Sinterklaas en Zwarte Piet
Syndroom van Down

Pascal & Zwarte Piet #Downsyndroom

Het is september en de Zware Pieten discussie is alweer in volle gang. Ik kan jullie allemaal gaan vermoeien met mijn mening, maar eigenlijk vind ik dat onderstaand verhaal wel voor zich spreekt! Ongetwijfeld iets waar veel mensen helemaal niet over nadenken. Zoals jullie weten heeft Pascal het Syndroom van Down, hij mag dan wel al 24 jaar oud zijn, maar Sinterklaas en Zwarte Piet vind hij nog steeds helemaal fantastisch. Lees dan bij Zwarte Piet ook wel echt ZWARTE Piet 😉

Vorig jaar nog vierden we Sinterklaas bij ons thuis, voor Jamie voor het eerst uitgebreid, maar omdat Pascal het ook zo leuk vind was hij er uiteraard ook bij. Heerlijk hoe je iemand op zo’n gemakkelijke manier ergens blij mee kan maken. Vroeger al nam ik Pascal altijd mee als Sinterklaas hier in het winkelcentrum zijn entree maakte. En leuk dat hij het vond, hij kwam altijd met zakken vol met pepernoten weer thuis!

Pascal in het zwembad

Het is zomer! Geen tijd voor Zwarte Pieten gezeur 😉

Maar nu dit jaar..afgelopen week zag Pascal een nieuwsbericht op televisie, waarbij Zwarte Piet ter sprake kwam. Pienter dat hij is vraagt hij aan mijn moeder waarom Zwarte Piet nu al op televisie is, het is tenslotte nog zomer! Daar begreep hij dus al even niks van, ook niet raar  toch?! Daar kwam de uitdaging voor mij moeder, want hoe leg je het hem uit. Mijn moeder vertelde Pascal dat niet iedereen Zwarte Piet leuk vindt, dat er daarom ook gekleurde pieten gaan komen. Pascal hoefde daar echter helemaal niet over na te denken, het sloeg volgens hem namelijk helemaal nergens op! Zwarte Piet is gewoon Zwart was zijn conclusie, gekleurde pieten hoe konden ze het verzinnen? Blauwe of Groene Piet? Dat klopt echt niet hoor, hij heet toch Zwarte Piet!

Waarom moeten we er dan toch elk jaar weer zo moeilijk over doen? Als je gaat kijken naar iedereen die nog in Sinterklaas en Zwarte Piet gelooft dan kunnen we toch wel concluderen dat dit een kinderfeest betreft en dat kinderen hier alleen maar op een positieve manier naar toe kijken en leven. Is het dan daadwerkelijk nodig om hier elk jaar weer over te discussiëren? Het is ook jarenlang goed gegaan! *oeps, toch een beetje mijn mening gegeven ;)*

Mag de boodschap in ieder geval duidelijk zijn, volgens Pascal is Zwarte Piet gewoon zwart!

Dit artikel heeft 10 reacties

 1. laura

  Maar denk je dat kinderen minder van het feest genieten als er een groene piet tussendoor loopt? Ik denk het niet. Als een Surinaams kindje er dan ineens plezier aan heeft is dat toch mooi?

  • SoMama

   En waarom zou een Surinaams kindje er nu geen plezier aan beleven? Ik kan mij niet anders herinneren dan dat het een kinderfeest is en dat Zwarte Piet door de schoorsteen komt en daardoor Zwart is geworden. Ik vind het niet rasistisch ik vind dat men het zelf rasistisch maakt, maakt voor de kinderen toch niet uit?

   Maar mijn punt was ook meer, waarom moet er zo moeilijk naar gekeken worden als het ook gemakkelijk kan. Waarom moeten we overal een probleem van maken 🙁 ?

   • M.

    Dat is er erg naïef. Mijn peuter heeft al een paar keer Surinamers en Antilianen mensen als zwarte piet aangewezen op straat. Donkere mensen worden door kinderen dus geassocieerd met zwarte piet. Nou lekker is dat. Ik schaamde me kapot en leg meteen uit dat dit niet zo is.

