kinderen

Heb je ook wel eens het gevoel dat je tegen de muur praat? Dat je iets zegt wat bij anderen...

Sluiten