   • Chrystal

    Misschien omdat donkere kinderen belachelijk worden gemaakt en voor zwarte piet worden uitgescholden? Jij hebt je duidelijk niet verdiept in de argumenten van de tegenstanders.

    • SoMama

     Leuk dat je aanneemt dat ik me niet verdiept heb, waar haal je dat vandaan?
     Maar zoals al eerder vermeld is mijn punt niet om de discussie aan te gaan, ik zou gewoon graag willen dat er niet overal een probleem van gemaakt wordt, zag iedereen het maar zo simpel als Pascal.

     • Chrystal

      Door je opmerking: ‘waarom zou een Surinaams kindje er geen plezier aan beleven?’. Daarop reageer ik. Misschien dat je door mijn reactie beter begrijpt waarom een Surinaams kindje het minder leuk vind. Omdat die gewoon elk jaar (of het hele jaar door) op een negatieve manier voor zwarte piet wordt uitgemaakt. Is dat eerlijk dan? Zou Pascal het dan leuk vinden elke keer te worden benadeeld op hoe hij eruit ziet? Niet, hè?
      Pesten en discrimineren is best een groot probleem. Mensen plegen zelfmoord omdat ze het pesten niet aankunnen. Dat je zegt dat ‘overal een probleem van wordt gemaakt’, vind ik dan ook best een rare uitspraak. Ik hoef de discussie ook niet met je aan te gaan hoor, maar je geeft zelf aan dat je bepaalde dingen niet begrijpt, dus ik geef daar een antwoord op 😉

     • SoMama

      Dat je Pascal als voorbeeld stelt vind ik een goede, daar heb je precies een ander punt. Die wordt ook constant nagekeken, achter je hoor je kinderen (en soms zelfs volwassenen) die ook dingen zeggen als: Die is raar. Denk dat je dat als volwassenen prima uit kan leggen evenals het Sinterklaasfeest. In mijn beleving zijn het niet de kinderen die er een probleem van maken, die weten soms niet beter.

 2. Anne

  Eens met Laura. Het probleem is dat zwarte piet een soort karikatuur is geworden van de zwarte bevolking zoals uit vroegere stripboeken e.d. Oorbellen, dikke rode lippen, kroeshaar enz. Je kan me dan ook niet vertellen dat de zwarte huid slaat op ‘de roet uit de schoorsteen’.

  Het gaat er dus niet om dat zwarte piet zwart is (roetvegen zou wat dat betreft een veel beter idee zijn) maar de manier waarop.

 3. Linda

  Zelfs als er een donker iemand mee bedoeld zou worden, waarom blijft dit zo’n gedoe?! Iedereen adoreert zwarte piet, ik zou het zien als compliment! Met alles wat er nu in de wereld gaande is wordt ik zo moe dat alle energie wordt gestoken in een feest voor kinderen die het woord racisme niet eens kennen. Het argument dat een Surinaams kindje er nu geen plezier aan heeft is ook onzin, in Suriname en de Antillen was zwarte piet ook altijd zwart en denk je echt dat een kind zegt oh nee jij beeld racisme uit, ik wil geen pepernoten en cadeau. https://www.youtube.com/watch?v=LJeUye3zZnU <- dus dat.

 4. Linda

  En daarom ben ik dus trots om zelf ook zus te zijn van een broertje met downsyndroom.
  Zij gaan door het leven zonder poespas, nemen de dingen zoals het is ( zwart = zwart ), zijn puur en helemaal zichzelf.
  Ik geef Pascal gelijk! Waarom doen volwasswn toch moeilijk en wordt er niet naar de mening gevraagd aan kinderen/mensen die nog wel in het sinterklaasfeest geloven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Meer in Syndroom van Down
Pascal trotseert de zwem 3 daagse! #downsyndroom

Al diverse jaren zwemt Pascal de zwem 3 daagse! Zoals velen van jullie wellicht weten woont Pascal niet meer thuis...

Sluiten